Zdravím,
zaparkoval jsem na placeném parkovišti a po návratu za cca 15 min jsem na voze objevil botičku. Přivolána MP. Sdělil jsem jim, že nejsem řidič a pouze vyzvedávám vozidlo. Chtěli nadiktovat řidiče, tak jsem nadiktoval Helmuta. Nemohli ověřit, tak jsem to vzal na sebe a chci správní řízení - nepodepsal a nevyjádřil se. Auto stálo bohužel přímo pod kamerovým systémem a strážník byl tak aktivní, že tam zašel a viděl, jak s autem přijíždím. I tak jsem se nepřiznal. Video je bohužel součástí spisu.
Po první omluvence stanoven nový termín a proběhlo ÚJ (moje první). Mám vše nahrané i jak úřednice říká, že na mě úplně zapomněla, ať chvíli počkám. Strategie byla požádat o lhůtu na seznámení se se spisem a přerušení jednání. Úřednice to vyřešila tak, že mi dala lhůtu 10 dnů na vyjádření a poskytla kompletní kopii spisu včetně videa z budovy a videa přímo od strážníka, kde je celá naše komunikace.
Spis obsahuje:
Obsah
Postoupení spisového materiálu
Úřední záznam
Oznámení přestupku
Žádost o poskytnutí videozáznamu
Předávací protokol videozáznamu
Fotky z místa
Výpis z registru obyvatel
Výpis z karty řidiče
Předvolání k ÚJ
Omluvenka a žádost o spis
Protokol z ÚJ, omluven, nařízen nový termín a spis zamítnut
Předvolání k ÚJ
Protokol z ÚJ a poskytnut spis
DVD s videem z budovy u parkoviště a video ze strážníkovy kamery.
Mají to tedy velmi dobře zdokumentováno a asi jsem si měl říct rovnou o sundání botičky a správním řízení. Teď už nezbývá než bojovat. Stalo se to koncem roku, takže případ jde velice rychle.
Mám pár otázek:
1) Jaká je nejlepší strategie? Námitka podjatosti nebo se k něčemu vyjádřit písemně? Ideálně, aby byl nutný výslech strážníka a nařízeno nové jednání a mohl bych se zas omluvit a protáhnout to. Netuším, co je lepší napsat teď a co až do odvolání.
2) Pokud MP žádá o poskytnutí videozáznamu, tak stačí napsat, že to je jen na základě podezření, že kamera zachytila podezřelou osobu z protiprávního jednání? Není to potřeba podložit nějakým paragrafem jinak bych to mohl napadnout jako nezákonně získaný důkaz?
Případně mohu argumentovat já tím, že to je opravdu Helmut a za to, že mi je podobný já nemohu a to, že měl podobné oblečení je shoda náhod? Videozáznam z budovy je asi jediný důkaz, který mi kazí moji Helmut story.
Co když dodám mnou na místě uváděného Helmuta, jak se přiznává k přestupku?
3) MP přijela sundat botičku v bílé dodávce (tuším, že ani nebyla označena jako MP) s oranžovými majáky (byly vypnuté) a celou dobu (30+ minut) stáli na komunikaci, kde se stát určitě nesmí a navíc hned vedle kolejí. Takže se vlastně taky dopustili přestupku. Může to mít nějaký vliv?
4) Objevil jsem rozpory, co MP sepsal do protokolu vs to, co je zachyceno na záznamu.
5) Měnil jsem teď trvalé bydliště, takže adresa na všech dokumentech kromě toho z ÚJ je stará. To ale asi nemá vliv?