podle me to vedeli moc dobre...protoze jim nekdo v emailu psal ze jsem v zahranici. tak se chteli pojistit aby to propadlo a vyhrali...caraaaa___ci. na neformalne spolehat nemuzu.
No, především, postrádá-li věc nějaký konkrétní osobní náboj, tak mnohem pravděpodobnějším vysvětlením, než že po vás jdou, je, že vás mají u prdele. Říká se tomu Occamova, případně Hanlonova břitva

Reakcí na odpor u přestupkové věci je na 99% nařízení ústního jednání. Ověřit si, že tomu tak je, případně zjistit podrobnosti (termín), lze zcela bez problémů tím neformálním telefonátem. Pokud trváte na formálním postupu, tak jim pošlete dopis, jehož obsahem bude
* stížnost na to, že bezdůvodně vyloučili vhození písemnosti do schránky a zbytečně vám tím komplikují život
* žádost o doručování nějam jinam (např. do toho zahraničí, kde jste častěji než v ČR), pokud si tedy nepořídíte tu datovku
* žádost o opakované doručení vrácené písemnosti
* žádost o informaci o řízení, resp. sdělení termínu ÚJ, bylo-li nařízeno
nevim co vse obnasi datovka, tak jim poslu doporucenej dopis, ze jsem byl pracovne zahranici a jestli mi to poslou zpet, nebo si mam prijit osobne nahlidnout do spisu? ale co kdyz ty mamrdi mi schvalne odpovi az po vyprseni doby na reakci na jejich dopis?
Nahlédnout do spisu můžete kdykoliv. Dále bez ohledu na konkrétní detaily, správní řízení by v principu mělo být neformální, pokud se to skutečně dostane do polohy, kdy je zjevné, že vy jako účastník jste se o věc aktivně staral a úřad udělal vše proto, aby řádný průběh řízení zmařil, není možné, aby si takový postup obhájili před nadřízeným orgánem, případně před soudem.