Již si nepamatuji přesně souvislosti, mám dojem, že poslali Helmutovi výzvu k podání vysvětlení a ze spisu jsem zjistil, že obsahovala sdělní o tom, že přiznání nelze poslat mojí datovkou a proto jim ho poté Helmut posílal poštou, tak nějak to asi bylo.
V projednávané věci se správnímu orgánu nepodařilo opatřit takové důkazy, které by bez
důvodných pochybností prokazovaly, že vozidlo v době spáchání skutku řídil právě HELMUT.
Označení této osoby provozovatelem vozidla představovalo podnět k dalšímu prověřování věci,
samo o sobě však za daného stavu nepostačovalo jako dostatečný podklad pro závěr o vině
konkrétní osoby.
Správní orgán údaje o provozovatelem označené osobě prověřoval, v evidenci ROB však osobu
nebylo možné ověřit, přičemž výzvy zaslané na provozovatelem sdělené adresy zůstaly bez
výsledku a označená osoba na úkony správního orgánu nereagovala. Současně správní orgán
přihlédl i k tomu, že podání obsahující označení řidiče i následné vyjádření byly učiněny z datové
schránky provozovatele vozidla. Za této důkazní situace nebylo možno bez důvodných
pochybností uzavřít, že vozidlo v době skutku řídila právě provozovatelem označená osoba.
Správní orgán proto dospěl k závěru, že ačkoli bylo z podkladů zjištěno, že skutek se stal a
vykazuje znaky přestupku, spáchání tohoto skutku nebylo této osobě prokázáno. Byly tak splněny
podmínky pro zastavení řízení podle § 86 odst. 1 písm. c) zákona č. 250/2016 Sb. Usnesení o
zastavení řízení č.j. XX nabylo právní moc dne XX.
Přitom měli jeho přiznání jak písemně poštou, tak přes moji datovku a v rozhodnutí to nijak neřeší, tak mě zajímá, jestli to šlo uhrát na tom, že se vůbec nezabývali tím, že se Helmut přiznal...