30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 5

Autor Téma: Sražený chodec na přechodu  (Přečteno 1402 krát)

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
Sražený chodec na přechodu
« kdy: 07 Října 2020, 10:38:33 »

Dobrý den,

potřebuji velkou pomoc od zde zkušených.

Bohužel jsem při odbočování z hlavní silnice na vedlejší v centru města Brna srazil chodce na přechodu, který měl pravděpodobně zelenou. Zatím, dle mého, si chodec cestu zkracoval a rozběhl se z chodníku, kdy ještě nebyl na přechodu v černém oblečení, se sluchátky v uších (zatím pouze moje domněnka, ale pravděpodobně budou záznamy z kamer). Chodce jsem zaregistroval až v moment, kdy se objevil před vozidlem. Chodci jsem poskytl první pomoc, byl při vědomí a s mým jištěním jsem přešli na chodník. Dle záchranářů ze sanitky má muž pouze oděrky a nevypadá to na nic vážného. Muže sanitka odvezla na vyšetření a asi za hodinu jsem se od dopravní police dozvěděl, že má muž pravděpodobně otřes mozku. Nevím, jestli to byla pouze jejich domněnka nebo jim tuto informaci sdělili zdravotníci. Muž byl cizí národnosti a dle rozhovorů mezi policisty neměl povolení k pobytu, ani pojištění.

Policistům jsem nic nepodepisoval.

Nehoda se stala teprve minulý týden večer v Brně a možná je předčasné zjišťovat, co mi v tomto případě hrozí za postih, ale ze strachu si chci zajistit právní zastoupeni co nejdříve. Jaký trest mi hrozí? Pokud mi bude sebrán řidičák na rok a více, znamená to pro mě existenční problémy.

Má někdo doporučení na právního zástupce, ideálně z jihomoravského kraje, který má zkušenosti v tomto ohledu?

Děkuji.
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
Re:Sražený chodec na přechodu
« Odpověď #1 kdy: 07 Října 2020, 11:25:28 »

Dovolal jsem se na policii, kde mi řekli, že sražený pán byl včera propuštěn a policii nedal souhlas k nahlédnutí do lékařské zprávy. Tzn. že policii předává celou záležitost magistrátu a neměl bych být trestně stíhaný. Prý mi hrozí pouze pokuta a maximálně odebrání řidičáku. Proti tomu se lze odvolat, protože jelikož neměli možnost nahlédnout do lékařské zprávy, tak by to měli brát jako nehodu bez zranění. Alespoň tak mi to bylo řečeno policistou, ale záleží, jak se k tomu postaví úředník. Nemám v tomhle žádnou zkušenost, tak nevím, jestli má policista pravdu nebo ne. Rád bych, aby mi to někdo vyvrátil nebo potvrdil. Jak mám postupovat dál?

Děkuji.
IP zaznamenána

Jan Novák

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Října 2020, 11:28:37 »

Dovolal jsem se na policii, kde mi řekli, že sražený pán byl včera propuštěn a policii nedal souhlas k nahlédnutí do lékařské zprávy. Tzn. že policii předává celou záležitost magistrátu a neměl bych být trestně stíhaný. Prý mi hrozí pouze pokuta a maximálně odebrání řidičáku. Proti tomu se lze odvolat, protože jelikož neměli možnost nahlédnout do lékařské zprávy, tak by to měli brát jako nehodu bez zranění. Alespoň tak mi to bylo řečeno policistou, ale záleží, jak se k tomu postaví úředník. Nemám v tomhle žádnou zkušenost, tak nevím, jestli má policista pravdu nebo ne. Rád bych, aby mi to někdo vyvrátil nebo potvrdil. Jak mám postupovat dál?

Děkuji.

