Zdravíčko,
čeká mě v dohledné době vysekávání se z následující šlamastiky, co se odehrálo zhruba týden dozadu:
- postarší nepříliš nápadné auto, které je celkově moje (vlastník i provozovatel já),
- dlouhodobě je zapůjčené jiné osobě (ústní dohoda),
- zastaveno na druhém konci republiky (ne Praha, ne SčK, ne JmK) PČRkou, šli najisto, 2 dny propadlá STK, technický stav vozu dobrý a nijak nikoho neohrožující,
- nabídnut blok na několik stokorun, málem podepsán, po telefonické konzultaci se mnou odmítnut (nejdřív PČRajt kecal, že ten blok stornovat nejde, po telefonické konzultaci řidiče se mnou a citací paragrafu to najednou šlo), vypsáno oznámení o přestupku
- ORV vráceno řidiči, další jízda nebyla zakázána, s autem se normálně dojelo do cíle a odstavilo mimo PK
- zápis o provedeném úkonu dle §109 nebyl poskytnut, nebyl k tomu poskytnut důvod hodný zvláštního zřetele (prý že pro zápis by řidič s nimi musel na služebnu)
- to, že byl vyvíjen psychologický nátlak od PČR počtem orgánů i formou konverzace (např. "nesmíte telefonovat" a námitky i vůči nahrávání, které zmizely po otázce, podle kterého zákona se tak nesmí činit), předpokládám že nelze nijak extra využít, ale kdyžtak by byli k dispozici svědci (nahrávky nejsou - nedostatek telefonů pro nahrávání a zároveň focení listin

, maximálně mám nahrané telefonáty, ve kterých se se mnou posádka konzultovala)
Cílem je, aby z toho řidič vyšel bez pokuty a bez následků - řidič má jen minimální právnické znalosti a bude mě zplnomocňovat, abych ho z toho vysekal (tak ostatně je to problém mého auta, že jo).
Předpokládám, že budu muset zároveň vést obhajobu i mé maličkosti jakožto provozovatele, který umožnil/přikázal jízdu autem s neplatnou TK.
Body, ze kterých zatím můžu plánovat nějakou ofenzívu:
- (řidič) přestupek je zaviněné jednání a řidič neměl možnost zjistit přesný den platnosti STK
- (provozovatel) svěřil řidiči vozidlo dávno předtím, než STK skončila (ale pochybuju o použitelnosti tohoto bodu)
- materiální znak se ještě dá použít? nikdo nebyl ohrožen, auto je technicky způsobilé, propadlá TK je formalita, společenská nebezpečnost nulová
- můžu udělat ihned novou technickou a argumentovat, že auto je v pořádku, což dokládá čerstvý protokol z TK
- podjatost + blanket
Za takhle krátce propadlou TK se vždycky dávala domluva

a z principu se hodlám systému vzepřít do limitů, jak to jen půjde.
Uvítám tipy, pokud někoho k tomu zfleku něco napadne a děkuji s předstihem.