Zdravím všechny,
máte nějaká doporučení ohledně sporu o "sníženou viditelnost"?
Stalo se mi asi před měsícem, bylo to v pravé poledne, nebyla mlha, ale bylo po dešti a mraky byly docela nízko: jedu si takhle v Brně z Bráfovy do Komína, i zavěsili se za mě policajti. Tak jsem jel předpisových 50, co tam poslední rok je. Po několika stovkách metrů vyhodili diskotéku majáčků, tak jsem zastavil. Dali mi dýchnout (samozřejmě jsem si na dotaz "pane řidiči, pil jste před jízdou alkohol?" nevzpomněl, že se mám zeptat na poučení při podání vysvětlení, no ale co už). A pak že prý mě zastavili proto, že za snížené viditelnosti nesvítím. Já jsem měl zapnutou takovou tu automatiku, kdy vpředu svítí stále bílý LED pásek, ale vzadu nic, a teprve když se setmí nebo vjedu do tunelu, rozsvítí se potkávací světla. Čili na úrovni intenzity okolního osvětlení to bylo v pořádku. Tak jsem si vyfotil jak to vypadá před a za autem, jako bylo vidět že je pod mrakem, ale kam oko dohlédne (několik set metrů před a za auto, až kde silnice zatáčela, takže dál už vidět nešlo), bylo bez problémů vidět. Orgánům jsem řekl, že se žádný přestupek nestal, a jestli mají jiný pocit, tak mají možnost jak to řešit.
Dneska došla běžnou nedoporučenou poštou do schránky "nabídka, která se neodmítá", že stále ještě je možno řešit v blokovém řízení, když se kamsi dostavím. Velmi vtipné. No každopádně nejspíš to nenechají vyhnít, takže časem přijde výzva, odpor, a jednání u SO1. Uvítám nějaké tipy, jak argumentovat (ne)výskyt oné subjektivně vnímané "snížené viditelnosti". Předpokládám že klíčová je pasáž 361/2000 Sb. § 2 odst ff):
snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu,
Díky.