Rozhodně bez advokáta s nikým o ničem nemluvte, když vám zavolají fízli nebo úřad, tak se s nimi nebavte a trvejte, ať si vás řádně předvolají.
A taky fízlům a úředníkům nikdy nic nevěřte. Může to být s tím propuštěním pravda, ale taky nemusí.
Já kudy chodím, tudy doporučuji https://www.akhorazny.cz/
Je to sice pražák, ale třeba by někoho doporučil.
« Poslední změna: 07 Října 2020, 11:31:50 od Jan Novák »
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Října 2020, 11:53:11 »

Není úplně pravděpodobné, že věc vyšumí jen kvůli tomu, že chodec nedal souhlas k nahlédnutí do zdrav. dokumentace. Při trestním řízení lze dokumentaci vyžádat dle § 8, odst. 5 Trestního řádu - po souhlasu soudce. Taktéž se v tom bude vrtat zdravotní pojišťovna, protože v zápisu o ošetření bude něco o sražení vozidlem a tedy potenciálním regresu z vašeho povinného ručení.
Pokud ale dotyčný chodec Aljoša mezitím zmizí ze země, či bude jinak nekontaktní, bude mít kterýkoliv orgán značnou důkazní nouzi, nebyli-li svědci, nepochybné kamerové záznamy apod.
S velkou mírou pravděpodobnosti se vám někdo ozve a tomu pak přizpůsobíte taktiku - při zachování zde proklamovaných zásad ( s fízlem se nebavíme apod.)
Taktéž by šlo pouvažovat o velice spravedlivém způsobu řešení - vzájemnou dohodou mezi účastníky "třenice".
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Října 2020, 12:05:47 »

Již jsem kontaktoval advokáta pane Jebase z www.zelenaridicum.cz. Celou situaci jsem s ním probral a poté, co jsem mu sdělil informaci, kterou jsem se dnes dozvěděl od policisty, tak se celá situace vyvíjí dobře. Dle něj by měl nyní rozhodnout o pokutě a případném odebrání řp magistrát města. Údajně může udělit pokutu a odebrat řp nebo také může udělit pouze pokutu, protože na celou záležitost může přihlížet jako na nehodu bez zranění, pokud neměl možnost nahlédnout do lékařské zprávy.

Zatím z prvních dvou telefonických rozhovorů mohu pana Jebase vřele doporučit. Pravděpodobně se poté, co obdržím dopis z magistrátu, obrátím s celou situací na něj, i když je z Prahy a bude muset v případě odvolaní na úřad přijet.

Zatím se neraduju, nic není u konce. Doufám v to, že si to policista nevymyslel. Jsem rád, že sraženému pánovi není nic vážného, když byl další den propuštěn a pokud nepřijdu o řp, tak to dopadne nejlíp, jak mohlo...
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Října 2020, 12:09:52 »

Není úplně pravděpodobné, že věc vyšumí jen kvůli tomu, že chodec nedal souhlas k nahlédnutí do zdrav. dokumentace. Při trestním řízení lze dokumentaci vyžádat dle § 8, odst. 5 Trestního řádu - po souhlasu soudce. Taktéž se v tom bude vrtat zdravotní pojišťovna, protože v zápisu o ošetření bude něco o sražení vozidlem a tedy potenciálním regresu z vašeho povinného ručení.
Pokud ale dotyčný chodec Aljoša mezitím zmizí ze země, či bude jinak nekontaktní, bude mít kterýkoliv orgán značnou důkazní nouzi, nebyli-li svědci, nepochybné kamerové záznamy apod.
S velkou mírou pravděpodobnosti se vám někdo ozve a tomu pak přizpůsobíte taktiku - při zachování zde proklamovaných zásad ( s fízlem se nebavíme apod.)
Taktéž by šlo pouvažovat o velice spravedlivém způsobu řešení - vzájemnou dohodou mezi účastníky "třenice".

Na policii jsem volal po dohodě s advokátem, abych zjistil situaci, případně se přes ně snažil spojit se sraženým pánem. Měl jsem se pokusit zjistit stav chodce, případně jestli to předávají státnímu zástupci nebo magistrátu.

