30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Damage control  (Přečteno 639 krát)

saads

• Zobrazit profil
Damage control
« kdy: 02 Května 2020, 12:52:48 »

Dobry den,

zapujcil jsem pred delsi dobou kolegovi z prace skutr ( zadna smlouva, nic )
zhruba pred 2 tydny jsem zjistil, ze propadla technicka...
sice jsem mu rekl, aby na tom nejezdil, nez technickou zaridi ( tenhle rozhovor mel i svedky )
no a tento tyden se kolega na skutru zabil...
podle septandy zfetovany cestou z nejakeho mejdanu jel po uzavrene silnici a narazil do stavebniho stroje
PCR se jeste neozvala, ale cekam to kazdou chvili...

Rad bych Vas pozadal o predbeznou radu, co vsechno hrozi ( jako majiteli a provozovateli )
a na co si dat pozor smerem k organum...

Diky

IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Damage control
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2020, 18:02:25 »

Dá se tedy říci, že jste mu skútr předal s tím, že jste se domluvili, že on na něm zajistí provedení STK?
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2020, 18:46:40 »

Tak asi bych nevahal angazovat pravnika - kdyz blbec v noci to na fichtlu nabori do krabice >1x1x1m...
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2020, 22:53:40 »

a na co si dat pozor smerem k organum...
Na mluveni. Bez pravnika ani slovo, jakekoli vyjadreni, nic. Neexistuje zpusob, jak si komunikaci s nima muzete pomoci. Pokud se jim budete zamlouvat jako cil, tak pozdeji na sehnani pravnika a vyjadreni pred soudem bude prilezitosti az az.

Citace
podle septandy zfetovany cestou z nejakeho mejdanu jel po uzavrene silnici a narazil do stavebniho stroje
Male plus. Tady by melo byt zrejme, ze nehoda a jeji nasledky nesouvisi nijak s technickym stavem vozidla natoz s chybejicim razitkem.

Citace
sice jsem mu rekl, aby na tom nejezdil, nez technickou zaridi ( tenhle rozhovor mel i svedky )
Na to bacha, muze se to zdat jako pozitivum, ale z opacneho pohledu... Policie, statni zastupce a soud maji svedky, kteri potvrdi, ze jste si byl vedom propadle technicke a pritom ridici nezabranil...
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2020, 23:31:48 »

Pro jistotu jsem to přeřadil do neveřejné části.

Moje rada: určitě právník a strategie jak výše radí jakubb, s tím že jste mu to před svědkama ještě připomínal a jízdu zakázal. Ovšem klíče a skůtr měl fyzicky u sebe a to jste nemohl ovlivnit.
Jinak samozřejmě s policií se bez právníka nebo porady s někých schopným nebavte - i kdyby Vám 1000x vyhrožovali bůhví čím. Počkejte si na ofociální předvolání a pokud Vám bude někdo telefonovat jménem policie, klidně řekněte "Karle ty už nejseš vůbec vtipnej" a zavěste.
« Poslední změna: 02 Května 2020, 23:42:05 od pk202 »
IP zaznamenána

saads

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03 Května 2020, 01:18:05 »

Dobry vecer,

Dekuji vsem za potvrzeni mych obav, nejak jsem citil, ze se muze hrat o vic, nez jen spravni delikt provozovatele a pokutu...
Muzete prosim naznacit miru prusvihu - o co by se hralo u soudu - nejak nevim, co hledat...

Ano Mechenice...

Skutr jsem mu predal uz pred nekolika lety, s platnou technickou, od te doby ho mel nepretrzite v drzeni, dokonce na posledni technicke s nim byl sam...
Bohuzel jsem v prubehu casu nepostrehl zmenu v jeho chovani, byval to chlap, ktery by pod vlivem nejel...

IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03 Května 2020, 03:00:05 »

No, já bych to neviděl zas tak tragicky. Zatím se ví, že dotyčný narazil do jeřábu na místě, kde neměl na skůtru co dělat. Podle šeptandy byl zfetovaný (pokud jo, tak to pitva potvrdí), ale i kdyby ne, tak pořád je řádově pravděpodobnější, že zkrátka nečuměl, tu překážku nečekal, než že by příčinou nehody byla chybějící nálepka z STK.

