30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Kdo by byl viník?  (Přečteno 329 krát)

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Kdo by byl viník?
« kdy: 14 Června 2026, 17:59:54 »

Stala se mi osobně situace, kdy na vozovce končí plná středová čára a navazuje přerušovaná a já  před koncem plné dávám
blinkr doleva , že budu předjíždět a v okamžiku kdy končí plná začnu předjíždění a v tom ve zpětném zrcátku vidím motorkáře, co jel za mnou původně uplně vpravo. Tzn, že on musel začít předjíždět ještě  na plné. Kdo by byl viník v případě srážky?  Motorkář, který začal předjíždět na plné čáře, stylem, že vystřelil a v tu chvíli nebyla šance ho zahlédnout-a navíc nedbal toho, že jsem měl blinkr a oznamoval předjíždění? a nebo já, že jsem ho neviděl?
« Poslední změna: 14 Června 2026, 18:01:58 od sennheiser »
IP zaznamenána

Jojoba

• Zobrazit profil
Re:Kdo by byl viník?
« Odpověď #1 kdy: 14 Června 2026, 19:18:15 »

Plná / přerušovaná..... a můžete to dokázat ?
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2026, 19:46:03 »

palubní kamera by byla jako důkaz..
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Června 2026, 20:20:08 »

Podstatou (bez ohledu na to, zda by došlo ke střetu či nikoliv) by bylo porušení některé z daných povinností. Mělo by, jak se zdá, být dostatečným tvrzení, že v okamžiku, kdy jste hodlal zahájit předjížděcí manévr, jste již provedl všechny úkony, které zákon předepisuje, a neshledal jste důvod/skutečnost, proč byste předjížděcí manévr neměl zahájit. Což je jen složitější opis tvrzení, že jste žádného jezdce v tu chvíli nikde nespatřil. Jedná se o judikovaný tzv. princip omezené důvěry, tedy nemáte povinnost předpokládat, že někdo poruší zákon, a máte vycházet z toho, že jej ostatní včetně Vás dodržují. Nemůžete tedy předjímat vysokou rychlostí náhle nastoupivšího jezdce.
Pokud by se však prokázalo, že jste jej viděl a přesto manévr zahájil, porušení a zavinění by bylo na Vaší straně, neb jeho porušení povinosti Vás nezbavuje povinnosti jednat v souladu se zákonem (můžeme to formulovat i tak, že nekázeň jiných není důvodem k tomu, abyste něco porušil Vy) vyjma krajní nouze a podobných specifických případů.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2026, 21:29:05 »

Víme o tom, že plná čára neznamená zákaz předjíždění?
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14 Června 2026, 22:17:21 »

Víme, že plná čára explicitně nezakazuje předjiždění, ale nesmí se přejet a ani přesahovat nákladem, pokud k tomu nejsou definované podmínky.
A v tomto případě nebyly .. A v tom konkrétním místě jsem dokonce přesvědčen, že jsou tam ještě i svislé značky zakazující předjiždění s následným ukončením zákazu.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:20:02 »

Božínku další kokot, který jezdí stylem "jedu podle zákona tak mě nic nezajímá". Vykašlete se na zákon a jezděte BEZPEČNĚ! Já třeba na žádné čáry na zemi nekoukám a předjíždím tam kde VIDÍM. Kdybyste se před zahájením manévru koukal na PROVOZ místo na čáry, neměl byste nejmenší problém...
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 11:41:08 »

Božínku další kokot, který jezdí stylem "jedu podle zákona tak mě nic nezajímá". Vykašlete se na zákon a jezděte BEZPEČNĚ! Já třeba na žádné čáry na zemi nekoukám a předjíždím tam kde VIDÍM. Kdybyste se před zahájením manévru koukal na PROVOZ místo na čáry, neměl byste nejmenší problém...

Fogyne, myslím, že v tomto případě byste měl lépe číst a více přemýšlet. Pak byste se dozvěděl a pochopil, že pan sennheiser jel přesně tak, jak ho zde poučujete. Vím, že psané slovo chápete dobře, tak to zkuste znovu a lépe i v tomto případě.

A existují i vzácné případy, kdy jet bezpečně znamená zároveň jet podle zákona. Je to s podivem, ale i takové situace na silnici nastávají...
IP zaznamenána

lerion

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:49:27 »

Evidentne reagujete na jinou situaci, nez tu autor popisuje. Z toho, co vidim, tak cekal na skonceni plne cary, v okaziku, kdy skoncila kouknul do zpetneho zrcatka, vyhodil blinkr, kouknul do zrcatka a zahajil predjizdeni. Videl a nikdo ho v tu chvili nepredjizdel. Nemohl tusit, ze motorka za nim (at uz o ni vedel ci nikoli) zahaji ve stenou chvili predjizdeni taky a jeste na plne care. Diky zrychleni motorky se takova nehoda muze stat opravdu snadno a to, ze vy si pocinate bezpecne jeste neznamena, ze se takova nehoda nemusi stat.

Takze mi prijde hloupe hned oznacovat lidi jako kokoty...

Osobne si myslim, ze vinik nehody nebo spoluvina by byla postavena na vypovedich ucastniku, svedku a pripadne dobreho kameroveho zaznamu...
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 18:46:19 »

... pokud k tomu nejsou definované podmínky. A v tomto případě nebyly ...
Coz ovsem muze byt pouze Vas pocit.

Snazim se tim rici, ze vetsina situaci na silnici neni digitalni. A o tom, na ci strane byl jaky podil viny rozhoduji az fizlove/uredni darmozrouti popripade soudy.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 18:53:35 »

Osobne si myslim, ze vinik nehody nebo spoluvina by byla postavena na vypovedich ucastniku, svedku a pripadne dobreho kameroveho zaznamu...

Ano, v podstatě totéž jsem napsal už včera ...
IP zaznamenána