30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Pokuta za parkování motocyklu - vozidlo nabouráno a přemístěno  (Přečteno 52 krát)

Hatich39

• Zobrazit profil

Dobrý den,

přišla mi výzva provozovateli vozidla - doručena dnes, 7.7. 2026 do DS za chybné parkování. Úřad vyzývá k dodání údajů o řidiči nebo uhrazení částky.

Vozidlo bylo zaparkováno toho dne po 8mé hodině (několik hodin před zjištěním), nevím přesně, jestli se dotýkalo vodorovného značení, stálo cca mezi vozidlem octavia a "zebrou" spolu s dalším motocyklem.

Během doby, kdy bylo vozidlo zaparkováno bylo neznámou osobou nabouráno a přemístěno. V rámci nehody byl zlomen centrální stojan, ohnuté zrcátko a odřeny řídítka a plasty. DN dosud nebyla nahlášena.

Podle dokumentů hl. m. Praha se kamerové záznamy z tohoto místa ukládají po dobu 30dnů, tato lhůta už uplynula.

Ve výzvě není přiložená fotodokumentace, podle té bych s jistotou poznal, jestli byl přestupek zjištěn před nebo až po DN, vzhledem k času zjištění to ale bylo asi až po DN.

Nevím, jak v tomto případě postupovat, ten, kdo vozidlo pravděpodobně přemístil, tak udělal bez svolení a vědomí provozovatele.

Hlavní otázky v této fázi řízení:

• Mohu získat fotodokumentaci přestupku jinak, než počkat na zahájení řízení a následné podání žádostí o kopii spisu?
  •   Případně, jako účastník řízení, mám obratem přes DS žádat o zaslání kopie spisu?
  • Mohu nějak využít sdělení údajů o řidiči - osobě, která motocykl přesunula?
  • Jakých chyb se vyvarovat, například, aby úřad nezačal prověřovat další přestupky, například ujetí od DN?
  •   Pokud se nepletu, oznamovací povinnost měl zde jen viník nehody?

Děkuji
IP zaznamenána

borwyx

• Zobrazit profil

Máte protokol o nehodě či jiné potvrzení od policie ohledně té DN?
IP zaznamenána

Hatich39

• Zobrazit profil

Máte protokol o nehodě či jiné potvrzení od policie ohledně té DN?

Ne, nehoda nebyla dosud nahlášena.

Pokud se nepletu, oznamovací povinnost měl zde jen viník nehody? Řidič, který z místa odjel, i v případě, že o nehodě už věděl, se tak přestupku nedopustil?
IP zaznamenána

borwyx

• Zobrazit profil

Tak pokud Vám nabourá někdo vozidlo, tak snad chci mít potvrzení kvůli případnému havarijnímu pojištění, nebo ne?

Přestupku se jistě dopustil, ale když nehoda nebyla hlášena, tak se domnívám, že ujetí od DN řešeno taktéž nebude. Navíc nemáte jak dokázat, že nehoda a přemístění nastalo.
IP zaznamenána

Hatich39

• Zobrazit profil

Tak pokud Vám nabourá někdo vozidlo, tak snad chci mít potvrzení kvůli případnému havarijnímu pojištění, nebo ne?

Přestupku se jistě dopustil, ale když nehoda nebyla hlášena, tak se domnívám, že ujetí od DN řešeno taktéž nebude. Navíc nemáte jak dokázat, že nehoda a přemístění nastalo.

Nenapsal jsem to dobře. Myslel jsem to tak, že neztotožněný řidič motocyklu, který byl už takto nabouraný v minulosti a nahlášení nikdy k zjištění viníka DN nevedlo, se nedopustil přestupku tím, že z místa odjel, protože mu nevznikla oznamovací povinnost, ta vznikla jen viníkovi DN?

To, že si město ještě přisadí a pošle výzvu, řidiče nenapadlo.
IP zaznamenána

borwyx

• Zobrazit profil

Co se týče oznamovací povinnosti, to si nejsem jist. Podle mě má tuto povinnost jakýkoli účastník dopravní nehody, pakliže jeden z účastníků z místa ujede. Jen mě to zajímalo, protože zmiňujete nehodu, která ale s výzvou asi nemá nic společného.

Každopádně bych si zkusil zajistit spis. Na základě § 38 odst. 2 máte právo na nahlížení do spisu, neboť vy, jako provozovatel, jistě máte právní zájem. Tam bych určitě zkusil zjistit zda šlo o zjištění automatizovaného technického prostředku pro dohled nad silničním provozem, když už posílají výzvu. Snad jsem postup doporučil správně, ať mě kdyžtak někdo, prosím, opraví.
IP zaznamenána