Hezký den,
mám kamaráda cizince, kterému jakmile půjčím auto, tak s ním okamžitě spáchá přestupek, za který mi potom chodí výzvy. Ty samozřejmě vyhazuju, nicméně teď mě orgán v druhém kole přímo vyzval, abych udal řidiče, tj. kamaráda naprášil. To jsem udělal, kde jsem uvedl jeho trvalou adresu v zahraničí a zároveň doručovací adresu v ČR. Orgán kamaráda obeslal na jeho doručovací adresu a vhodil mu do schránky výzvu aby si zásilku vyzvedl na poště (pro zajímavost - úřad na ústřižek napsal jeho jméno dobře, pošta do oznámení jeho jméno zkomolila). Vzhledem k tomu, že kamarád je pořád někde na cestách, logicky si nemohl dopis na poště vyzvednout a očekával, že mu ho po deseti dnech pošta vhodí do schránky (jak bylo uvedeno na oznámení). To se ale bohužel nestalo a pošta zásilku vrátila s tím, že adresát na adrese neexistuje. Vůbec si nedovedu představit, jak k takovému zjištění pošta došla, jelikož kamarád má označenou schránku svým jménem. Jediná možnost co mě napadá je ta, že s kamarádem někdo schránku sdílí (což jsem bohužel nevěděl) a ten dotyčný šel na poštu, kde nahlásil, že mu do schránky byl vhozen dopis, co mu nepatří a pošta se toho chytla jako důvodu pro nedoručení. Podotýkám, že pokud to bylo skutečně tak, je nanejvýš úsměvné/zvláštní, že kamarádova jmenovka je na schránce stále a nikdo ji dosud nesundal. Doručovací adresa kamaráda je v bytovém domě, kde je hromada schránek.
V současné situaci tedy vidím dvě možné cesty další obrany a chtěl bych vás moc poprosit, abyste mi poradili kterou z nich (případně jinou?) zvolit:
- Kamarád napíše orgánu dopis, ve kterém uvede, že dostal pod číslem podacím a jednacím dopis, který si bohužel nemohl z časových důvodů vyzvednout. Dodá ale, že ví o co šlo a že se k přestupku přiznává s tím, že pro jakékoliv další jednání zplnomocňuje mě. Úřad by potom měl poslat rozhodnutí přímo mě a tím celá věc končí. Jestli kamarád zaplatí ví jen bůh :-).
- Nechat to spadnout do sprdele a tam argumentovat tím, že pošta nesmyslně poslala dopis zpět, přestože kamarád měl označenou schránku kam mu bylo vhozeno oznámení. K tomu uvést důvod, proč si nemohl dopis vyzvednout na poště a jako důkaz toho, že doručit do schránky šlo, přiložit scan oznámení. Celá věc tím měla skončit, jelikož úřad nedoručil ačkoliv mohl a tím pádem nebyl důvod pro zahájení sprdele.
Mě osobně se víc líbí druhá varianta. Předem moc děkuji za rady :-).