Dnes jsem se vratil z Korunni, MP Praha, kvuli Prikazu o ulozeni pokuty. Jak probihal cely retez:
Dne 3.4.2013 mel byt spachan prestupkek, prekroceni max povolene rychlosti.
Dne 16.7. memu otci, majiteli vozidla, prisel onen odpustkovy dopis, aby zaplatil 500, nebo nekoho udal. S otcem jsem se domluvili, ze uvede me (skutecne jsem v tu dobu ridil).
Otec tedy odepsal, ze jsem mel v te dobe, kdy mel byt spachan prestupek, v uzivani vozidlo ja. Na zaklade toho mne prisla vyzva (asi pred 3 tydny), aby do 5 dnu podal nezbytne vysvetleni, jestli jsem v tu dobu ridil. Bohuzel jsem jim odpoved poslal se zpozdenim, ne v te lhute 5 dnu. Na zaklade toho prisel tento tyden otci Prikaz o ulozeni pokuty, ze je vinen ze spachani spravniho deliktu podle par. 125, odst. 1, zakon 361/2000 Sb. POrusenim par. 10 odst. 3. Na zaklade toho jsme sepsali odpor, ktery jsem sel osobne predat na MP Praha. V oduvodneni odporu bylo uvedeno, ze v mezicase mezi vystavenim Prikazu nastaly nove skutecnosti, ted to, ze jsem se priznal, ze jsem ridil (ale nejsem si vedom prestupku

). A at tedy zahaji spravni rizeni se mnou. A za dalsi, ze ve spisu uvadeji skutecnosti, ktere se nezakladaji na pravde 9oec mel odeslat dopis, ktery neposilal - meli totiz blbe datum v Prikazu). S pani jsme se chvili dohadovali, az jsem se dostal az k sefovi. Ten mi rekl, ze je prestupek nezajima, navrat k predeslemu stavu neni mozny a at to proste zaplatime (1000,- poplatek za rizeni + 700 pokuta), nebo podame odpor.
Dopustili jsem se dvou chyb:
1. Otec uvedl, ze jsem mel vozdilo v uzivani,
nikoliv, ze jsem ridil - urad tak chyta za slovicko a v tom pripade mohli zahajit sprdel rovnou, aniz by me kontaktovali.
2. Ja jsem propasl lhutu na podani vysvetleni na zaklade vyzvy.
Ted resim, co dal. Zda podat odpor (prikaz musi poslat novy, opraveny, nebot zmrsili to datum), nebo to zaplatit.
Pokud bych byl majitelem vozidla ja, tak jdu do odporu, ale jelikoz nejsem, otci se to nejspis nebude chtit resit a tak to zaplatime.
Muj nazor je ten, ze odpor by se dal oprit o:
§125f (4) Obecní úrad obce s rozšírenou pusobností správní delikt podle odstavce 1 projedná,
pouze pokud ucinil nezbytné kroky ke zjištení pachatele prestupku a a) nezahájil rízení o prestupku a vec odložil, protože nezjistil skutevnosti oduvodnující zahájení rízení proti urcité osobe, nebo b) rízení o prestupku zastavil, protože obvinenému z prestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.
a dale 361/2000 Sb. totiž platí: „Obecní úřad obce s rozšířenou působností správní delikt podle odstavce 1 projedná, pouze pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku aa) nezahájil řízení o přestupku a věc odložil, protože nezjistil skutečnostiodůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, nebo…“
Nicmene podanim odporu otce predvolaj, aby se podival do spisu. Pak nasleduje co? Spravni rizeni? Soud? Nejake rady, jak pripadne postupovat?