30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Těsně propadlá STK, přestupek řidiče i provozovatele  (Přečteno 1006 krát)

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Zdravíčko,

čeká mě v dohledné době vysekávání se z následující šlamastiky, co se odehrálo zhruba týden dozadu:

- postarší nepříliš nápadné auto, které je celkově moje (vlastník i provozovatel já),
- dlouhodobě je zapůjčené jiné osobě (ústní dohoda),
- zastaveno na druhém konci republiky (ne Praha, ne SčK, ne JmK) PČRkou, šli najisto, 2 dny propadlá STK, technický stav vozu dobrý a nijak nikoho neohrožující,
- nabídnut blok na několik stokorun, málem podepsán, po telefonické konzultaci se mnou odmítnut (nejdřív PČRajt kecal, že ten blok stornovat nejde, po telefonické konzultaci řidiče se mnou a citací paragrafu to najednou šlo), vypsáno oznámení o přestupku
- ORV vráceno řidiči, další jízda nebyla zakázána, s autem se normálně dojelo do cíle a odstavilo mimo PK
- zápis o provedeném úkonu dle §109 nebyl poskytnut, nebyl k tomu poskytnut důvod hodný zvláštního zřetele (prý že pro zápis by řidič s nimi musel na služebnu)
- to, že byl vyvíjen psychologický nátlak od PČR počtem orgánů i formou konverzace (např. "nesmíte telefonovat" a námitky i vůči nahrávání, které zmizely po otázce, podle kterého zákona se tak nesmí činit), předpokládám že nelze nijak extra využít, ale kdyžtak by byli k dispozici svědci (nahrávky nejsou - nedostatek telefonů pro nahrávání a zároveň focení listin :( , maximálně mám nahrané telefonáty, ve kterých se se mnou posádka konzultovala)

Cílem je, aby z toho řidič vyšel bez pokuty a bez následků - řidič má jen minimální právnické znalosti a bude mě zplnomocňovat, abych ho z toho vysekal (tak ostatně je to problém mého auta, že jo).
Předpokládám, že budu muset zároveň vést obhajobu i mé maličkosti jakožto provozovatele, který umožnil/přikázal jízdu autem s neplatnou TK.

Body, ze kterých zatím můžu plánovat nějakou ofenzívu:
- (řidič) přestupek je zaviněné jednání a řidič neměl možnost zjistit přesný den platnosti STK
- (provozovatel) svěřil řidiči vozidlo dávno předtím, než STK skončila (ale pochybuju o použitelnosti tohoto bodu)
- materiální znak se ještě dá použít? nikdo nebyl ohrožen, auto je technicky způsobilé, propadlá TK je formalita, společenská nebezpečnost nulová
- můžu udělat ihned novou technickou a argumentovat, že auto je v pořádku, což dokládá čerstvý protokol z TK
- podjatost + blanket

Za takhle krátce propadlou TK se vždycky dávala domluva  ??? a z principu se hodlám systému vzepřít do limitů, jak to jen půjde.
Uvítám tipy, pokud někoho k tomu zfleku něco napadne a děkuji s předstihem.
« Poslední změna: 24 Května 2018, 16:14:45 od enzym »
IP zaznamenána
automaticky mi tykejte, vykání je přežilá formalita

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Těsně propadlá STK, přestupek řidiče i provozovatele
« Odpověď #1 kdy: 09 Dubna 2018, 11:46:57 »

Ty 2 dny byly přes hranu měsíce? Mohl řidič propadlou TK ověřit z červené nálepky?
IP zaznamenána

tarmara

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09 Dubna 2018, 12:00:45 »

- můžu udělat ihned novou technickou a argumentovat, že auto je v pořádku, což dokládá čerstvý protokol z TK
Včera bylo pozdě, každopádně hotová technická bude jeden z argumentů podepírající teorii, že vozidlo bylo v pořádku. Dalším by mělo být i to, že vozidlo pachové nechali odjet - pokud by na něm bylo z jejich pohledu špatně z pohledu TK něco jiného než samolepka s dírkou jinde, tak by ho neměli nechat odjet. Nevidím důvod proč s TK otálet, obzvlášť pokud chcete vozidlo dále používat - to že jste od události nenechal auto pro TK připravit se bude stejně špatně dokazovat jako rozporovat.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09 Dubna 2018, 12:17:17 »

A přišel pak vůbec nějaký pozdrav? Já bych tipl, že už se vůbec nic nestane.

