30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Přestupek či ne?  (Přečteno 187 krát)

pedros012

• Zobrazit profil
Přestupek či ne?
« kdy: 03 Února 2026, 14:14:25 »

Zdravím všechny,
nedávno jsem našel lísteček od MP s údajným podezřením na spáchání přestupku. Myslím si, že se o přestupek nejedná, rád bych se proto dotázal zkušených na tomto fóru. Jelikož však miniobec, kde k tomu došlo, disponuje zřejmě největším počtem chráničů a pomahačů vč. MP (stejně tak jako úředníků) na obyvatele, „všichni ví vše o každém“ a nepochybně to zde sledují, rád bych požádal admina, zda by vše mohlo jít rovnou do kuchyně. Předem díky za reakci.
IP zaznamenána

pedros012

• Zobrazit profil
Re:Přestupek či ne?
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2026, 16:11:54 »

Situace:
Mám zaparkované vozidlo v rezidentní zóně. Parkuji zde denně (i nyní) a jsem držitelem příslušné parkovací karty. jelikož však strážník MP neviděl na palubní desce parkovací kartu, zanechal lísteček s podezřením na spáchání přestupku (právní kvalifikace: 361/2000 125c 1 k, skutková podstata: porušil ustanovení DZ IZ 8a "Zóna s dopravním omezením". Stání vozidlem bez platné parkovací karty.).

Vím najisto, že v karta autě byla, nicméně teoreticky mohla být překrytá parkovacím kotoučem. Tato parkovací karta bývá vydána rezidentovi (pokud si o ni požádal) s trvalým bydlištěm a řidičským průkazem. Není tedy vydána na RZ, ale na byt, jehož jsem majitelem a mám zde i trvalé bydliště. Myslím, že z druhé strany karty je nějakým úředníkem napsáno ručně mé jméno a adresa (nemám ji teď u sebe, pokud je to důležité, zjistím a potvrdím), karta je zalisovaná. Žádné další auto ani já, ani nikdo z rodiny nevlastní ani neužívá.

Úvaha:
Jelikož jsem rezident, mám i danou parkovací kartu, jen možná ve chvíli kontroly MP nebyla za předním sklem viditelná, myslím si, že přestupek jsem nespáchal, neboť nebyl naplněn materiální aspekt. Pokud tedy dodatečně doložím parkovací kartu, mohlo by vše být OK nebo mě mohou popotahovat? Opírám se ve své úvaze zejména o judikát 7 As 349 2022 24, bod 22. Předem moc díky za případné reakce.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2026, 18:43:40 »

Bych se přikláněl k tomu, že ty evropské poloopice mají nějaká společná školení...

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-ridicka-dostala-pokutu-protoze-parkovaci-listek-neslo-skrz-namrzle-celni-sklo-precist-40559475
IP zaznamenána

pedros012

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04 Února 2026, 09:23:05 »

Ještě bych se rád zeptal, jaké jsou teď možnosti obrany. Předpokládám, že pokud nedorazím na opičárnu, pošlou to na město a ti pošlou co, výzvu nebo příkaz k zaplacení? Jde mi o to, zda má smysl jít na opičárnu nebo počkat (a potenciálně se tím připravit o jednu možnost spláchnutí věci?). Nikdy jsem nic podobného neřešil. Díky.

EDIT: Aha, už jsem našel zde https://road-fens.com/fsm-6-vyzva-k-uhrade-stanovene-castky/ Měla by tedy přijít výzva. Nicméně můj druhý dotaz platí a také bych se rád zeptal zkušených, jak by postupovali oni. Ještě jednou díky.
« Poslední změna: 04 Února 2026, 10:43:42 od pedros012 »
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2026, 12:33:16 »

Co je na té tabuli IZ 8a? Tedy jaké přesně dopravní značení v tom místě platí?
IP zaznamenána

pedros012

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2026, 13:31:11 »

foto v příloze
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28 Února 2026, 20:04:15 »

Z toho dopravního značení mi jako řidiči nijak neplyne, že bych měl kartu někde nějak ukazovat či vystavovat.

Ale minimálně SO1 to asi bude vidět jinak, protože můžou. Bude nicméně hezké přečíst si odůvodnění jejich Rozhodnutí, až ho vydají.
IP zaznamenána