30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Musím vozit potvrzení seniora, vystavené loni, i když mi letos nebude 70?  (Přečteno 309 krát)

Jenyk

• Zobrazit profil

Podle loňské úpravy musel senior vozit potvrzení nad 65 let. Letos tato povinnost platí od 70. To mi ještě nebude, tak jsem 1. ledna staré potvrzení s gustem roztrhal a vyhodil.

Pic kozu do vazu, tohle mne dost znejistilo https://www.denik.cz/doprava/cesko-ridici-seniori-kdo-musi-vozit-povinne-zdravotni-papirove-potvrzeni.html a tohle ještě více: https://md.gov.cz/Zivotni-situace/Novinky-2026/Prokazovani-zdravotni-zpusobilosti-u-osob-65-a-sta

Cituji: "Posudky vydané do 31. 12. 2025 řidiči u sebe vozit musí. Pokud je zastaví policie (nebo jiný oprávněný orgán), musí je na vyžádání ukázat.

Změna se týká posudků vydaných ode dne 1. 1. 2026.
......

1. Řidič, který v roce 2025 dovršil 65 let

Šel v roce 2025 na povinnou prohlídku a dostal posudek.
Další prohlídku bude potřebovat až v roce 2030, kdy mu bude 70 let.
Do té doby musí při řízení nosit u sebe tento posudek z roku 2025 a na požádání ho ukázat."

To jako fakt? I když mi nebylo 70? Co je tohle ku*va za bordel? Z čeho tenhle ******* výklad vychází? Lezu po vyhlášce https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-277 a tam nic nenacházím. Je to nesmysl, nebo se nás úřední šiml zase vytáhl a vytvořil další hnusnou past na sprosté obviněné?
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

Bohužel, je to tak jak píšou v článku, viz přechodná ustanovení zavedena zákonem č. 236/2025 Sb. Čl. VII

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#f8108401
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Díky. To je tedy prasárna. Takže se ve skutečnosti žádné zvýšení povinného věku na 70 nekoná, resp. platí jen pro ty, kterým je letos 65 a méně. Kdo tohle vymyslel, zasloužil by....
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Jak policie při kontrole zjistí či prokáže, že Vám byl nějaký posudek v roce 2025 vydán?
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Pohledem na rok narození, například.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

IMHO jako vždy je třeba být připraven. Podle mne se povinost mít potvrzení vztahuje k řízení a ne k držení ŘO. Takže jste prostě mezi dovršením 65 let a rokem 2026 neřídili, tím pádem jste žádné potvrzení nepotřebovali a nyní vám ještě není 70 let.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

Tož fízl při kontrole nic zjišťovat nebude. Otázka tedy je, jestli úředník má nějakou možnost zjistit, kdo je vaším praktickým lékařem.

Nicméně i kdyby k tomu došlo, není to až tak velká tragédie. Řidičské oprávnění se kvůli tomu neodebírá, přestupek spadá pod zbytkové přestupky § 125c k) se sankcí 2-5kkč.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Ano, k tomu jsem mezitím také dospěl. Malinký problém je s pojišťovnou při případné nehodě. Pojišťovny totiž na tomto potvrzení bazírují. Je to pro ně velmi elegantní možnost, jak se vyhnout plnění. A že by o tomto chytáku nevěděly?
IP zaznamenána

anipenny

• Zobrazit profil

OK "Jenyk" máte pravdu. Loni totálka, když jsem se zvetil pojišťovna a cajti chtěli potvrzení že jsem způsobilý. Pojišťovna šla tak daleko, že zkoumala datum vystavení potvrzení zda je vystaven před datem narozenin  >:(
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Vychází mi z toho, že mým řešením tohoto zprasku je vydané potvrzení před 70 zatloukat, zatloukat a zatloukat. I případně před pojišťovnou.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Nejde se nechat prohlídnout znova?
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Samozřejmě jde. To už je jedno, jakou obsirku musím podstoupit. Tenhle stát neumí ani posunout povinnou hranici věku, aby z toho nebyl zmatek.
IP zaznamenána