Tak napíšu, jak jsem se rozhodla s placením podle mě "promlčené" pokuty, kdyby někdo potřeboval řešit to samé v budoucnu... Italští vymahači se ozvali na můj e-mail do dvou dnů a tvrdili mi, že pokuta není promlčená. Po výměně několika e-mailů mi vykopírovali stati ze silničního zákona, kde bylo vše vysvětlené.
Celou věc jsem konzultovala na dopravním odboru městského úřadu, kde mi poradili, abych to neplatila a radši si vyměnila SPZ za 800Kč. Ale nakonec jsem vyměkla a zaplatila, a to po debatě s rodilým Italem žijícím v ČR, který mi radil zaplatit. Věc se má tak, že opravu většinou za italské policie vymáhá nějaká společnost. Termín odeslání oznámení o přestupku do 360 dnů od zjištění přestupku platí, ale pozor, Itálie nehraje na fikci doručení, ale opravdu se bere odeslání!! A protože je Itálie dál v odesílání pošty než my, tak odeslání den, kdy odejdou data z vymáhací společnosti na poštovní úřad... poštovní úřad sice nějaké 3-4 dny tiskne dopis, balí ho do obálky a odesílá do ČR, ale stěžejní je datum, kdy dostali od vymahačů podklady. V mém případě to stihli přesně o 2 dny.
Takže jsem zase chytřejší. Podle rodilého Itala by se mohlo stát, že dluh, vedený na mou osobu, by se provalil, kdyby mě v budoucnu zastavili kvůli nějakému přestupku, příp. kdybych doletěla letadlem do Itálie. Podle rodného čísla tam budu vedená jako dlužník. A hrozilo by mi buď zabavení auta (klidně i s jinou SPZ nebo jiného auta) a nebo by mě mohli zavřít až na 48 hodin do vězení, než bych dluh uhradila. A to se mi fakt riskovat nechce, i když nevím, kdy tam zase příště pojedu
. Jinak pokuta je opravdu promlčená za 5 let, ale už začali Italové vymáhat mezi státy a nikdo neví, kam se taková pokuta pak vyšplhá s poplatky na exekuce. Mně byl dopis doručen doporučeně s dodejkou, takže ho nezapřu, tak jsem holt zaplatila.
Jinak D.A.S. je opravdu k hovnu. I kdyby jste si u nich na krásno udělali pojištění za 480Kč/měsíc, min. lhůta pojištění rok, tak se to nevztahuje na skutky spáchané před pojištěním. To měl kolega pravdu, že tahle pomoc je k ničemu.