30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nedobrždění do nehody  (Přečteno 1731 krát)

Baltazar

• Zobrazit profil
Nedobrždění do nehody
« kdy: 24 Února 2016, 22:30:49 »

Ahoj, prosím o radu a tipy na to, co mne muze cekat. Byl jsem ucastnikem nehody. Ridicka přede mnou vjela do zatacky autem A. Zatačku nezvladla, vjela do protisměru a předním rohem sundala auto B, ktere jelo v protismeru. Auto B skončilo v příkopě, řidička skončila vystčená zadním rohem v mém směru - naštorc silnicí. Jel jsem přímo za ní, takže jsem to jejím rohem chytil přímo na střed, mezi světla.

Chápu, že by se měla držet bezpečná vzdálenost. Nicméně, platí bezpečná vzdálenost i v tomto případě? Jinými slovy - můžu já za to, že jsem do auta přede mnou narazil, když jsem předpokládal běžnou bezpečnou vzdálenost pro případ, že auto začne třeba brzdit? Nepředpokládal jsem, že se stane nehoda a ona zůstane stát na několika metrech. Znám ten úsek dobře, jezdím tam každý den, je to vcelku přehledné, takže jsem i viděl, jak se srážka stala, atd. Nebyla to velká rychlost.. nicméně u mě totálka.

Co se dá čekat od PČR a jak případně na pojišťovnu? Policie se mne akorát zeptala jak se to stalo, jestli mi před jízdou fungovaly brzdy a řízení, a kdo si myslím, že je viník. Zapsali si to na papír, číslo spisu mi nedali. Prohlásili, že to do 14 dní zpracují a pošlou na MěÚ, kde to dále zpracují a pošlou vyjádření. Co mne čeká?

Prosím o neveřejné řešení problému.
« Poslední změna: 06 Dubna 2016, 20:40:03 od Baltazar »
IP zaznamenána

Jiricek_decin

• Zobrazit profil
Re:Nedobrždění do nehody
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2016, 23:29:05 »

čekat se dá ledasco (zvlášť od pachů), takže počkat až něco přijde...
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2016, 23:36:07 »

§ 18 Rychlost jízdy
(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
§ 19 Vzdálenost mezi vozidly
(1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.

Toliko praví zákon a podle něj bude nehodový děj posuzován.

Tipy a rady, co lze očekávat se zde obvykle neposkytují, protože možností je nepřeberně. Co se zde poskytuje - pročtěte si fórum. Ve zkratce - rady co dělat, co nedělat a jak se zachovat jsou přímo úměrné kvalitě vstupních podkladů.
Vaše vstupní podklady jsou nulové = momentálně není co zásadního sdělit.

Co se bude dít určitě (pokud jest pravdou, že to PaChové pouze přežvýkají a pošlou na úřad):
Správní orgán si účastníky předvolá k podání vysvětlení. Možná někomu rovnou sdělí, že je obviněn. Možná to bude řešit jako jednu nehodu, možná jako dvě.

Úkol pro Vás, pokud chcete dostat smysluplnou radu:
Nechat si okopírovat celý spis včetně zdánlivých zbytečností a na nějaké médium si nechte zkopírovat oficiální fotodokumentaci nehody. Následně postupujte podle https://www.30kmh.cz/index.php?topic=2160.0. Pokud máte vlastní fotodokumetaci, přidejte též jako dostatečně identifikovatelnou coby vlastní.

Je tady dost nadšenců, kteří to prohlédnou a dál se uvidí, co se s tím dá dělat.
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.

cyklista

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25 Února 2016, 08:28:48 »

Tak Vy jste měl přizpůsobit rychlost vozidlu A. Na rozhledovou vzdálenost byste zastavil.
Vozidlo B se ocitlo ve vašem jízdním pruhu nepředvídatelně, jako následek porušení předpisů vozidlem A.
Dovedeno ad absurdum, řidič by musel jet krokem, aby stihl zastavit, kdyby náhodou protijedoucí auto vjelo do jeho pruhu.
« Poslední změna: 25 Února 2016, 08:50:40 od cyklista »
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2016, 09:15:45 »

Nemá cenu spekulovat bez spisu, zejména fotek a policejního ohledání nehody - patrně bude i výstup z programu Crash. Pokud bude označen za podezřelého, dá se celkem úspěšně bránit vzdáleností, přizpůsobenou "náhlému zastavení" vozidla A - to není zastavení na místě vlivem DN, ale nouzové brzdění http://www.autolexicon.net/cs/articles/brzdna-draha/, časově jsou to obvykle 2 s.
« Poslední změna: 25 Února 2016, 09:19:39 od enzym »
IP zaznamenána
Varování: pokud jsou v příspěvku rady a názory k procesním postupům a taktikám, berte je s velkou rezervou. Jsem technik.

kverulant

• hard core 30kmh.cz
  • Ego sum qui sum
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2016, 22:04:58 »

