To první platí, to strážník prokázal odběrem krve. To druhé vůbec nikdo to neřešil. Přestupek strážníka se týkal okamžiku spuštění sirén a z toho, kde je zapnul se vyvlíknout nemohl. Pravidla zapínání houkaček neznám. Logicky mě napadá, že lidé mohou reagovat na houkačky až pár vteřin po zapnutí - ale tady logika nemá co dělat, tady je nějaký předpis. Odhaduji, že postih strážníka nebude velký, nějaké napomenutí.
Výslech byl takový divný, policista pravděpodobně několikrát volal kamarádovi brzo ráno nakonec "něco" sepsal a vyzval ho k podpisu na policejní stanici. Tam podepíše protokol, ve kterém je pokuta uvedena. Takhle bloková pokuta nevypadá. Nevím to přesně, pravděpodobně to řeší státní policie. Takto by komunikace s policií vypadat neměla.
Jenyk má pravdu, on (kamarád) ještě sám netuší, co v tom dokumentu, co má podepsat, vlastně všechno bude

. Rozhodně by měl mít 30 dní na vyjádření a nepodepisovat něco na policii v časovém stresu.
Zadal jsem do Googlu dotaz a vypadlo mi tohle:
"Nedání přednosti v jízdě, které způsobí nehodu, je středně závažný přestupek hodnocený 4 body, pokutou na místě do 2 500 Kč (ve správním řízení až 5 000 Kč) a možným zákazem řízení na 1–6 měsíců (při opakování). Pokud dojde ke zranění, věc se řeší jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti."
..... 20000Kč je příliš mnoho. To si ho policajti namazali na chleba

! Kdoví z čeho ho vlastně obvinili. Přitom tam byla evidentně spoluvina.