Zítra to bude přesně rok od dne, kdy jsem byl také buzerován za asi 3 dny propadlou technickou a doposud se nikdo neozval.

edit: kecám, bylo to 10 dní; platnost do 31.3.2017, zastaven 10.4.2017
« Poslední změna: 09 Dubna 2018, 15:47:08 od Číkus »
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09 Dubna 2018, 13:14:28 »

Přes hranu měsíce to nebylo (z důvodu anonymizace zašuměním přesných dat nepíšu přesná data), řidič propadlou TK neměl jak ověřit, na nálepce byl procvaklý tentýž měsíc, jaký zrovna aktuálně byl.
Čerstvou technickou samozřejmě udělám, jakmile to bude logisticky možné (jsem na druhém konci republiky), snad v úterý, auto by mělo projít bez B/C závad. Ostatně PaChové nechali auto odjet a vůči technickému stavu neměli jedinou námitku.

Pozdrav zatím nepřišel.. (řidič nahlásil doručovací adresu, na které fyzicky žije; na trvalé bydliště se podívá pouze párkrát do měsíce)
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09 Dubna 2018, 15:33:34 »

Řidič má v zásadě 3 argumenty 1) absenci zavinění (byť nedbalostního) - velký TP nemá, od provozovatele (případně přes 3. osobu, aby to nešlo použít přímo proti provozovateli) měl informaci o platnosti až do konce měsíce, 2) materiální aspekt - k tomu by to chtělo tu technickou co nejdřív udělat a 3) i kdyby tedy formálně o přestupek mělo jít, je vzhledem k mizivé závažnosti adekvátním trestem napomenutí, ne „několik stokorun“ aby měl fízl čárku. Protože až na nějakou mlhu kolem komunikace provozovatel - řidič ohledně platnosti technické lze hrát s otevřenými kartami, nepřijde-li od SO rovnou příkaz, ale jen výzva k podání vysvětlení, stálo by možná za pokus tam zajít, vysvětlení v rozsahu ad 1,2) podat a pokud se nebude orgán mít k odložení věci, tak aktivně navrhnout jako plichtu příkaz na místě s napomenutím (a zdůraznit, že samotná nutnost se poníženě dostavit k úřadu a nechat si vysvětlit, jak nebezpečné je nechat TK propadnout o 2 dny, je víc než dostatečným trestem).

Je-li pro dotyčného řešení ad 3) východiskem, tak tomu ale opravdu musí jít naproti, protože v samotném správním řízení už nejde od pokuty upustit, viz § 125c(9) ZPPK, tam to pak bude buď zadarmo (nešlo o přestupek) nebo za 2500 Kč (minimální sazba za § 125c(1)(k) + náklady).

Zároveň samozřejmě visí ve vzduchu možné řízení proti provozovateli podle 56/2001 Sb., ale to bych též vyčkal, až/jestli se rozjede.
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Května 2018, 15:59:24 »

Velice děkuji hh za argumenty - když se na to podívám:
1) Absence zavinění - určitě dobré a použitelné.
2) Materiální aspekt - STK auto prošlo velmi krátce po celém incidentu jen s A závadami (lehké), tudíž také použitelné.
3) Vzhledem k živosti případu zatím nebudu popisovat.

