Včera večer jsme se vraceli na letní sídlo a zastavily nás dvě uniformované opice. Původně asi normální kontrolní kontrola dokladů, ale poté, co jsem odmítl ukázat pas s tím, že na to nemají nárok se to proměnilo v kontrolu důkladnou.
Opice vyndala naši lékárničku, holandskou a značně nadstandardně vybavenou. Chvíli se hrabala ve věcech a pak vítězoslavně vytáhla prošlé folie pro zastavení krvácení.
opice: „Tohle vyexpirovalo“
já: „a vy víte, co to je?“
manželka: „ona zrovna tahle věc tam vůbec být nemusí“
Poznamenal jsem, že na to, že si opičáky platím, se nechovají zrovna slušně. Opičák odpověděl, že on taky platí daně. V tu chvíli manželka a starší dvě děti vybuchly smíchem. Já jsem jen zakoulel očima. Opičák nepochopil a začal vážně navrhovat, že mi klidně ukáže výplatní pásku, že ji má v autě někde v tašce.
Následně jsem odmítl vytahovat metrák věcí z kufru abych jim ukázal žárovky a pojistky, ale nabídl jsem jim, že se tam mohou podívat a řekl jsem, kde to najdou. Tak že prý 500 v blokovém řízení za to, že jsem nepředložil pojistky a žárovky. Samozřejmě nadefekovat a správní řízení. Tak to asi deset minut sepisovali, až se děti ptaly, zda opice umí psát a nabízely se, že jí s tím dojdou pomoci. Drahá polovička sice brblala o zdržení, ale pohádka o policajtovi, co platí daně se jí líbila, takže jsem pak ani nedostal moc vynadáno.
Po sepsání přišli, že chtějí adresu zaměstnavatele. Prohlásil jsem, že na to nemají nárok.
„No ale my tu na to máme kolonku“
„No jo, vaši kolegové před osmdesáti lety taky měli kolonky, například 'rasa', že?“
„To ale bylo něco úplně jiného“
„V čem se od nich lišíte?“
„No, ehm to je samozřejmě subjektivní“
Pak ještě natvrdo a přede svědky prohlásil, že kdybych se choval slušně jako člověk (jako se choval i on) a ukázal mu vše, co chce, tak mě nezdržovali. Pokusil jsem se mu vysvětlit, že z mého pohledu není člověk, ale representat státu a potenciální risiko a že chování se jako ke člověku je poslední, co může ode mne ve službě očekávat. Přidal jsem, že až se bude živit poctivě, rád se s ním slušně pobavím.