Tak se na to podíváme, takovej typickej malej okruh: nepřejíždíte, nebo maximálně s obtížema kdy se to nedá označit za předjíždění, neobjíždíte protože není co, nevyhýbáte se překážce protože tam žádná není a jaká že je krajní nouze jet 69, tzn. ani málo (závada na motoru - ale pak tuplem nemáte „předjíždět“ když o ní víte), ani moc (spěcháte do špitálu). Můžete to rozvést?
Zrovna nejsem v pohodě, tak jsem se rozhodl, že nepojedu moc rychle. Pravý pruh mi připadá poškozený, proto jedu levým. Vy se zase můžete rozhodnout, že jste schopen bezpečně jet 160. A nikdo, kromě policajtů, nám do toho nemůže kecat.
Trochu mě zaráží ta snaha obhajovat zdržování a vůbec se odvolávat na nějakejch 130, zrovna tady, kde to bylo založeno právě i pro obhajobu před vymáhání nesmyslných limitů, jak píše D-F, „určených někdy před dvaceti lety od stolu“.
Mě je fuk, kolik jedete, pokud mne neohrozíte. Stejné můžete očekávat i ode mne. A pokud budete předjíždět proti mě, a z nějakého důvodu to nebude úplně vycházet, tak Vám uhnu, přibrzdím a nebudu na Vás ani moc nasranej, protože mě to třeba někdo někdy oplatí, až mě něco nevyjde.
Když to vezmeme z toho kdo komu co, když jedete jako s hnojem, zdržujete ostatní, možná i vytváříte nebezpečné situace pokud „jenom omezujete“ vjížděním před auta jedoucí rychlostním rozdílem cca 70 km/h (checht). Když já chci abyste se necpal do levýho pruhu když můžete a máte vidět, že tam někdo jede rychlej, resp. když už tam vjedete, tak abyste jel tak, abyste manévr co nejdřív dokončil (a ne se sunout 110), nijak vás v ničem neomezuju. Z toho mi tak nějak vychází, že slušné je, aby teda ten co omezuje to nedělal, a to je ten, co zdržuje.
Omezujete mě v tom, že když chci předjíždět dostatečně rychle a nemá to trvat dlouho a nemám zrovna 300 HP pod kapotou, tak:
- musím jet relativně blízko za předjížděným,
- musím někde zrychlit (když se budu rozjíždět až v levém pruhu, tak se asi po....te),
- musím se před tím aspoň dvakrát podívat do zrcátka.
A pak to musím zašlápnout za zadkem kamionu, protože přiletěl spěchač. Ten, co celou dobu viděl, že je před ním volno a ten osobák za kamionem asi bude předjíždět...
Tak znovu:
- první dva body jsou stejné
- musím se třikrát podívat do zrcátka - 1. nic v dohledu, 2. zpoza horizontu v dálce auto, 3. KURVA, ten hňup jede aspoň 200 a já jsem zase v zadku kamionu,
- hřeje mě jenom to, že mě nijak neomezuje

Příklad, když si potmě/za deště jedu do 120 a je prázdno, tak si taky můžu předjíždět pět minut auta co jedou 119. Ale když za sebou vidím někoho jet rychlej, tak naprosto slušně vypadnu co nejdřív, i kdybych měl na pět sekund zrychlit na 150 (strašná katastrofa, to je tak nebezpečný že kolem dálnic ležej hromady mrtvol!). A jestli jedu ve staré plečce co to prostě nedá, tak v prvé řadě ani do levýho nelezu jindy než když předjíždím kamion (>90 snad dá všechno) a je fakt hodně malej provoz…
Potmě/za deště jedu 140 a je prázdno. Přede mnou v dálce začně někdo předjíždět kamion. A nejede moc rychle. Kdyby chvíli počkal, tak jsem projel. No tak přibrzdím. Kurva, co je? Místo aby přidal, tak on brzdí ještě víc! Gejzíry vody. Byla tam kaluž, on ji viděl, já ne. Dobře, že nepřidal, aby mi uhnul, rozjebali bysme se všichni.
Kde vzniklo tady to, že někoho poškozuju a ještě se cítím jako ten Správňák co přece dodržuje předpicy? Kam ten sociální stát lidi proboha dovedl? To víte, sem hroznej pyráť, žeru kočárky a kde projedu tam pohřebáci nestíhaj vozit truhly…
Jezděte si jak chcete. Pokud mě neohrozíte, nemám problém. Budu se snažit o totéž. A i o něco navíc.
Ale jako řidič
řídíte jenom svoje auto. Ostatní auta řídí jiní řidiči a řídí je podle sebe a tak, jak jim to přijde správné. Můžete je respektovat a doufat, že Vám oplatí stejně. Možná to někteří nedělají tak, jak si představujete. Tak to předvídejte a smiřte se s tím.
Jestli chcete jiné řidiče vychovávat, založte si autoškolu.Jestli chcete jiné řidiče buzerovat, dejte se k Policii ČR!