Jelikož se případ pohnul, dovolil bych si poprosit o přesun do neveřejné části. Děkuji předem :)

přesunuto --enzym
Chcete přidat do vlákna uživatele tamara?  Má zde jeden příspěvek.
« Poslední změna: 24 Května 2018, 16:07:32 od enzym »
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24 Května 2018, 16:08:14 »

Děkuji ještě jednou za zakuchyňování. Tarmaru povolte :)

Přikládám anonymizovaný dopis, co byl vhozen do schránky trvalého bydliště piráta/pirátky (která je, mimochodem, odlišná od adresy doručovací, která byla nadiktována PČRajtům)
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24 Května 2018, 16:10:21 »

Předpokládám následující postup:
- pokusit se zajistit spis (v tuto chvíli rozjednáno s nahlížečem zde na fóru)
- pokusit se zajistit spis v pátek odpoledne a odepření tohoto použít jako munici k okamžité námitce podjatosti a žádosti o přeložení do Prahy, která mi je pořád ještě docela blíž pro případné face2face manévrování
- z ústního jednání se omluvit
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24 Května 2018, 21:19:44 »

Tak jestli chápu správně, možnost plichty v podobě napomenutí je mimo hru, protože řízení bylo zahájeno.
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28 Května 2018, 10:20:56 »

Mám spis (díky nahlížeči z Klatov). Nahlížení do spisu bylo bez formálních nedostatků (navzdory pátečnímu odpoledni).
Spis v Kuchyni je také nutné anonymizovat?

Předvolávají na středu na ústní jednání - je taktické tam (vybaven plnou mocí) vůbec jezdit? Je tam pozvaný i ten policajt na ústní výslech.
Když si to tak všechno shrnu, mohu jim tam argumentovat nulovou společenskou nebezpečností, materiálním aspektem (STK auto prošlo dva dny po incidentu bez B/C závad a tahle nová technická je už vidět i ve spisu ve výjezdu karty vozidla) a faktem, že řidič nemá jak zjistit konkrétní den konce STK a vidí jen měsíc na nálepce.

Jinak už přistála v mé FO datovce výzva od MHMP Praha (patrně část "přestupek provozovatele") - to samozřejmě vyberu až poslední den.

Možnost plichty v podobě napomenutí je asi passé no :/
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 28 Května 2018, 11:18:06 »

Spis v Kuchyni je také nutné anonymizovat?
Ano - už jenom proto, že po ukončení "živého" případu je vše přesunuto mezi vyřízené a tak to vidí každý.
- je taktické tam (vybaven plnou mocí) vůbec jezdit? Je tam pozvaný i ten policajt na ústní výslech.
Určitě ano protože ten výslech může zcela zvrátit vaši taktiku ohledně materiálního aspektu. Stačí aby šimpanz do protokolu uvedl, že z vozidla unikaly provozní kapaliny (lze opravit za 10 minut).
Neúčastí dáte ouřadovi a šimpanzovi možnost se krásně domluvit a "vyrobit" výslech tak jak Vás chtějí uvařit.
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Května 2018, 12:21:47 »

Spis zde v příloze, heslo: SprDel a aktuální kalendářní rok, napsáno za sebou bez mezer (čili celkově string o 10 znacích) - aby to nevyčenichaly vyhledávače.

Policajt svědčí až poté, co jsem předvolán já, takže mám výhodu.

Jinak jsem našel překvapivou shodu: policajtka, která byla jako druhá osoba posádky PČR auta, má příjmení (přechýlené, ale přece jen je to žena) shodné s vedoucím odboru dopravy - dopravního úřadu. Náhoda? Řekl bych, že by to mohla být hodně dobrá motivace k podjatosti. Tato policajtka ale ke svědčení předvolána není..
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 19 Června 2018, 16:20:24 »

Dáme si malý update - konečně jsem se dostal k vylovení Rozhodnutí z datovky po ústním jednání a anonymizaci.

Úplně jsem při ústním jednání nevychytal fakt, že napomenutí za tento přestupek uložit nelze :( a absence zavinění taky neprošla, úřad to tlačí na zavinění nedbalostí.

Rozhodnutí po anonymizaci přikládám. Byl bych vděčný za nějaké tipy k odvolání, pár dní na to ještě mám (předpokládám, že získám čas podáním blanketního odvolání a upřesním po výzvě)
« Poslední změna: 20 Června 2018, 19:21:13 od dj-bobr »
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 19 Června 2018, 19:27:41 »

Nestudoval jsem to celé, ale pokud řidička není zároveň majitelka, tak vlastně nemá jakoukoliv možnost zjistit který den v měsíci technická končí.
IP zaznamenána