Pokud bych měl kontakt na chodce (chtěl jsem získat od policie), tak bych se s ním chtěl dohodnout a případně ho nějak odškodnit.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07 Října 2020, 12:28:07 »

S panem Jebasem jste rozhodně nesáhnul vedle. Je dobrý, osobní dobrá zkušenost.
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07 Října 2020, 15:31:30 »

S panem Jebasem jste rozhodně nesáhnul vedle. Je dobrý, osobní dobrá zkušenost.

Děkuji za informaci. Po telefonu jsem byl s jeho jednáním maximálně spokojený. Velmi ochotně mi vše vysvětlil, řekl možnosti a nastínil, jaký můžu očekávat postup od magistrátu (doufám, že bude vše řešit už pouze magistrát). Jakmile mi přijde dopis, mám mu zavolat, poradí mi co a jak a pokud budu chtít, bude mě i zastupovat, což budu chtít, i když je z Prahy a celou nepříjemnost bude řešit magistrát v Brně. Po tom, co jsem mu sdělil, co mi řekl dnes policista po telefonu, tak jeho reakce byla taková, že se vše ubírá dobrým směrem.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07 Října 2020, 16:00:25 »

ALFONSXIII: kolegovi znenadání vběhla před auto na přechod čilá stařenka. Bylo to v zimě, takže i když dupnul okamžitě na brzdu a nejel rychle (krokem), tak stařenku lehce srazil. Neponechal nic náhodě a stařenku osobně odvezl do špitálu, i když se zdálo, že jí nic není. Měla jen pohmožděnou nohu, nic víc. Naštěstí. Ale každý den ji navštěvoval, zahrnoval bonboniérama a kytičkama a vždy si s ní chvilku povídal.
Nakonec mu řekla, že na ni policie i magistrát vyvíjeli nátlak, ať jim alespoň nahlásí, že jí bolí hlava a krk a že má strach chodit a tak dále. Ale že to přece nemohla tak milému člověku udělat.
Proč Vám to píšu? Možná byste se měl zamyslet nad svou situací a možná něco preventivně udělat, pro jistotu.
Kolega se tenkrát bál, že ho snad i zavřou, i když za to nemohl. Nikdy nevíte, jaký nátlak na toho pána nakonec vyvine policie, úřad, jeho vlastní příbuzní pod vidinou že Vás budou vydírat…
IP zaznamenána

re4zon

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07 Října 2020, 17:05:19 »

Přidám podobnou zkušenost jako ViktorN. Rodinnému příslušníkovi se kdysi podařilo "srazit" na přechodu staršího pána. Sražení probíhalo tak, že pán byl cukrovkář a při přecházení omdlel tak nešťastně, že padl na auto čekající na přejití chodců, přičemž si zlomil ruku. "Pachatel" byl lékař, takže dědka naložil, odvezl na ošetření a pak i další den domů a ještě mu nakoupil. Iniciativní svědky ovšem nenapadlo nic chytřejšího, než vše nahlásit opicajtům. Výsledek - ujetí od nehody, nehoda s těžkým zraněním (zlomenina u staršího člověka - 3 měsíce), vypadalo to na pěkný průser. Už nevím, kdo to tenkrát řešil, ale odmítli předvolat zraněného, protože věděli, že by potvrdil pravdu a nemohli by pachateli nic přišít. Výpověď svědka z místa stačí, tečka.  Dědek odmítal věc jakkoliv řešit, nechtěl s tim mít jakoukoliv práci a kamkoliv chodit. Pachatel byl naštěstí lékař a přes kolegu, který měl dědka v péči, se mu povedlo ho přesvědčit, aby svědčil v jeho prospěch (dle pravdy). Závěr stejný jako ViktorN - když bude poškozený na vaší straně, rozhodně na tom vyděláte. Nějakého východního dělníka by pár tisícovek jako odškodnění mohlo velmi motivovat vše zlehčit.
IP zaznamenána

Trip

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07 Října 2020, 17:54:25 »

Jáká to byla křižovatka? V Brně je spousta křižovatek, které mají špatně nastavené světla pro chodce při odbočování. Dokonce norma toto nastavení popisuje jako nežádoucí.
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07 Října 2020, 18:53:12 »

