30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Banální DN = velký problém?  (Přečteno 130 krát)

Alphi

• Zobrazit profil
Banální DN = velký problém?
« kdy: Dnes v 11:22:25 »

Omlouvám se, že zakládám vlákno ve fázi, kdy ještě toho moc není jasného, ale rád bych si něco ujasnil a případně požádal o radu, na co si dát pozor:
Při couvání na parkovišti v areálu zaměstnavatele na zdánlivě volné místo se mi rozpípal couvací senzor. Zastavil jsem a rovnou přejel na jiné volné místo a cestou do práce jsem se šel podívat, proč auto mělo výhrady k couvání. A ejhle, na onom "volném" místě leželo jednostopé vozidlo. Nenapadlo mě nic lepšího než ono vozidlo postavit, zkontrolovat, jestli mu nic není, zkontrolovat svoje auto a po práci jel klidně domů. Druhý den večer volá PČR, jestli vím o kolizi na parkovišti tehdy a tehdy. Při úleku jsem se s policajtem bavil (vím, chyba), ale uznal jsem jen, že jsem na místě tehdy a tehdy byl a kolize si nejsem vědom. Nicméně prý mají záběry z kamery zaměstnavatele, kde je údajně všechno vidět. Policajt se pozval na nafocení mého auta, které proběhne. Nyní:
1/ počítám, že mi budou chtít přišít ujetí od nehody - hrozí mi automaticky mj. zákaz řízení (v kartě řidiče, t. č. bez bodů, v minulosti jen sem tam nějaká rychlost)?
2/ má ještě smysl vyhledat majitele jednostopého vozidla a nějak se s ním dohodnout? Připomínám, že jsem žádné viditelné poškození nenašel, ale asi měl nějaký důvod to hlásit na PČR. Teoreticky jsem schopen onoho majitele zjistit přes zaměstnavatele, což mohl udělat i on, pokud by měl vůli to řešit po dobrém. Ale mohla v tom být i jeho blbost, že šel tupě na PČR jako po nejjednodušší cestě. Ale nevím vůbec, co je to za člověka (možná ho i znám), abych něco ještě nepodělal.
3/ samozřejmě bude rozhodující ten záběr z kamery, který jsem ještě neviděl a vůbec nevím, kde ta kamera je. Nicméně řidiče nezpochybním, ani jeho chování při parkovišti. To je mi jasné. Zatím mám v plánu zpochybnit tu kolizi - motorka ležela už když jsem přijel, proto mi pípal senzor a ve zrcátkách nebylo nic vidět. A jako slušňák jsem ji jen v dobré víře postavil.
4/ Když policajt nafotí po 2 dnech můj nárazník, má to nějaký důkazní význam? Je totiž dobitý ze všech stran a fakt by mě zajímalo, jak pozná, co je čerstvé. Ale víme: kde je vůle, tam je cesta! :(

Chápu, že toho moc není, ale trochu nervózní už jsem, protože, kvůli nějaké totální kravině se dostat do mlýnku systému a skončit bez papírů se mi fakt nechce!
« Poslední změna: Dnes v 20:12:39 od Alphi »
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Banální DN = velký problém?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:31:06 »

a) S PČR se po telefonu bavil nějaký neidentifikovaný vtipálek, proto ani nevíte o tom, že půjdou auto zkoumat. Pokud to takto postavit nechcete, tak až ke zkoumání stejně dojde, tak neposkytujte větší interakci než pozdrav a maximálně konstatování, že je to moje auto. Ještě lépe se s PČR ani fyzicky nepotkávat, klidně na focení auta pošlete známého.

b) Pokud tomu nepůjdete dále velmi intenzivně naproti, tak nemají řidiče, není komu dát body a zákaz. Pro klid v duši najděte kameru, z jejího úhlu natočte fullHD video a zkuste pouvažovat, co může být vidět. Je možné přečíst SPZ? Nebo alespoň říci, no jo, červené Mondeo, to musel být Pepa?
IP zaznamenána

Alphi

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:45:45 »

Díky za reakci.
a/ ke zkoumání dojde, ale zkusím se ovládnout a interagovat co nejméně a nepotvrzovat ani nerozporovat případné tvrzení o čerstvosti či stáří defektů na nárazníku.
b/ řidiče i auto mají jasně. Podle polohy kamery (nakonec jsem ji našel) určitě půjde přečíst SPZ (navíc typ a barva auta nejsou úplně běžné a hledání v databází bude otázka pár kliknutí). A moje fyzická konstituce je taková :), že tu postavu budu těžko rozporovat. BTW, když půjdou zpátky po stopě, projel jsem hned pod několika kamerami se záznamem. Nejdůležitější mi přijde samotná kolize - tam se záběr kamery odhadnout nedá, záleží, kolik stálo ve výhledu aut. A je to od kamery už celkem daleko.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 12:47:47 »

Ad 3.) "Nicméně řidiče nezpochybním, ani jeho chování při parkovišti." - Samozřejmě ZPOCHYBNÍTE. Kamera neztotožňuje.
Ad 4.) NIC FOTIT NEBUDE. O ničem nevíte, na ničem se nedomlouváte, jestli něco chtějí ať postupují podle zákona, pošlou písemnou žádost, ...