Vyčkejte, jak to uzavře PČR. Klíčová bude toxikoligie a kontrola stavu skůtru (faktického stavu, ne razítek - hlavně brzd). Pokud to dopadne dle předpokladu, tedy že skůtru nic zásadního nechybělo, neměla by propadlá technická mít žádné následky v souvislosti s nehodou. Nelze vyloučit, že se i tak nějaký aktivní blb bude vrtat v tom, jak to, že byl provozován skůtr bez TK, ale ani to není prohrané, a hlavně jde o prd (worst-case scenario je pokuta od úřadu někde ve zlomku sazby).

Nicméně jak správně poznamenali předřečníci, a jak i sám cítíte, obezřetnost je na místě. Rovnou angažovat advokáta je možná předčasné (i když - někoho si předběžně najít a uložit kontakt do mobilu určitě neuškodí), ale klíčové je nenechat se vmanipulovat do jakýchkoliv tvrzení, nejlépe se s nikým vůbec nebavit. Alespoň ne dřív, než budete vědět, co PČR zjistila. Vše, co jste uvedl, hraje pro vás (že vozidlo používal dlouhodobě, fakticky byl provozovatelem, jednou už s tím na TK byl, na tu chybějící jste ho upozorňoval ...), ale cokoliv řeknete se dá překroutit a použít proti vám (včetně toho, že jste o té propadlé technické věděl a krátce před nehodou to dokonce před svědky řešil).

Míra průšvihu ... nejspíš z toho nebude vůbec nic, ale jestli chcete postrašit, tak čistě hypoteticky, kdyby byla nějaká souvislost mezi propadlou TK, stavem skůtru a příčinou nehody, v kombinaci s pár dalšími předpoklady by provozovatele šlo stíhat za usmrcení z nedbalosti (§ 143 TZ) ve druhém odstavci, se sazbou až 6 let. Sekundárně by se někdo (především pozůstalí) mohli domáhat různých náhrad a dalších nároků za způsobenou újmu - což je ale opět velmi velmi teoretické (asi to nikoho ani nenapadne, a kdyby napadlo, nedáte-li nic dobrovolně, neumím si moc představit, co všechno by se muselo stát, aby z vás touto cestou něco vysoudili).
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04 Května 2020, 21:19:41 »

ještě upozornění
nevím, jak se to týká tohoto typu, ale asi před rokem prodloužili platnost TK u motorek na 4roky
nevím, jestli se kvůli tomu musí na úřad pro novou nálepku nebo se posune termín automaticky ( v to bych v čechách moc nevěřil )
ale mohlo by to být + v problematice "platná STK"
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 04 Května 2020, 21:51:10 »

Prodlouzeni TK vozidel kategorie L je ucinne od 1.10.2018. Zkraje si to vykladal kazdy urad a asi i kazdy fizl po svem, potom prisel jakysi tajemny metodicky pokyn z MDCR. Pravdepodobne jako reakce na emailovy utok ze strany motorkaru. Metodicky pokyn resil dve situace.
1) Plati prodlouzeni TK i zpetne a plati i pro vozidla, ktera by jinak 1.10.2018 mela TK propadlou? Oficialni vyklad byl takovy, ze vozidlo kategorie L, ktere absolvovalo TK od 1.10.2014 vcetne, ma platnost TK prodlouzenou na 4 roky bez ohledu, kdy mu skoncila platnost puvodni 2 lete TK.
2) Je nutno zajit na urad a nechat si prodlouzeni TK potvrdit v TP a vylepit novou znamku? Neni, ale urad to na pozadani provede.
2a) Je tento dobrovolny ukon zpoplatnen? Neni.

Vzhledem k vlastnictvi nekolika motocyklu "na papirech" mne tato sarada pomerne dost zajimala, takze mam nacteno.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06 Května 2020, 22:49:16 »

já mám zatím papírový jeden a TK mu skončila letos v únoru, čili jsem klidný a ta nová zadní guma nebyly vyhozený prachy
medvede DÍK

ale sem jsem to psal proto, že je klidně možné, že ten skůtr TK měl  ;)
IP zaznamenána