Podařilo se mi získat spis elektronicky. Kromě kompletní korespondence (včetně doručovacích lístků), obsahuje ještě kartu řidiče a vozidla, určení oprávněné osoby, záznam z měření včetně fotografie, oznámení městské policie, ověřovací list radaru a od policie určení míst k měření rychlosti. Není tam nic jako soupiska a historie vedení spisu. Je ještě něco co by ve spisu mělo být?
Na fotografii nic zajínavého nevidím, kromě toho, že řidiče identifikovat nemůžou. Předpokládám, že měření bude platné, protože široko daleko není žádné jiné auto a i ta točna v pozadí je prázdná.
Překvapilo mě určení míst k měření co jsem viděl zde na fóru, tak vždy obsahuje měřené úseky, ale v tomto případě se jedná jen o jednotlivé body, které jsou pozicí držáku radaru. Nešlo by to rozporovat jako neoprávněné měření, protože radar je namířen nesprávným směrem?
Už na schůzce mě překvapilo, že radar měří jen v jednom směru, což dříve nebylo a měřil obousměrně. Využil jsem zákona 106 a poslal dotaz na magistrát. A dostal jsem ohledně tohoto tuto odpověď:
Městská policie podala dne 23.5.2019 žádost Polici ČR, aby zhodnotila stav bezpečnosti silničního provozu v ul. Písečná ve směru jízdy z obce, na kterou Policie ČR zareagovala dne 27.5.2019 tak, že stav bezpečnosti provozu posoudila a odňala místo pro měření rychlosti ve směru jízdy vozidel z obce.
Nevím jestli se nespletli v datu, ale prokazatelně jsem obdržel výzvu ze začátku roku 2020 a měření proběhlo ve směru z obce. Možná i to mohl být důvod proč byla nakonec promlčena.
Ptal jsem se i jak město vyhodnocuje účinnost radarů a to je na tom nejvtipnější. Protože podle magistrátu je nebezpečnost úseku přímo úměrná počtu spáchaných přestupků. Kdybych se řídil touto logikou tak nejlepší řešení bude na tomto místě povolit jezdit 90km/h a tím výrazně klesne počet přestupků a úsek bude mnohem bezpečnější

Hlavním důvodem umístění radarů samozřejmě nebylo „vydělat miliony“, ale zajistit bezpečnost provozu a zabránit řidičům, aby se chovali nezodpovědně (viz odkaz na tiskovou zprávu). V ulici Písečná byla dalším podpůrným důvodem pro umístění radaru (krom vysokého počtu páchaných přestupků) také přítomnost točny městské hromadné dopravy. Hromadná doprava zde nabírala zpoždění, když předpisy nedodržující řidiči neumožňovali bezpečný a včasný výjezd z točny.
Povinný subjekt nedisponuje statistikou nehodovosti v dané úseku před a po instalaci radaru, když takovou statistiku nevede a nemá povinnost vést. Zde by Vám možná byla schopna informaci poskytnout Policie ČR. Nicméně po instalaci radarů došlo prokazatelně k výraznému snížení počtu spáchaných přestupků a s tím spojenému zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Pro ilustraci uvádíme, že zatímco po zahájení měření došlo v březnu 2019 na území města k překročení rychlosti ve 12 766 případech / 412 za den, počet naměřených přestupků v říjnu 2019 klesl na 513 případů / 17 za den, aby v dubnu 2021 bylo 693 případů / 23 za den.
O tom výjezdu z točny bych měl asi poslat dotaz na Dopravní podnik, co na to říkají řidiči. Instalací radaru se snížila rychlost projíždějících vozidel někam ke 40km/h a pokud nejedu přes noc tak jedu v pomalé koloně aut a trolejbusy musí čekat tak jako tak.