Vozidlo B se ocitlo ve vašem jízdním pruhu nepředvídatelně, jako následek porušení předpisů vozidlem A.
Potkal se se zadkem (řidičky) vozidla A. Ale nelze po něm spravedlivě žádat, aby zabrzdil na fleku, pokud mu přes cestu spadne strom nebo tam práskne ledadlo. Zkuste si promyslet, kdo by byl odpovědný, kdyby řidič před Vámi začal prudce brzdit, aby Vás třeba za něco vytrestal (google "vybrždění" ). A tahle situace je pro Vás ještě méně předvídatelná než ono prosté vybrždění.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25 Února 2016, 23:33:43 »

Odpověď je jasná milý Baltazare, pokud mezi Vámi a tou paní byla taková vzdálenost, jakou při rychlosti jakou jste jeli před nehodou ujedete za cca 2-3sec pak jste defacto nevinen, pokud by ta vzdálenost představovala méně než 2sec jste defacto vinen. Ovšem jak to posoudí opičáci je samozřejmě jiná věc. Nicméně tou první větou Vám naznačuji možnou linii Vaší případné obhajoby (definitivně lze doporučovat pouze na základě úpného spisu).

Když by diskutovali že 2 sec nestačí uzemněte je tímto http://www.ibesip.cz/cz/ridic/bezpecne-rizeni-vozidla/bezpecna-vzdalenost

IP zaznamenána

cyklista

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 26 Února 2016, 08:34:29 »

@kverulant
Dík za upřesnění, asi je to tak, jak píšete, zmátlo mě to, že autor opustil označení A, B.
IP zaznamenána

Baltazar

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2016, 21:00:44 »

Díky za rady, tipy a informace. Už vím, jak byla finance ohodnocena škoda. Nicméně protokol/vyjádření od PCR jsem stále nedostal.. takze si počkám.. Pak se určitě ozvu :)  Díky
IP zaznamenána

Baltazar

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06 Dubna 2016, 21:05:04 »

Tak je tu pokračování: Pro upřesnění uvedu, že auto nebylo moje, ale mamky. V mezičase přišel domů dopis z mamčiné pojišťovny, že byla na její povinné ručení nahlášena nehoda. Volal jsem tedy řidičce auta, která způsobila nehodu. Ta mi řekla, že potřebuje auto zlikvidovat (totálka, stejně jako já), a tak aby neudělala něco špatně zavolala na PCR a nechala si zjistit toho, co nehodu šetřil. S ním se spojila a na základě jeho rady mne (mamčino auto) nahlásila jako viníka nehody (nedobrždění). Prý aby mohla zlikvidovat auto. Na pojistovnu jsem volal s tím, že jsem si vědom dopisu, ale v žádném případě nesouhlasím s vinou a tudíž nebudu nahlašovat škodní událost do vyřešení orgánem - akceptovali.

Včera mamka vyzvedla dopis - viz příloha. na základě telefonátu na úřad jsem se dozvěděl, že PČR rozdělila nehodu na dvě (sami z toho byli překvapeni). Jsem dohodnutý na úřadě, že se tam zastavím a budou mi snad zpřístupněny oba spisy a poskytnuta konzultace (co se dá dělat). Otázka ale zní, jak dále postupovat. Zvažujeme, že mamka odpoví na tento dopis ve smyslu, že bude uplatňovat škodu po řidičce XY, která zapříčinila nehodu. Má to smysl?

Dopis z města: http://ulozto.cz/xmauX2b5/mesto-jpg  heslo je můj nick s prvním velkym pismenem.

Děkuji, B.

Prosím, řešit neveřejně
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06 Dubna 2016, 21:29:58 »

Tady už bych doporučil právníka. Domluvte se s ním, zda je schopen jeho náklady uplatnit na pojišťovně viníka jako nezbytnou právní pomoc.
IP zaznamenána

mosquitoe

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06 Dubna 2016, 21:46:28 »

Tady už bych doporučil právníka. Domluvte se s ním, zda je schopen jeho náklady uplatnit na pojišťovně viníka jako nezbytnou právní pomoc.

Souhlasím. Tohle bude chtít opatrný, avšak rozhodný postup. Nic nezkazit, protistrana jsou ve skutečnosti dvě pojišťovny, které mají armádu právníků a značný zájem zaplatit co nejméně.
IP zaznamenána

Baltazar

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2016, 10:47:33 »

Souhlasím. Tohle bude chtít opatrný, avšak rozhodný postup. Nic nezkazit, protistrana jsou ve skutečnosti dvě pojišťovny, které mají armádu právníků a značný zájem zaplatit co nejméně.
Mate prosim tip na právníka?
« Poslední změna: 08 Dubna 2016, 04:39:40 od Baltazar »
IP zaznamenána

burtonbell

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána

enzym

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09 Dubna 2016, 14:02:32 »

Pokud dobře rozumím dopisu, tak úřad považuje vůz vaší matky za poškozenou stranu, nebo jsem mimo?
« Poslední změna: 09 Dubna 2016, 14:08:44 od enzym »
IP zaznamenána