Ano, policejní stejnokroj může k prokázání příslušnosti stačit, ale pokud máte pochybnost (třeba i účelově) zda je to opravdu fízl, můžete vyžadovat další prokazování. Tedy pokud mě zastaví policejní auto, z něj vylezou dvě opice v uniformě a já s nimi budu vzorně spolupracovat, je to můj problém. Ale já můžů trvat na tom, aby mi prokázaly svou príslušnost k PČR.
Fakt nechápu o co Vám jde. Chcete si ověřit, jestli má opičák uniformu z hlediska zákonů ČR oprávněně, nebo chcete munici do správního řízení?
Pokud mě zastaví falešný policajt (ty případy tu byly) tak se pravděpodobně posere v momentě, kdy ho budu nahrávat, chtít průkaz a záznam o přestupku. Pokud jde o skutečného fízla, tak pravděpodobně neví, že povinnost prokázat se služebním průkazem ( na výzvu, to zdůrazňuji) má. Takže ano, pokud se neprokáže, skutečně máte právo sednout do auta, na jeho případné výzvy jménem zákona se zvysoka ... a odjet. Jenomže fízl právo nezná, takže hrozí, že bude hustej. Optimální přístup je podle mě ten, že ho opakovaně vyzvete, on řekne, že se prokázal, Vy mu řeknete, že ho nepovažujete za policistu a pak už jen odmítáte (např.předložit řidičský průkaz, dechovou zkoušku, ukázat výbavu), předhodíte mu jenom občanku - pochopitelně v závislosti na tom, co jste udělal a co Vám hrozí. Pokud by hrozilo užití těch jejich chvatů a hmatů, tak prostě nemáte (sice Vás nemůže nutit ukázat řidičák užítím tonfy přes obličej a to v žádném případě, ale ze strany opicie jsem už slyšel ledacos). Sepíší záznam, Vy odmítnete podepsat a ve správním řízení si s nimi vytřete ... Neprokázal se zákonným způsobem, neměl jste povinnost s ním spolupracovat.
Pokud jde o možnost natlačit je do extrému a nechat je spáchat trestný čin, tak to lze. Neprokáže se zákonným způsobem, řeknu, že odjíždím, sednu do auta, výzvy ignoruji až padne ta kouzelná větička "nebo bude užito chvatů a hmatů/donucovacích prostředků (z hlediska zákona mimochodem totéž)". Jenomže co z toho? Padne pár trestních oznámení, na D-FENSových stránkách se to řádně rozmázne, a povede to k tomu, že začnou nosit služební průkazy. Nedávno jsem si koupil dům na venkově a párkrát jel domů přes hospodu po malém pivu, odmítnutí dechové zkoušky (+nemám u sebe řidičák included). Ať je nenosí, co víc si přát!