V pondělí kolem druhé ráno jsem byl preventivně vybuzerován policejním Passatem na D8. Že prý běžná silniční kontrola. Nejdřív takové ty obecné kecy o tom, jak mě měřili a jak mám štěstí, že nic nenaměřili. Dýchnout mi nedali, jen zkoumali doklady. Tak jsem se zajímal o to, jak souvisí omezení mé svobody pohybu s bezpečností a plynulostí silničního provozu. Blonďatá, ehm, orgán, chvíli přemýšlela (tedy, chvíli nic neříkala, to je asi přesnější) a pak z ní vypadlo, že si chtěli zkontrolovat, zda mám dálniční známku. Nechtělo se mi s nimi hádat, takže jsem to neřešil. Nicméně pak jsem o tom trochu popřemýšlel:
1. Jízda bez dálniční známky je v přestupkovém zákoně v jiném paragrafu než přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silniční dopravy (§ 21 a 22)
2. Zákon o provozu na pozemních komunikacích ovšem v § 79 umožňuje opicím zastavovat vozidla toliko v případě, že „jestliže řidič vozidla nebo přepravovaná osoba je podezřelá ze spáchání přestupku týkajícího se bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích“
3. Zákon o PČR (§ 42) umožňuje zastavení a prohlídku dopravního prostředku v rámci pátracích akcí či podezření na spáchání trestného činu.
Protože absence známky není přestupkem týkajícím se bezpečnosti a plynulosti provozu, ale spíše záležitostí daňovou, vychází mi z toho, že zastavovat auta kvůli známce je nezákonné a to dokonce i v případě, že známka na autě opravdu není. Natož pak nějaké preventivní zastavování protože by tam třeba možná být nemusela.
Mám v té úvaze nějakou chybu, nebo je to tak? Zkoumal jsem, zda tu pravomoc nemají někde definovanou obecněji, ale našel jsem opravdu je výše uvedené paragrafy.