Samozřejmě, tomu rozumím.
Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně specifickou situaci, chtěl jsem ji detailněji rozebrat jinde, protože pro 99% účastníku fóra bude i tak nerelevantní / nepoužitelná.
Sem do vlákna jsem chtěl pak dát nějaký smysluplnější výtah, navíc pokud by hrozilo přesun/uznání/vymáhání rakouské sankce přes orgány ČR, nechci mít internetové svědectví mých nekalých záměrů řízení sabotovat od počátku.
Úplně ve zkratce:
1. Rakouskou policií (krajské ředitelství) obeslán provozovatel (PO) odpustkem - obyčejně.
2. Obeslán provozovatel doporučeně se žádostí o sdělení řidiče - značeno A.R. Eigenhändig. AR = dodejka, eigenhändig dle toho, co jsem nastudoval značí "doporučeně", nikoliv "do vlastních rukou". I tak ale doručovatel vydal zásilku osobě, která k tomu (již) neměla oprávnění. = za mě vada doručení.
3. Vzhledem k okolnostem provozovatel přes internet naprášil "osobu povinnou podat informaci / znající řidiče" - jediného společníka; aby firma byla z obliga (má více aut, u některých by bylo vhodné předejít problémum z titulu stejného provozovatele se škraloupem). Udělal tak po stanovené lhůtě - nicméně stále v rámci několika málo pracovních dní.
4. Policie prakticky obratem obeslala opět AR Eigenhändig uvedenou osobu na soukromou adresu s žádostí o udání řidiče. Jiná osoba zdržující se na dané adrese zásilku převzala na první dobrou

Nikoliv však samotný adresát osobně, což by mohlo/mělo být patrné z podpisu na dodejce. = za mě vada doručení - jaká je garance, že se zásilka dostala skutečně adresátovi?
Lhůta pro odpověď (informaci o řidiči) prakticky vypršela.
Mám k věci ještě nějaké info z podmínek doručení rakouská pošta vs. česká pošta, ale toto vlákno mi nepřijde jako nejvhodnější místo.
5. Plánovaný postup: Osoba neudá řidiče prostřednictvím zaslaného formuláře, ale českým dopisem s německým automatizovaným překladem, se přizná k jízdě Rakouskem v daném termínu. Vzhledem k povaze jízdy (soukromě - absenci povinnosti vést písemný záznam o jízdě) a střídaní řidičů (bezpečnost musí bejt!), jejichž totožnost i oprávnění řídit zná, je to vzhledem k časovému odstupu "vše".
...a počkat, jak s tím Rakušané naloží...
Co myslíte, že se může/bude dít?
Ostatně provozovatel taky není úplně z obliga. (edit: z důvodu ostatních nevyžádaných reklamních dopisů - ignorováno)
Obávám se trochu o vadu doručení - je dle vašeho názoru jednoduše rozporovatelná, pokud na základě (opožděného) faktického doručení bylo jednáno..? Pravděpodobně ano, ale jaksi se mi příčí představa, že by český soud (v řízení o uznání pokuty) mohl její oprávněnost uznat na základě dvojího doručení, kdy dopis byl předán "komukoliv".