30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [WIN] dopravní nehoda  (Přečteno 931 krát)

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:dopravní nehoda
« Odpověď #45 kdy: 06 Března 2018, 14:37:17 »

asmodeus: pojišťovna dokončí šetření a vyplatí případnou náhradu poškozenému pokud: a) pojištěný škodu nahlásí - což se nestalo, protože jí nahlásil sám poškozený b) škodu nahlásí poškozený, což může dle zákona, ale pak musí mít oběma stranami podepsaný záznam o nehodě, což neměl protože nebyl vůbec vyplněn c) jsou-li na místě fízlové - do toho nákresu v záznamu o nehodě obvykle fízl vypíše svoje č.j. a dá štemplíka, což se opět nestalo d) orgán nějak pravomocně rozhodne e) rozsudek soudu o náhradě škody... a nic dalšího mě nenapadá.
Jinak pojišťovna plnit nebude a není třeba se po čtvrt roce ptát.
« Poslední změna: 06 Března 2018, 14:40:40 od gumidos »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 06 Března 2018, 14:49:24 »

asmodeus: Pojišťovna škodu bez stanoviska pojištěného nezlikviduje, a pokud ano, tak je to její problém. Pokud by takto flagrantně selhala a ze svého problému chtěla částečně udělat i problém pojistníka (např. tím, že by mu to plnění, které nemohl ovlivnit, zahrnula do výpočtu pojistného), tak se může bránit a relativně snadno ubránit přímo proti pojišťovně.

Tedy bonzovat není nutné, na TČ v Hlavě V TZ se nevztahuje oznamovací povinnost a pokud jde o povinnosti vůči pojišťovně, tak pokud pojištěný nejdřív vůbec nevěděl, že mohla vzniknout nějaká škoda, a následně v souvislosti s činností PČR a úřadů se sice dozvěděl, že kdosi možná může tu událost z jeho POV uplatnit, ale dokud sám to nepovažuje za událost, ze které by mu vznikla povinnost plnit (tedy škodnou událost ve smyslu zákona 168) a nestalo se nic, co by mu toto stanovisko vyvrátilo, tak ani nemusel pojišťovně sám nic hlásit.

Z vlákna nicméně čtu, že na uplatnění škody údajným poškozeným bylo reagováno v tom smyslu, že věc šetří orgány, tak by bylo vhodné pojišťovnu informovat i o tom, že oznámení bylo odloženo.
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06 Března 2018, 16:16:43 »

Přímo bonz jsem na mysli neměl, jen dotaz, zdali bylo plněno.
S tím jsem to asi přehnal, pojišťovna by plnit asi neměla, ale vofafrnost je vofafrnost. Co když PČR u pána zadokumentovala zelenou kartu a ŘP, dala to do spisu, pak by se protistrana dostala k citlivým údajům a mohla by vyplnit hlášení škody přes web formulář dané pojišťovny...?

IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 06 Března 2018, 16:50:18 »

Obecně - i pokud by hlášení zfixloval podvodný poškozený, tak pojišťovna posílá vyrozumění (obsahující identifikaci události a nějakou výzvu k součinnosti a doložení podkladů) - a to i v případě, že by původní oznámení bylo formálně perfektní a vše požadované bylo již poskytnuto. Tedy pojistník/pojištěný by takový pokus snadno zachytil, pokud by mu podvodník zároveň nefiltroval příchozí poštu.

Konkrétně - dle vlákna škodu uplatnil jako první „poškozený“, pojišťovna obeslala pojištěného, ten reagoval informací o probíhajícím šetření orgány veřejné moci. Takže chce-li být vůči pojišťovně supervzorný, může jí teď bez výzvy notifikovat o odložení (i když nutné to není, pojišťovna si to bude řešit po vlastní linii a když bude něco chtít, tak se ozve). Spojit to s dotazem na plnění (či s explicitně formulovaným neuznáním odpovědnosti za uplatněnou škodu) je možné, ale též nadbytečné. Nicméně radit kolegovi gumidos jak jednat s pojišťovnou je nošením sov do Athén.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 07 Března 2018, 15:05:42 »

Jen drobné doplnění: neměl jsem zatím potřebu prakticky zkoumat reálné postupy těch pojišťoven, které lze považovat za "malé a ještě menší". Jinak je postup takový, že v případě, že pojistitel z povinného ručení Ferdy Mravence plní něco poškozené Berušce, obdrží Ferda Mravenec dopis cca tohoto znění: Vážený Ferdo, skončili jsme šetření události číslo 123 a sdělujeme vám info o vyplaceném plnění: pojistné plnění bylo stanoveno za rozbitý puntík Berušky a vyplaceno jí bylo 20.000,- Kč.  Pokud se na nás Beruška obrátí s dalšími nároky, budeme vás informovat.
Je tedy opravdu nadbytečné nějak dále komunikovat s pojišťovnou.
Z příspěvku asmodeus soudím, že se domnívá, že by pouhá znalost zelené karty Ferdy Mravence mohla být zneužita. K údajům ze zelené karty se můžete dostat i dotazem na informační středisko kanceláře - viz § 15a zákona 168/99 - pokud chcete uplatnit nějaký nárok. Běžně nárok uplatňují jako první i poškození - třeba pojištěný ani neví, že něco udělal, nebo dlabe na oznámení, leží v komatu po nehodě... nebo se prostě perou o zavinění. Proto následují ta oznámení pojistitele na adresu pojistníka. Pravděpodobnost zneužití - mizivá.
V tomto konkrétním případě pak prvotní sdělení pojištěného pojišťovně o probíhajícím šetření správního orgánu generovalo dotaz pojistitele na úředníka, který poslal pojistiteli sdělení o odložení šetření, jak i popsal hh. Tím to končí (Beruška obdrží dopis, že nebyla prokázána odpovědnost Ferdy a nedostane nic :) )
« Poslední změna: 07 Března 2018, 15:16:44 od gumidos »
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 08 Března 2018, 16:32:18 »

U bývalého zaměstnavatele jsem hlásil několik drobných škod u vozu, který jsem "měl na starosti". Stačilo nahlásit přes web dané pojišťovny.
Pravděpodobně pojišťovna informovala firmu, ale to už šlo mimo mne.
Takže se omlouvám za zbytečně paranoidní přístup, moje chyba., je mi to jasné.
IP zaznamenána