Včera jsem provedl poslední projíždku, před zazimováním, a co čert nechtěl přišla vysírací kontrola. Průběh standartní, pochopitelně se domnívali, že občanka je nutná k řízení vozidla, takže jsem byl nápadně podobný hledané osobě. Vznesl jsem dotaz, které a jak se tedy jmenuje. Jestli jsem tou osobou, ať mne osloví jejím jménem, schválně jestli budu na to jméno slyšet. Celý vtip nepochopili. Následovala lékarnička, klíč na kola a další ptákoviny. Následoval dotaz, proč nemám zimní pneu, když bydlím v horách. Moje odpověď zněla, že zatím nevidím souvislou vrstvu sněhu na vozovce a ani ji nepředpokládám. Pak blekotal ten blbější něco o 7 stupních a 4mm a zřejmě se pokoušel o nějaké mozkové myšlení. Nakonec dospěli k názoru, že moje pneu TOYO Proxes postrádají evropskou homologaci. Tak to už je vyšší dívčí, pardon opičí! A že tedy to musí prověřit na STK,ale že by to byli ochotni vyřešit na místě. Moje odpověď byla, že to za nás vyřeší správní orgán. No a co čert nechtěl, shodou okolností než začal sepisovat, tak přišlo hlášení vysílačkou a že musí jet, tak to pro dnešek vyřešíme domluvou. Na to jsem mu odvětil d-fensovské: "Domluva je pro mne forma trestu a že trvám na správku" Odjeli do prdele.
No nicméně jsem zjistil, že pneu jsou vyrobené v Japonsku a homologované pro USA a Kanadu, shodují se s prvoosazením z výroby (ale zřejmě je to už druhá sada kol, kde někdo přede mnou si pro velký uspěch koupil stejné). Vozidlo bylo od narození provozováno v Evropě.
No v podstatě mne překvapuje, že to ta opice dokázala objevit. Já takovou ptákovinu nikdy neřešil, obvykle mne u gum zajímal pouze rozměr a rychlostní index a kompromis kvalita a cena. Dokáže mi tu někdo technicky objasnit včem je guma pro USA jiná než evropská?
Kolik dětí, důchodců a maminek s kočárky může ta ošklivá imprialistická guma pozabíjet? V USA jsem nebyl, děje se tam snad nějaký carmagedon?
Může mi stejně přiblblá opice sebrat za to techničák a nařídit STK? ( Při poslední STK si gumy fotily, protože musí a nic neříkali.)
Zatím se mi nechce ty gumy zouvat.