Po pročtení všech podkladů jsem vůči tomu poměrně skeptický. KS má pravdu v tom, že jste tam smíchal vícero verzí (nejm. 2), které si vlastně vnitřně rozporují.
V tom vidím asi největší kámen úrazu. Ideální průběh by byl od začátku tvrdit jednu ze dvou verzí (ideálně už při zastavení - pokud je to takováto závada, tak je nutné být připraven, protože vám teoreticky může jít i o papíry) a být v ní po celou dobu konzistentní:
- buďto jsem o závadě vůbec nevěděl: než jsem do vozidla nasedal, tak tam výfuk byl; vůbec nevím, kdy a kde jsem ho ztratil, změnu ve zvuku jsem uvnitř kabiny neslyšel (přičemž u této varianty bych si byl nejjistější) - pak chybí zavinění,
- nebo se závada stala za jízdy, zaregistroval jsem jí, ale protože šlo o závadu, která bezprostředně nikoho neohrožuje, jsem se rozhodl pro nouzové dojetí (tady si nejsem jist, zda nebyl nějaký legislativní posun, nicméně spřátelený mechanik, který by dosvědčil, že jste mu volal a že na vás čekal by to možná mohl zachránit) - pak se přestupek nestal, protože jsem jednal v souladu se zákonem (
§ 5 odst. 1 písm. e) ZPPK).
Ta žaloba šla takhle na soud?
Za mě (už) NSS není instancí, kde by se daly kompenzovat tyhle mezery v procesní strategii. Taky je otázkou, zda by vám NSS jednu nebo druhou verzi vůbec uvěřil a rovnou to nesmesl ze stolu. Tedy pokud by to vůbec projednal - tady mám dojem, že to je tak optimální případ na odmítnutí, protože je 1) dost pracné se v tom zorientovat (máte tam hodně "nasíracího" balastu o buzeraci) + nekonzistentní tvrzení, 2) je tam jednoznačné foto a proti němu poměrně nejasná argumentace, 3) žaloba je poměrně obtížně uchopitelná a rozsudek není nutně nezákonný.
Např. toto:
Samotný skutok nie je ani priestupkom, nakoľko samotná jazda bez výfuku, ktorá je bezprostredne po odpadnutí výfuku, nie je priestupkom. Niekoľko metrov pred zastavením mi odpadol výfuk, ale namiesto pomoci bolo cieľom hliadky PČR len represia a udelenie príkazu na mieste, čo som odmietol, nakoľko skutok nebol priestupkom.
mělo být uvedeno a podstatně více rozvedeno v části věnované formálním znakům přestupku, a to ve vztahu k absenci jednoho z obligatorních znaků skutkové podstaty.
Zkuste to tu nechat chvíli viset, třeba do toho někdo vnese více pozitivity.