Záběry z kamery musel poskytnout zaměstnavatel, tudíž za ním zajděte a požadujte je taky. Je to vaše právo, zejména, pokud jste na záznamu vy osobně. Budete mít lepší pozici (znalost soupeřovy zbraně).
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 13:03:21 »

Pro ten záznam jděte za zaměstnavatelem okamžitě. Jinak hrozí, že originál bude ve smyčce přemazán a ve spisu se u správního orgánu objeví jenom ta část, kde zvedáte motorku a odjíždíte, ale už ne třeba začátek, kde je vidět, že tam ta motorka už ležela.

To parkoviště zaměstnavatele je za bránou nebo závorou, nebo je veřejně přístupné?
IP zaznamenána

Alphi

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 13:44:19 »

OK, vyžádání záznamu byla dobrá připomínka, nicméně na příslušeném místě mi bylo sděleno, že PČR již poslala žádost, kterou musí schválit podnikový právník a poté bude vydána a do té doby nesmí nikdo s nikým nic. Aktuálně je příslušný záznam (údajně) stažen a archivován. Další se bude dít příští týden, ale o ten záznam budu bojovat, protože být u něho včas bude nejspíš klíčové.
Parkoviště je v podstatě volně přístupné.
Zpochybňování auta i osoby mi z mnoha důvodů přijde irelevantní, v danou chvíli existuje spousta způsobů, jak mě identifikovat. A i když chápu, že tady se nehraje o cenu fair play a každý má právo na obhajobu, jakou si zvolí, pochybuji, že nějaké účelové pokusy bez naděje na úspěch nějak moji pozici vylepší.
Nicméně mi asi začíná spínat, jak jsem trefil ten předmět tématu  :( : Ta hmotná škoda je naprosto bagatelní vzhledem k možným důsledkům. Celý ten údajně nabouraný stroj nemá hodnotu, o jakou musím teď bojovat já... :-(

Ještě k úvodu: vidíte nějaký smysl ještě teď kontaktovat "poškozeného", nebo když už hon na čarodějnice začal, stejně nepůjde zastavit?
« Poslední změna: Dnes v 13:48:17 od Alphi »
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:11:31 »

Pokus dohodnout se s motocyklistou má vždy cenu, pořád může říci, že se spletl. Ale ten popis má dost otazníků... Fízli mají (ano, většinou lžou) záznam, ale firma ho nikomu nedala? Fízli mají jméno, takže minimálně na nějakou kameru nahlíželi? To jste tak velká firma, že vrátný nemohl říci motocyklistovi, ať si to zkusíte vyříkat nejdříve mezi sebou? Nebo ten motocyklista je externí? Jste si jistý, kdo s fízly za firmu komunikoval a zda na místě nedostali něco mimo záznam?
IP zaznamenána

Alphi

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:29:51 »

Ano, ty otazníky mám taky, protože policajt popisoval, co je všechno na záznamu vidět (a byla to pravda), přitom oficiálně záznam PČR ještě vydán nebyl. Takže buď tady má spřízněnou duši, nebo mu ta duše popisovala co vidí... nevím. Od policajta znám pohlaví motocyklisty a to, že není externí. Bohužel firma jsme velká, takže vrátný každého nezná ani se neznáme navzájem.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:45:12 »

"a do té doby nesmí nikdo s nikým nic." Víte jak poznáte, že vám někdo lže? Hýbe hubou. Pokud jste na videozáznamu vy jako osoba, máte právo tímto záznamem disponovat. Ať vám ho OKAMŽITĚ navalí. Jinak ihned studujte kam se hlásí porušení GDPR ;-)
IP zaznamenána

Alphi

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 20:09:54 »

No tak vzhledem k pohybu lidí na tom parkovišti je prakticky jisté, že se to vždycky uhraje na ochranu práv třetích osob a pokud namítnu, že mi mají rozmazat jejich kschity, tak než si s tím někdo pohraje, budu mít to správní řízení dávno za sebou.
IP zaznamenána