Poslední dobou se velmi intenzivně věnuji studiu zdejších materiálů a tuto neděli jsem měl konečně příležitost ověřit své poznatky v praxi. Situace byla takováto: S kamarády (celkový počet 4 dospělí a 1 malé dítě) jsme se odebrali do Buchlovic na nedělní výlet. Auto jsme zaparkovali podélně u silnice, nikde žádná značka, přehledný úsek, ponechali jsme více než 6m pro oba směry, stálo tam takto více aut. Jediné, o čem by se dalo snad trochu diskutovat, bylo stání pravými koly na "vegetaci" - rozuměj vysypaný štěrk podél krajnice a sem tam rostoucí nějaký ten plevel.
Po několika minutách od zaparkování jsem se vracel k autu, protože jsem tam zapomněl pití, a v tom se objevili dva uniformovaní pomahači. Mladší z nich ke mne přichází a bez pozdravu z dálky volá, "Tak snad abyste si to rovnou přeparkoval". Nereagoval jsem, otočil jsem se a odcházím směrem k naší bandě. Nato "Haló, pane řidiči, mluvím s vámi, běžte si to rychle přeparkovat". Otočil jsem se a říkám" Jak jste přišel na to, že jsem řidič?" Úsměv z tváře příslušníka se ztratil a zamumlal něco ve smyslu "Jó, když to chcete takhle, tak občanku." Nezdálo se mi sice, že by na prokázání totožnosti měl nárok ve smyslu par.63 zákona o policii (snad možná podle písmene h), ale nikterak to nezdůvodnil), ale nechtěl jsem situaci dramatizovat, příslušníka poučovat, tak jsem jeho výzvu uposlechl. Pro jistotu jsem se zeptal, zdali provádí úkon nebo zákrok. Prý úkon. Odnesl si OP do služebního vozidla a začal lustrovat. Několikrát jsem se ho dotázal na důvod kontroly mé totožnosti, což nebyl schopen rozumně vysvětlit. Zároveň jsem ho informoval o tom, že budu trvat na vystavení dokladu o provedeném úkonu podle par. 109 zákona o policii. Bylo zřejmé, že si začíná plést pojmy s dojmy, a tak jsem začal celou situaci nahrávat na mobil. Mezitím jsem se začal dozvídat řadu zajímavých informací, jakože jsem arogantní, nespolupracuji tak, jak by si pán policista představoval (rozuměj neudal jsem sám sebe), prohlásil jsem, že vozidlo není moje (nikdy jsem neřekl) atd, atd. Přiznám se, že čím více se pán policista začal topit ve svých výmyslech a hlavně neznalosti zákona o policii, tím více mne to začalo bavit. Evidentní bylo také to, že je mu dost nepříjemné, že mám za sebou více svědků celé události (3 kamarády a přidali se i někteří náhodní kolemjdoucí občané, které celé divadlo zaujalo). Poté policisté z místa raději prchli, jsem docela zvědavý, zdali se dočkám nějakého liebesbriefu od SO, ale pokud ano, rád načerpám zkušenosti, zejména výslechem policistů a uvažuji také o stížnosti a doporučení odboru vnitřní kontroly, aby tohoto příslušníka vyškolili za domácí úkol ze zákona 273/2008.
Viz
https://youtu.be/fKfG99LR2toChtěl bych zároveň poděkovat místním GURU za příspěvky na celém fóru, bylo velmi zajímavé sledovat, jak se pán suverénní policista, mající na začátku vše pevně v rukou a pod kontrolou, mění v hodného chlapečka, který nakonec raději ujede