Díky všem za komentáře.
Každý má trochu pravdu, faktem je, že jsem své dosavadní body neřešil, nenapadlo mě ani ve snu, že bych mohl být na sedmi bodech, žil jsem v domnění, že tam budou tak 3.
Vím sice, že tady se spíš specializujete na vlastní proceduru správního řešení a právní kroky, ale zajímal by mě i váš názor na řešení "smírem", které mi doporučuje jeden policista - známý mého kamaráda - jenž doporučuje podniknout následující kroky:
- odkládat řešení případu co nejdéle, ideálně tak, aby od inkriminovaného dne uběhlo celkem min. 3 měsíce
- poté se dostavit ke správnímu řízení, všechno přiznat, nasypat si popel na hlavu
- prohlásit, že od dané události (od které ideálně uplynulo 3 a více měsíců) jsem nesedl za volant, vozili mě členové rodiny nebo kolega
- zdůraznit, že mobilita a nutnost řídit vůz je nezbytnou součástí mé každodenní práce
- najezdím ročně kolem 80 tis. km a měl jsem za poslední dva roky tři přestupky - na "padesátce" naměřeno 65 a 67 a jednou 77 km/hod., vždy v Praze - jsem mimo pražský, trvalo mi než jsem se přizpůsobil
- absolvoval jsem kurz bezpečné jízdy - plánuji absolvovat v prosinci, odečtou mi za něj 3 body
- rád bych přispěl na dětský domov v našem městě částkou 10 tisíc Kč
Výsledek vidí v ideálním případě takový, že pracovníci správního odboru budou oblomeni, budou souhlasit s navrženým řešením, přihlédnou k polehčujícím okolnostem, dají mi peněžitý trest 5.000 Kč, napaří 5 bodů a zakážou řídit na 6 měsíců. Ve skutečnosti však již nebudu mít 7, ale 4 body, takže 4+5=9 a tudíž nebudu vybodovaný. Dále pak zohlední tu dobu, kterou jsem neřídil od data přestupku (i když to nebude pravda - nesmím samozřejmě mezitím cokoliv za volantem provést), a protože lze zažádat o vrácení papírů již v půlce lhůty, tak mi je vlastně vůbec neseberou.
Takhle by se mi to poměrně líbilo... Otázka je, znáte i takovéto případy ala happyendy? Je to vůbec reálné? A hlavně - lze věřit policajtovi?
Ještě se chci zeptat, zda má cenu kontaktovat známého, který je náměstek primátora našeho města, zda je šance, že by mohl mít nějaké páky na správní odbor tak, aby můj případ řešil shovívavě... Je to však jen známý a je to myslím férový a slušný člověk, takže nějaké úplatky nebo cokoliv podobného nepřichází v úvahu, už proto ho s tím ani nechci otravovat, pokud nemám aspoň trochu naději, že by jeho případná intervence mohla být ku prospěchu.
Díky za vaše názory, které mi trochu zlepšují spaní!