Tak mi volali opicajti, že se mám vrátit na místo nehody

Pro informaci, v době nehody jsem
lítal s raketama přes 200 km od místa. Ukázalo se, že opicajt byl aktivní a našel si dle bydliště telefon, pravděpodobně dle mé fakturační adresy, akorát mám s otcem stejném jméno, že

Každopádně je to sice chaotické, ale začínám se lehce orientovat…klepli se s nějakou bábou zrcátkem, poté, co ta trvala na šetření dopravkou a ti po dvou hodinách dojeli se dožadovali jeho přítomnosti, protože nad ránem ve tmě po noční jaksi neměl náaldu tam zůstávat a odjel domů. Tak se teda znovu dostavil, opicajti sepsali nějaký hrubý záznam s tím, že zatím nic neví a bude další setření. Někam tam na kus papíru načmárali něco o podání vysvětlení. Abych si to tedy ujasnil:
1. opicajti započnou klasické řízení a když naznají, že došlo k přestupku (velmi pravděpodobně), předají klasický záznam místnímu odboru a proběhne klasické správní řízení, je tak?
2. má smysl přímo k nim vůbec chodit podávat vysvětlení? většinou se doporučuje na to u (zdánlivých) přestupků dlabat dlabat, nicméně tady je možná trochu jiná situace a je fakt, že psali do záznamu nějaké divné čmáranice a podezřele velké poškození na druhém vehiklu a tam už by se mohlo dát nahlédnout do jejich spisu?
3. pokud se orgán z jakéhokoli důvodu nedobere k viníkovi (čemuž budu samozřejmě aktivně napomáhat v příapdě, že se budou pokoušet hodit vinu na otce), tak čistě z hlediska pojišťovny, jak se to řeší? když není viník, tak se nedá čerpat z povinného ručení, ne?