Koncem července jsem byl večer zastaven hlídkou PČR. Předložil jsem doklady potřebné k řízení auta, ale odmítl jsem fízlovi předložit pas nebo občanku, protože na to nemá právo. Prohlásil, že on má času dost a udělá důkladnou kontrolu.
Následovala velmi zábavná prohlídka, kde se opice probírala holandskou lékarničkou, pak nám tvrdila, že platí daně (čemuž se smály kromě mě a manželky i naše starší dvě děti) apod. Nakonec chtěl ten blbec vidět pojistky a žárovky. Otevřel jsem kufr, ukázal jsem na 100 kg kufrů s tím, že chce-li opice vidět požadované věci, nechť si ty kufry vyndá s tím, že mě pořád občas bolí koleno po operaci nohy. Udělali z toho zajímavý zápis, ze kterého jsem nepochopil, zda mi dávají za vinu neuposlechnutí výzvy nebo jízdu bez žárovek a pojistek. Mj. tam uvedli nějaké místní opice jako svědky; ty přitom postávaly u auta 10 metrů daleko a slyšely houby.
Řešil to nejmenovaný městský úřad ve východních Čechách. Předvolali si mě na jedno jednání, chování slušné, pak že prý ještě vyzvou policajty a případně manželku k podání vysvětlení. Nakonec to stopli hned v prvním kole s tím, že pokud chtěl policajt vidět pojistky a žárovky, měl si vyndat kufry - za dané situace jsem poskytl maximální požadovatelnou součinnost. Dokonce je v rozhodnutí uvedeno i to, že kontrola byla zcela zjevně nepřiměřená původnímu účelu „běžné silniční kontroly“ z toho důvodu, že jsem nevyhověl nezákonné výzvě k předložení OP či pasu.