Taky mi to přijde jako ovlivnění, ale nikoliv alkoholem, ale nějakou zakázanou látkou, nedával bych dýchat, ale líznout.
Jinak z toho mám takové smíšené pocity, autor odvolacího rozhodnutí je na úředníka asi nadprůměrně jak inteligentní, tak vzdělaný, protože jako právní text to jde vcelku číst, není to obvyklý slepenec recyklovaných šablon, blábolů a nezvládnuté práce s Ctrl-C,V, ale shodně s kdo mi přijde, že na několika místech jak použitými formulacemi, tak nepodloženými spekulacemi i celkovou šíří rozletu dost přestřelil a vybočil z role plynoucí z působnosti a pravomoci odvolacího orgánu (navíc úplně kontraproduktivně). Bude to asi trochu narcis nebo si něco kompenzuje.
Nějaké body na žalobu by se asi našly. Např. mě nikdy nepřestane fascinovat snaha používat judikaturu způsobem, že si z jiných řízení půjčuju důkazy a skutkové závěry (viz ta pasáž o tom, že podle nějakého vyjádření od výrobce když lidar něco změřil a neukázal chybu, tak to nemůže být špatně) - i kdyby to snad v tom odkazovaném případě tak bylo, tak s využitím této metody od vydání aplikovaného rozsudku jakékoliv měření bylo nezpochybnitelné, i kdyby naměřilo c + 30 km/h. Že zkouší machrovat s matematikou a přitom zjevně ani neví, že kosinová věta o trojúhelníku je úplně jiné tvrzení, než že cos φ ≤ 1, nechávám stranou.
Otázka je, zda stojí za to se namáhat žalobou. Věcně jde o prkotinu, banální přestupek, nízká pokuta, 2 body už možná odečtené. Ten bonus v podobě podnětu ohledně způsobilosti totiž žalobou nejde řešit, alespoň ne přímo - není to součást rozhodnutí, není to ani zásah ve smyslu § 82 SŘS (pouhý podnět těžko někoho přímo zkrátí na subjektivních právech). Pokud jde o to trochu vrátit úder autorovi odvolacího rozhodnutí, možná by to šlo efektivněji i jinak než žalobou (stížnost, následné posunutí k ministerstvu atd.).
Pro SO příslušný řešit odbornou způsobilost ten podnět, byť od nadřízeného úřadu, není (instančně ani jinak) závazný, jestli budou mít zbytek rozumu, tak to hodí do koše - kdyby ale ne, tak aktivitu je třeba vyvinout právě v tomto řízení, protože chtít přezkoumávat něčí řidičské kompetence na základě poznámky o trvání ČSFR je úlet.