Jsem v procesu nákupu dalšího auta do rodiny, mám připravenou cash, ale přemýšlím o jiné věci - při nákupu auta na úvěr je cena často o dost nižší (má to tak u jetých aut Škoda, VW, z bazarů AAA...). Neřešme jestli a kde kupovat, teoreticky - koupím “na úvěr”, za týden předčasně splatím, dle NOZ bez sankcí.
Zkusil to někdo?
Na D-fens v diskuzi jsem kdysi chytnul názor kolegy, že to využívá v Áčkách při vyjednávání o ceně - zaplatím v cash, ale srazte mi cenu, nebo beru na úvěr a za týden to splatím a nazdar.
Je to něco, co funguje?
Já to tak udělal. Kupoval jsem auto v AAA Praha, nikdy jsem neměl spolehlivější vůz. Srovnával jsem tam dva parametry:
1) Auto jsem si bral na úvěr, protože mělo sloužit k práci a bývalý zaměstnavatel mě učil, že vždycky je lepší na penězích raději sedět a utrácet cizí, když si dluh mohu dovolit.
2) Porovnal jsem cenu na úvěr a cenu v cashi a srovnával, o kolik přeplatím úvěrem cenu auta (proto je ta cena nižší, prodejce dostane provizi z úvěru, takže si na své stejně přijde) a kdy budu muset doplatit celé auto cash abych tím úvěrem kupní cenu nepřelezl, nebo ne o moc.
Tenkrát mi to vyšlo tak, že jsem si vzal auto na úvěr na 4.5 roku, ale za rok jsem ho celé doplatil. Vedlejší produkt pak bylo fakt levné havarijní pojištění. K úvěru ho totiž mít musíte, nebo platíte extra za to, že ho nemáte. Takže poskytovatel půjčky mi byl schopen sjednat havárku za 7 tisíc ročně, když nezávisle mi nejnižší částka vycházela na 42 tisíc ročně (mladý řidič). No a po doplacení mi tu havárku nechali

Udělal bych to klidně znova, ale nedoporučuju to na takové ty jebky za 100.000 po třetím majiteli, kterých jsou plné černé ovce. Prostě kupte si rozumně mladé/staré auto s motorem, kterému věříte (v mém případě benzinová V6).
Za doplacení úvěru předem jsem neplatil vůbec nic a splácel jsem jistinu, nikoliv celou splatnou částku úvěru. Také berte na vědomí, že jste pouze provozovatelem vozidla, ale majitelem je poskytovatel půjčky. Ten také drží VTP. Pokud VTP potřebujete, poskytovatel vám ho pošle poštou na ten jeden který úkon a pak mu jej musíte vrátit.