30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Státní datová schránka není identitní prostředek  (Přečteno 96 krát)

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Státní datová schránka není identitní prostředek
« kdy: 25 Března 2026, 19:41:20 »

Poradit nepotřebuju :-) Jen tak pro info spíš jestli někdo rozumí následujícímu sdělení, které vypadlo z katastru na dotaz, proč se nejde k prohlížení přihlásit státem zřízenou datovou schránkou:

"Datová schránka není mezi identní prostředky pro Identitu občana."

Nějak tedy nerozumím tomu, proč ji používáme.

Zcela na okraj ještě poznamenám, že to vidím na postupné kompletní uzavření katastru pro veřejnost. Zpracovává se návrh, který má povolit zjištění vlastníka pouze po prokázání právního zájmu.
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
Re:Státní datová schránka není identitní prostředek
« Odpověď #1 kdy: 25 Března 2026, 19:56:04 »

Já se normálně do datovky přihlašuji přes Identitu občana a do té se přihlašuji přes Bankovní identitu.
Máte to spárované ?
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25 Března 2026, 20:09:40 »

Setkal jsem se vícekráte s tím, že datovka není pokládána za důvěryhodný způsob přihlášení a to podle mě čistě jen proto, že do datovky se přihlásíte jménem a heslem, což je v dnešní době bezpečnostní bizár.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25 Března 2026, 21:13:23 »

Vidím rozpor především v tom, že máme judikaturu na to, že když občan podal na úřad "civilní" věc prostřednictvím své PFO schránky, byl řádně identifikován, a teď vyvstane situace, že jiný úřad odmítne, že by občan, kerý se přihlásí svou vlastní státem zřízenou DS, byl řádně identifikován.
Podle mě to má zjevné ústavní konotace.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25 Března 2026, 21:14:19 »

Ad Mesec - poněkud nechápu, proč bych měl něco takto trojnásobně jistit. Ono to jinak nefunguje? :-))
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 25 Března 2026, 21:18:11 »

Též si myslím, že datové schránky byly zřízeny s cílem jasné identifikace, není-liž pravda? A proto taky správní a jiné orgány mají povinnost do nich doručovat. A dle mého názoru je i ČÚZK státní orgán, ale netuším, jestli na ně dopadá nějaký jiný zákon, který prohlížení explicitně řeší.
IP zaznamenána