Můj jmenovec se stejným bydlištěm v lednu projel na červenou a nechal věc poslat do SŘ. Já jsem nyní poctivě vyzvedl příkaz. Mám sice datovku, ale jsem svědomitý občan, který nerad komplikuje práci úřadům. Nastínil jsem si možnosti a rizika. Prosím o komentář, zda se někde zásadně nepletu.
1) Ignorace, následně přijde nějaká výzva k nezaplacené pokutě, nicméně promlčení daleko. Bude pak záležet na tom, jestli se i další písemnosti povedou vyzvednout mně nebo skutečnému pachateli.
2) Zaplatím pokutu, po roce si jmenovec udělá výpis bodů a zjistí, že nikdy neviděl příkaz, ale má body. Případně si já vzpomenu, že jsem zaplatil omylem za někoho jiného a budu žádat vrácení pokuty.
3) Na příkaz zareaguji odporem.
a) Datovkou, do přiloženého souboru nebudu psát svoje údaje a budu doufat, že si nevšimne data narození v systému datových schránek.
b) Poštou, budu se snažit datum narození nějak nepřehledně zamíchat do hlavičky.
U tohoto bodu je riziko, že si úřad brzy všimne data narození a stihne zahájit řízení s opravdovým řidičem. V případě, že bude přehlížet data se nabízí spousta zábavy.
Přikláním se k řešení 2, měla by to být jistota s jasným výsledkem.