V rámci mojí vlastní kauzy kvituji tento web s povděkem - nicméně klasické "učit se, učit, se a učit se" platí stále. Tedy jsem prošel i stránky metrologického institutu - a zjistil, že s ohledem na poměrně přísná pravidla ČMI mají toto orgáni poměrně v pořádku - např.
https://www.cmi.cz/schvalovani%20typu%20meridel, kde je odkaz na všechny schválená měřidla včetně podmínek měření. Případně též
https://tc163.cmi.cz/node/613 - kde je vyjádření ČMI ke všem měřením policistů - zajímavé pro alkohol a např. "cigaretku" před dýchnutím, případně nedodržení 15 minut mezi měřeními. Možná tyhle odkazy zde již jsou. Těžko bude úředník polemizovat s metodikou ČMI.
Další osobní zjištění - policie = lži, lži a lži. Nerozpakují se lhát v úředním záznamu, polovina záznamu je balast typu "pán se choval arogantně, protože nesouhlasil s přestupkem" apod.
Správní úředník - odhaduji, že v mém případě bývalý policajt. Obdobný "speak" - snaha nepřipustit některé otázky svědka (policajta). Též snaha na hraně "donucování k výpovědi" pak snaha úředníka neustále tlačit k výpovědi "správným směrem" - tedy poznámky typu - "tímhle se už dostáváme někam jinam, věnujte se hlavně svému překročení rychlosti". Při otázce na svědka policajta o tom, zda-li je odměňován za počet pokut pak orgán přímo svědkovi sdělil, že na otázku nemusí odpovídat. Při otázce jak přesně prováděl policista měření pak orgán sdělil, že je to popsáno v úředním záznamu a není třeba to řešit, námitky si můžu nechat do odvolání. Třešinka na dortu pak je - že odpověď policisty o tom, že pokyny v návodu jsou pro něj pouze doporučením a řídit se jimi nemusí (v mém případě měření s překážkami, odrazovými plochami, stromy a zaparkovanými vozidly) správní orgán nezaprotokoloval a místo toho jako odpověď napsal "měření proběhlo podle návodu". Mám zcela zřetelnou nahrávku celého výslechu, kterou jsem si pustil a podobných editaci policistových výpovědí tam je více.
Proběhla 2 jednání - po každém následovala námitka podjatosti s popisem "zásahu" orgána. Vždy zamítnuty s odůvodněním "protože proto" s vysvětlením, že se s mou osobou správní orgán nikdy neviděl. Prostě bratrstvo kočičí pracky - úplně jako světští, každý toho druhého kryje. Úřad sám chybu nikdy nepřizná - vždy je mu omlácena o hlavu až úřadem nadřízeným. Nyní fáze odvolání pro nepřezkoumatelné odůvodnění zamítnutí námitek + stížnost na nadřízenou osobu včetně námitky podjatosti nadřízené osoby.
Moje doporučení - číst úplně všechno a velice pečlivě, chyb je jako máku a lze je využít. Vše nahrávat - při jakékoliv úpravě výpovědi ze strany úředníka, při jakékoliv snaze úředníka vstupovat do výpovědi či ji někam "směřovat" pak nepodepsat protokol a nechat zapsat, že došlo k porušení § 36/2 SŘ - nebylo umožněno vyjádření stanoviska. Nepodepsaný protokol s tímto vyjádřením pak úředníka nepotěší - musí se s tím nějak poprat.
Moje řízení je v této fázi - 8 měsíců od přestupku, 6 měsíců od 1. výzvy. Nic se neděje - řeší se námitky podjatosti u nadřízeného orgánu - tedy kraje. Nesprávná protokolace pak bude v odvolání včetně dalších perel.
Po uzavření dám k dispozici - nyní bych musel začernit polovinu sdělení, která jsou příliš identifikující. A držím palce ostatním v jejich boji.