Když dojde se SPRDELí na lámání chleba, tak tady moc odborníků nenajdete. Popravdě řečeno, nikde na fóru jsem nenašel ani náznak nějakého východiska s pravděpodobností úspěchu alespoň 50:50. Samozřejmě, pokud je správní orgán neschopný a odvolací taky, je možné dát jim šanci utopit se ve vlastních chybách. Taky mohou mít obavu, že to dotyčný dá k soudu, a pak budou mít eventuelně z ostudy kabát, nebo dokonce jim soud v některém konkrétním případě přistřihne křídla a pak se na to všichni "piráti" budou odvolávat.
U soudu je to ale jiné kafe. Pokud šetření přestupku i samotné SPRDELe obsahuje něco, co je možné považovat za obstrukce (omluvenky, Helmuti, mrtvoly, údajné nehody), pak je rozhodnutí soudu jasné (vždy to nějak odůvodní) a NSS to velmi pravděpodobně podrží.
Já to řeším tak, že jsem se ve firmě specializoval přímo na SPRDEL a abych náhodou neudělal nějakou chybu, nedělám raději vůbec nic.

Proto nepředpokládám, že to skončí na úrovni odvolacího správního orgánu, ale rozhodně se to bude muset řešit u soudu. S ohledem na předchozí odstavec se ani nepokouším nějak řešit vlastní přestupek. Ten jsem potom připraven rozcupovat ve SPRDELi s poukazem
není přestupek=není SPRDEL. Samozřejmě mám nachystáno i odvolání na vlastní SPRDEL a počítám s tím, že to dřív než u NSS neskončí.
Co je ale jasné je to, že pouze s odvoláváním na totální nespravedlnost při ručení za chování jiné osoby u NSS neuspějete. Tam bude potřeba trochu vyšší level. Můžete se podívat na tu "eleganci" NSS např. v následujícím rozsudku soudu ze dne 24.01.2008, čj. 9 As 36/2007, ze kterého vybírám:
„Nesplnění povinnosti tuzemského dopravce zajistit dodržování dob řízení vozidla, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku řidičů daných mezinárodní úmluvou zakládá naplnění skutkové podstaty správního deliktu ve smyslu § 35 odst. 2 písm. b) zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě. K naplnění skutkové podstaty tohoto deliktu dochází za předpokladu, že nedodržení doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku řidičů bylo spolehlivě prokázáno. Odpovědnost za posuzovaný delikt je odpovědností za výsledek, neboť chráněný zájem, tj. zdraví a život všech účastníků silničního provozu, v tomto případě převažuje nad rizikem, že případné svévolné protiprávní jednání řidiče půjde k tíži dopravce.“A jen pro zajímavost, já jsem zatím také pouze teoretik, za ty tři roky jsem se ještě ve SPRDELi nikdy nedostal ani k rozhodnutí správního orgánu, natož k odvolání. Zatím jsem v některých případech u odporu. Ostatní buď dali pokoj po výzvě a prekludovali, nebo čekám.