Zarazila mě nejasnost potřeby evidenční kontroly při dovozu nového vozidla z EU.
Jednalo se o nové - opravdu nové - nikoliv z pohledu zákona o DPH "Novým dopravním prostředkem je podle § 4 odst. 4 písm. b) ZDPH bodu 1. motorové pozemní vozidlo s obsahem válců větším než 48 cm3 nebo s výkonem větším než 7,2 kW, pokud bylo dodáno do 6 měsíců ode dne prvního uvedení do provozu nebo má najeto méně než 6 000 km. Ze zadání lze dovodit, že se zřejmě jedná o takovýto nový dopravní prostředek.
Na portálu dopravy jsou požadavky na přihlášení taxativně uvedeny:
- doklad o technické způsobilosti vozidla (COC list)
-doklad o technické prohlídce , v případě, že se nejdená o nové vozidlo
- dokumentaci obsahující údaje v rozsahu potřebném pro zápis vozidla do registru silničních vozidel, pokud nejsou obsaženy v dokladu o technické způsobilosti vozidla
-potvrzení o zaplacení DPH, v případě že se jedná o vozidlo původem z jiného členského státu Evropské unie
Na stránkách Ministerstva dopravy je výše uvedné a navíc řádek:
- protokol o evidenční kontrole, nejedná-li se o nové vozidlo
Na stránkách magisrátu MB je psáno:
-Doklad o nabytí vozidla
-Zelenou kartu zákonného pojištění vozidla
-COC list – originál
-U motorových vozidel s obsahem válců větším než 48 ccm nebo s výkonem větším než 7,2 kW doloží žadatel při podání žádosti o registraci vozidla doklad o zaplacení DPH v ČR. (např. fakturou od tuzemského prodejce s vyjádřením DPH nebo hlášením podle § 19 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, o pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu Evropského společenství).
Vozidlo mělo na tachometru 2km a bylo zaregistrováno na importera v Belgii.
Po telefonickém kontaktu na MD mi sdělili , že pokud se jedná o vozidlo s minimálním nájezdem - řádově jednotky nebo nízké desítky km" tak je to považováno jako nové vozidlo a evidenční kontrola není potřeba.
Po telefonickém dotazu na magisrát mi sdělili, že pokud je v techničáku uveden již nějaký vlastník, tak je jedno kolik km to má najeto ( i kdyby 0) , tak je vždy nutná evidenční kontrola.
A teď si občane vyber. Než se hádat s tetkama na magisrátum jsem podvolil, a šel na evidenčku - ale dovozová je skoro 3x dražší než normální - a důvod? V zákoně nikde není zmínka o nějaké dovozové evidenční kontrole.. To je zase nějaký kartel STK, kteří tuto službu si tak všude nazvali a narazili si skoro trojnásobek ceny. Reálně to trvalo 7 minut a chtěli 1090,-Kč.. Za běžnou STK chtějí 1340,-Kč.. nějak v tom vidím zásadní nepoměr.
A to ještě jako perlička dohady s FU, kdy jim podle pokynů na webu odešlu fakturu a hlášení o dovozu nového vozidla a čekám na vyčíslení DPH , jak je v dokumentu psáno: Po vyměření daně správcem daně je DPH splatná do 25 dnů ode dne vyměření. Prokázáním zaplacení DPH je možné nový dopravní prostředek přihlásit na dopravním inspektorátu.
Když 4 dny nikdo z FU nereagoval na EPO podání, tak je kontaktuji telefonicky a tam mi tetka řekne, že oni mi přece nebudou počítat DPH ze zahraniční faktury, že mi to má udělat účetní. A na můj argument, že to tak mají v pokynech mi řekla, že neví o tom, a že se to prostě dělá jinak.
Není nad jasně dané pokyny od státní správy. Pak ať se úředníci nediví, že po nich lidé řvpou, když stát nedokáže sepsat jednoznačně pokyny pro tak jednoduchý úkon jako je dovoz auta z EU.
Má někdo nějakou reálnou zkušenost jak to chodí jinde v praxi?