Do fightu rozhodně půjdu, to už jsem se rozhodl a určitě Vás budu informovat, ale stále si nejsem v několika bodech postupu jistý, takže bych už od začátku nerad udělal nějakou chybu.
Proto bych se chtěl před podáním vysvětlení s Vámi poradit na nejlepší strategii, po přečtení tohoto článku:
http://www.12bodu.cz/osoba-blizka-od-roku-2013.html se domnívám, že ani Tuvalu nebude účinnou "zbraní".
Vyzdvihnu jen to nejzajímavější z toho článku, možná se budu v některých věcech opakovat, ale nyní díky tomu článku by to mohlo být srozumitelnější pro všechny.
Z níže uvedeného tedy vyplývá, že pokud jim uvedu kohokoliv z jakéhokoliv kouta světa a oni do 60ti dnů i přes vynaložení všech sil s ním nezahájí přestupkové řízení, tak se to přeruší a zahájí se řízení o správním deliktu proti mně (provozovateli) je to tak? viz. jednotlivé body dole:
Správní orgán přestupek odloží podle § 66 odst. 3 písm. g) zákona o přestupcích, pokud do 60 dnů nezjistí skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti konkrétní osobě, popřípadě probíhající řízení zastaví, pokud (i přes snahu podle § 125h odst. 5 a § 125f odst. 4 zákona) neprokáže spáchání skutku obviněnému (řidiči, který byl takto označen provozovatelem). Správní orgán může teprve poté zahájit řízení o správním deliktu vůči provozovateli vozidla. Od tohoto okamžiku již nelze zahájit řízení o přestupku vůči řidiči (§ 125g odst. 1 zákona).Navíc potom u toho správního deliktu to vypadá, že se tam ta prekluze skutečně prodlouží na 2 nebo 4 roky (moc to jejich vysvětlení nechápu) a navíc může být pokuta vyšší, jelikož se nevztahuje na předchozí pokutu, viz.:
Odpovědnost za správní delikt provozovatele může zaniknout v důsledku plynutí času za podmínek stanovených v § 125e odst. 3 zákona, kde je stanovena dvouletá subjektivní (správní orgán nezahájí řízení do 2 let od okamžiku, kdy se o něm dozvěděl) a čtyřletá objektivní promlčecí doba (správní orgán nezahájí řízení do 4 let od jeho spáchání).
Potom je ještě zajímavá tahle informace ze které vyplývá, že i když bych to auto skutečně neřídil a naprášil bych kamaráda, který se ale nepřizná (nemusí) a oni do 60ti dnů mu to nedokážou, tak se to přestupkové řízení stejně zastaví a začne řízení o správním deliktu se mnou, jako s provozovatelem vozidla??? viz.:
(4) Obecní úřad obce s rozšířenou působností správní delikt podle odstavce 1 projedná, pouze pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku aa) nezahájil řízení o přestupku a věc odložil , protože nezjistil skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, nebo
b) řízení o přestupku zastavil , protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.
Vyplývají mi z toho tedy dvě možné varianty řešení, na které bych se tě chtěl zeptat:
1. Přiznám se, že jsem to byl já a začnu s nimi vést přestupkové řízení, podám odvolání, poukážu třeba na více aut na fotce, nebo na nějaké další chyby ve spisu atd (pokud tam budou), občas pošlu omluvenku a budu se to snažit uhrát na prekluzi, jelikož oni to řízení se mnou začnou a už správní delikt nehrozí? Nebo i přes to, že se přiznám a začnu s nim vést správní řízení, tak mohou po 60ti dnech použít toto? viz. níže a stejně zahájit řízení o správním deliktu?
(4) Obecní úřad obce s rozšířenou působností správní delikt podle odstavce 1 projedná, pouze
pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku a
b)
řízení o přestupku zastavil , protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.
2. V tom případě by tedy jediná efektivní obrana byla jim podat vysvětlení, že v ten den např. večer jsem spatřil mojí přední SPZ se válet na zemi, tudíž nevím, zda-li s ní celý den někdo nejezdil atd. atd. Myslíte, že toto by jim mohlo stačit? Nebo se v případě válející SPZ musí vše hlásit policii ihned a oni mě pak odpálkují s tím, že jsem to nenahlásil předtím, takže si vymýšlím? Protože pokud by to oni museli dokazovat, tak to dokážou asi jen stěží, protože já uvedu, že se mi válela u auta a já jí následně znovu připevnil. Všechno je to z tohoto důvodu viz.níže, protože z toho vyplývá, že bych za správní delikt neodpovídal a totožnost řidiče není známa.
Správní orgán může teprve poté zahájit řízení o správním deliktu vůči provozovateli vozidla. Od tohoto okamžiku již nelze zahájit řízení o přestupku vůči řidiči (§ 125g odst. 1 zákona).
Provozovatel může prokázat tzv. "liberační důvody" podle § 125f odst. 5 zákona. Pokud se tak stane, teoreticky lze opět zahájit řízení o přestupku proti řidiči (§ 125g odst. 1 zákona).
Liberační důvody podle § 125f odst. 5 zákona: provozovatel vozidla za správní delikt nebude odpovídat, pokud prokáže, že v době před porušením povinnosti řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích bylo vozidlo, jehož je provozovatelem, odcizeno nebo byla odcizena jeho tabulka s přidělenou registrační značkou nebo podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru silničních vozidel.
(5) Provozovatel vozidla za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že v době před porušením povinnosti řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích
a) bylo vozidlo, jehož je provozovatelem, odcizeno nebo byla odcizena jeho tabulka s přidělenou státní poznávací značkou, nebo
b) podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru silničních vozidel .Asi je to už vaření z vody, ale přece musí být nějaký způsob, jak to obejít, protože pokud to auto skutečně řídil kamarád, který se nepřizná (jelikož nemusí), tak přece nebudu platit já, když jsem se ničeho nedopustil a uvedl jsem, kdo to auto (skutečně) řídil/měl půjčené.
Tak to vypadá, že opravdu nic jiného asi fungovat nebude,
pokud uvedu kohokoliv odkudkoliv, tak pokud nebudou mít i přes vynaloženou snahu dostatek důvodů k zahájení řízení (což nebudou, když uvedu někoho z Uzbekistánu), tak se to psostě po 60ti dnech vrátí ke mně ve formě správního deliktu. Takže nejspíš jen tyto dvě varianty přichází v úvahu -
přiznám se, budu se odvolávat a hrát na prekluzi nebo
říct, že se mi v ten den válela spz u auta, tudíž s ní celý den mohl někdo jakkoliv vynakládat.
PS. ani pokud bych teda uvedl někoho z ciziny, s tím člověkem se domluvím a on jim odpoví, ale samozřejmě nic nezaplatí, tak jestli to i přes to po 60ti dnech přeruší, a zahájí řízení o správním deliktu se mnou?
Předem díky, toto je už opravdu poslední otázky, které vše vysvětlí.
S pozdravem
DM