30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Svěřenský fond  (Přečteno 3182 krát)

Hugo

• Zobrazit profil
Svěřenský fond
« kdy: 13 Června 2024, 21:44:58 »

Vážení, řeším založení svěřenského fondu. Jsem ve fázi domluvené schůzky s notâřem. Ten byl po telefonu tajemný jak hrad v Karpatech. Sdělil, že to není tak jednoduché jako založení právnické osoby a je to výrazně dražší. Cena dle složitosti struktury.

Moje představa byla, že vytvořím (případně s advokátem) statut. Vložím základní kapitál, případně nově účelově založené SRO. Přinesu notáři a zaplatím dle tarifu. Budu zakladatel/správce a potomek (potomci, pokud se v budoucnu ještě něco semele) bude osoba obmyšlená.

Vzhledem k tomu, že svěřenský rejstřík má nepřístupné zakládající listiny, nemám se kde inspirovat.

Má někdo zkušenost?
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
Re:Svěřenský fond
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2024, 22:43:42 »

Zvažoval jsem to a prozatím zavrhnul. Pořád to je český subjekt. Je to plné skrytých nástrah.

V knížce Svejkovský a kol.: Svěřenské fondy je velmi stručně, na hranici nepoužitelnosti, něco o SF napsáno. Právní rámec dávají paragrafy ObčZ, pokud u nich začnete zjistíte například, že nemůžete mít jen jednoho správce.

Použitelné informace jsou dle mé zkušenosti roztroušeny v různých zdrojích obtížně měřitelné kvality.
IP zaznamenána

Lafayette

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2024, 11:32:06 »

Také jsem o tom uvažoval (a v podstatě stále uvažuji), ale zdá se mi to velmi komplikované, a to zejména v možnosti zjištění nějakých kompletních informací.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2024, 21:12:24 »

Díky, našel jsem třeba toto:
ECLI:CZ:OSP5:2022:24.C.69.2022.1

Dle ChatGPT:
Zde je návrh statutu pro svěřenský fond určený pro správu rodinného majetku:

---

**Statut Svěřenského fondu pro správu rodinného majetku [Název fondu]**

**I. Úvodní ustanovení**
1. Tento statut je základním dokumentem, který upravuje fungování Svěřenského fondu pro správu rodinného majetku [Název fondu] (dále jen "fond").
2. Fond byl založen dne [datum založení] zakladatelem [jméno zakladatele] na základě smlouvy uzavřené dne [datum smlouvy].

**II. Účel fondu**
1. Hlavním účelem fondu je správa a ochrana rodinného majetku ve prospěch beneficientů, jimiž jsou členové rodiny zakladatele.
2. Fond je zřízen za účelem zajištění finanční stability rodiny, ochrany majetku před riziky a jeho dlouhodobého zachování.

**III. Majetek fondu**
1. Do fondu byl při jeho založení vložen následující majetek:
   - Nemovitosti: [seznam nemovitostí včetně adres]
   - Finanční prostředky: [částka]
   - Cenné papíry: [seznam cenných papírů]
   - Další majetek: [popis dalšího majetku]
2. Další majetek může být do fondu přidáván na základě rozhodnutí správce fondu a v souladu s podmínkami stanovenými tímto statutem.

**IV. Správce fondu**
1. Správcem fondu je [jméno správce], který byl jmenován zakladatelem dne [datum jmenování].
2. Správce fondu je povinen spravovat majetek fondu s péčí řádného hospodáře a v souladu s tímto statutem.
3. Správce je oprávněn činit veškerá právní jednání nezbytná k naplnění účelu fondu, včetně investování majetku, jeho prodeje a nákupu nového majetku.

**V. Beneficienti fondu**
1. Beneficienty fondu jsou členové rodiny zakladatele: [seznam beneficientů].
2. Beneficienti mají právo na podíly z výnosů fondu v souladu s pravidly stanovenými tímto statutem.

**VI. Rozdělování výnosů**
1. Výnosy z majetku fondu budou rozdělovány mezi beneficienty jednou ročně, a to vždy k [datum].
2. Každý beneficient obdrží podíl výnosů podle následujícího klíče: [popis rozdělení výnosů].

**VII. Zánik fondu**
1. Fond zaniká uplynutím doby, na kterou byl zřízen, nebo dosažením účelu, pro který byl zřízen.
2. Po zániku fondu bude zbývající majetek rozdělen mezi beneficienty podle jejich podílů.

**VIII. Závěrečná ustanovení**
1. Tento statut nabývá účinnosti dnem jeho schválení zakladatelem.
2. Jakékoliv změny tohoto statutu musí být schváleny zakladatelem a správce fondu o nich musí být informován bez zbytečného odkladu.

V [místo], dne [datum]

[Podpis zakladatele] 
[Podpis správce fondu]

---

Trochu to učesat, notář to zapíše a věc je vyřízena. Nechápu, proč je kolem toho tolik tajností.
IP zaznamenána

foobar

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17 Června 2024, 00:06:24 »

Môžete mi prosím vysvetliť ako ste sa dostali k nápadu s fondom? Vo svete existujú jednoduchšie a lacnejšie cesty ako ochrániť majetok, skúste mrknúť na začiatok na LLC, resp. LLP. Ak chcete silou mocou prepojenie z ČR, tak sa to rieši cez odštepný závod. V každom prípade doporučujem vyhnúť sa akémukoľvek českému subjektu.
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17 Června 2024, 05:54:18 »

no také nevím, jestli je to správná cesta. zase tak moc tomu nevěřím a sahal bych do zahraničí. záleží také, co je cílem a jde-li (nejspíše ano) o ochranu majetku, tak je otázka jak velkého. kvůli pár mega bych se na to vykašlal
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17 Června 2024, 07:30:12 »

Narozdíl od zmíněných LLC/LTD se mi u fondu líbí, že nemá právní subjektivitu. LLP je také formou právnické osoby.
LTD jako majitele českých s.r.o. jsem využíval.

Výhodu fondu dále vidím v relativní volnosti v nakládáním s prostředky fondu. Od přesně stanoveného času, po vymezení účelu až po pořízení v případě smrti.
IP zaznamenána