Hezký den přeji,
Jel jsem takhle do obchodu, zaparkoval jsem na jeho parkovišti a najednou vidím, jak směrem ke mně míří hlídka PČR, zastavili a sdělili mi, že mi chybí přední SPZ a že by rádi můj řidičský průkaz a občanku. Na to jsem jim sdělil že nemám povinnost jim dát řidičský průkaz, když mě nechytli jak řídím ale chytli mě jako chodce že ani nemohou vědět jestli jsem tím autem přijel já (před autem společně se mnou stála další osoba, má přítelkyně) nebo někdo úplně jiný. Opicajti totiž přijeli k autu cca až po 2 minutách a jsem si jist, že nemohli vidět kdo řídil. Dal jsem mu tedy jen občanku a šel jsem se tedy podívat a ejhle, SPZ tam opravdu nebyla. Opravdu netuším jak a kde jsem jí mohl ztratit. Pan Pach mi sdělil, že za jízdu bez SPZ hrozí pokuta 5-10 tisíc a zákaz řízení až na jeden rok. Na to jsem mu odpověděl, že před jízdou tam na SPZ byla, že jsme si tím oba jistí (já i přítelkyně) a že nevím proč se mnou pořád mluví jako s řidičem toho auta. Pach se odplížil k autu ke svému kolegovi a asi po 20 minutách přišel zpět, že podle jejich uvážení si nejsou jistí, kdo vozidlo řídil a že zkontrolují kamery a věc předají nadřízenému orgánu a když se tedy nenajde řidič podle kamer, pokuta půjde majiteli toho vozidla jako správní delikt. Vrátili mi občanku a odjeli.
Celý rozhovor jsem si nahrával a nedočkal jsem se ani poučení před začátkem jejich úkonu či zákroku.
Ještě doplním, že už byla tma, když se Opicajti přiřítili mi přišít pokutu.
A teď mé otázky.
1) Pokud z kamer nezjistí řidiče (což pravděpodobně nezjistí, protože v blízkosti obchodu kamery nejsou a samotný obchod také nemá žádnou venkovní, která by hlídala parkoviště) vozidla a majiteli vozidla (což nejsem já ani přítelkyně, majitel na místě nebyl) pošlou dopis s tím, aby udal řidiče, jinak to překlopí na správní delikt, lze z toho SPRDEL udělat? Nejedná se přeci ani stání na zákazu atd..
2) Po odjezdu jsem si všiml, že na druhé straně parkoviště stojí Městská policie a pravděpodobně v autě spali (

), co když si je PČR předvolá jako svědky? Na druhou stranu byla už tma a pochybuji, že viděli kdo vylejzá z vozidla.
3) Jsem si na sto procent jist, že před jízdou tam SPZ byla, což mohou doložit svědci, od kterých jsem odjížděl, a co jsem se tak dočetl zde na foru, tak já přeci nemohu kontrolovat za jízdy, zda SPZ neupadla, tudíž chybí záměrné zavinění?