Přidám podobnou zkušenost jako ViktorN. Rodinnému příslušníkovi se kdysi podařilo "srazit" na přechodu staršího pána. Sražení probíhalo tak, že pán byl cukrovkář a při přecházení omdlel tak nešťastně, že padl na auto čekající na přejití chodců, přičemž si zlomil ruku. "Pachatel" byl lékař, takže dědka naložil, odvezl na ošetření a pak i další den domů a ještě mu nakoupil. Iniciativní svědky ovšem nenapadlo nic chytřejšího, než vše nahlásit opicajtům. Výsledek - ujetí od nehody, nehoda s těžkým zraněním (zlomenina u staršího člověka - 3 měsíce), vypadalo to na pěkný průser. Už nevím, kdo to tenkrát řešil, ale odmítli předvolat zraněného, protože věděli, že by potvrdil pravdu a nemohli by pachateli nic přišít. Výpověď svědka z místa stačí, tečka.  Dědek odmítal věc jakkoliv řešit, nechtěl s tim mít jakoukoliv práci a kamkoliv chodit. Pachatel byl naštěstí lékař a přes kolegu, který měl dědka v péči, se mu povedlo ho přesvědčit, aby svědčil v jeho prospěch (dle pravdy). Závěr stejný jako ViktorN - když bude poškozený na vaší straně, rozhodně na tom vyděláte. Nějakého východního dělníka by pár tisícovek jako odškodnění mohlo velmi motivovat vše zlehčit.

Děkuji za rady. Zkusím zítra ještě zavolat na policii, jestli budou ochotni mi sdělit nějaký kontakt na srazeneho pána. Rad bych se ho pokusil kontaktovat, nějak odškodnit, případně napsat omluvný dopis s číslem mé pojistky a dodatkem, že se na mě může kdykoliv obrátit, což mi poradil i advokát. Ale obavám se, že buď mi policie kontakt nedá, případně se mi s nim nepodaří vůbec spojit kvůli tomu, že neměl povolení k pobytu v ČR a jelikož ho měla šetřit cizinecká policie, tak bude chtít zmizet.

Každopádně mi dnes spadl kamen ze srdce, když mi policista řekl, že byl pan hned další den ráno propuštěn a že je v pořádku. Snad neměl potřebu si to vymyslet.
IP zaznamenána

ALFONSXIII

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07 Října 2020, 19:07:06 »

Jáká to byla křižovatka? V Brně je spousta křižovatek, které mají špatně nastavené světla pro chodce při odbočování. Dokonce norma toto nastavení popisuje jako nežádoucí.

Odbočoval jsem z ulice Nádražní z centra doleva na ulici Úzkou. Kamer je tam hodně, alespoň co jsem se díval po okolí, nicméně nevím, které jsou funkční a ani nedokážu říct, jestli šel chodec na červenou nebo měl už zelenou. Vše se odehrálo ve zlomku vteřiny. Přesné místo bylo 49°11.34323'N, 16°36.48480'E.

Ještě takový menší dodatek - až nyní jsem si všiml, že policisté uvedli do Potvrzení o nehodě úplně jiné místo nehody a to - křižovatka ulic Hybešova, přechod pro chodce na ulici Hybešova ve směru jízdy k ulici Uhelná.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07 Října 2020, 21:44:27 »

i za dopravní nehodu bez zranění hrozí bodový postih a ten už Vám nikdo neodpáře a libovolný další úředník jej rád použije pro zvýšení sazby.
čili ideálem je, aby výsledkem bylo, že se :
vůbec nic nestalo
viníkem je někdo jiný
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07 Října 2020, 22:03:40 »

Ještě takový menší dodatek - až nyní jsem si všiml, že policisté uvedli do Potvrzení o nehodě úplně jiné místo nehody a to - křižovatka ulic Hybešova, přechod pro chodce na ulici Hybešova ve směru jízdy k ulici Uhelná.

Tohle by mohlo také pomoci. Aby si toho tady nějaký parazit z MMB nevšiml a jelikož jde o závažný případ, přesouvám do neveřejné sekce.
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 5