Že jste chtěl nabourat vám nikdo tvrdit nebude. Že jste viděl blinkr a přesto to tam poslal a spoléhal, že to stihnete, případně že vás řidič vidí, asi taky nikdo tvrdit nebude a jestli jo, těžko to čímkoliv prokázat. Už z toho, jak je formulovaná výzva, to ale vypadá, že policejní verze, která se pravděpodobně překlopí do vašeho obvinění z přestupku, pracuje s tím, že vozidlo znamení dávalo. Zřejmě se míří ke skutkovému závěru, že jste blinkr neviděl ač jste vidět mohl a měl, čímž jste jednak porušil nějakou obecnou povinnost (věnovat se plně řízení, sledovat situaci v provozu ...) a hlavně předjížděl auto, co dává blinkr, což je výslovně zakázáno a trestáno zákazem řízení. Vše z nedbalosti, ale to nic nemění na podstatě.
Na PČR jste uvedl (resp. zapsala paní inspektorka, co chyběla ve škole při probírání vyjmenovaných slov po L) toto: V tento okamžik jsem si vůbec nepovšiml, že vozidlo, které předjíždím, dává znamení o změně směru jízdy. Když jsem vozidlo míjel, jednou bliklo levým blinkrem a změnilo směr jízdy ... Vyznívá to dost tak, že vozidlo blikalo a vy jste si toho všimnul až když jste byl vedle něj. Naštěstí to není úplně jednoznačné a dá se s tím ještě pracovat, ale zavařil jste si až dost.
Další dosti hrozivé je ve výzvě se vyskytující spojení slov v těsné blízkosti před ní [myšleno křižovatkou]. To zase vypadá jako příprava na to, že jste do levého vjel na poslední chvíli (něco jako obrácená myška).
Zda shánět právníka - to záleží na vás. Nestane se nic horšího, než že dostanete nejspíš minimální sazbu, tj. 5000 Kč a 6 měsíců zákaz (fakticky 3), protože úřad bude mít splněno a hrotit výši trestu není důvod (navíc je zjevné, že největším trestem je samotná nehoda a největší prevencí nikoliv pokuta, ale vědomí, že příště nemusíte mít štěstí v neštěstí). Pokud jste zároveň smířen s tím, že nedostanete nic od pojišťovny, tak to víceméně nemusíte řešit.
Přístup „neudělal jsem nic špatného a očekávám rychlé automatické vyřešení v můj prospěch“ povede k těžké frustraci. Pokud k tomu chcete přistoupit aktivně a nějak to ovlivnit, berte to jako snahu o to vyjít z toho co nejlíp a vykašlete se na něco jako spravedlnost, ta celkově v tomto typu řízení dostává na frak. Zda to zvládnete svépomocí (případně s radami odsud) nebo ne - to je taky na vás, nechci vám podsouvat, že bez advokáta nebo třeba služeb nezaplatim.cz byste byl úplně bez šance, ale rozhodně je to krajně nevhodný případ pro kohokoliv, kdo to podstupuje poprvé.