30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Podezření, že úřad ztratil můj odpor datovkou  (Přečteno 604 krát)

lora

• Zobrazit profil
Podezření, že úřad ztratil můj odpor datovkou
« kdy: 06 Ledna 2026, 10:25:59 »

Ahoj,

v roce 2024 jsem byl změřen radarem v Ústí, příšla výzva, na tu jsem udal sebe jako řidiče, přišla výzva k doplnění údajů a ty jsem doplnil. Pak přišel příkaz a na ten jsem podal odpor (aspoň si to myslím). Po pár měsících mi přišla "vymahačská výzva" od úřadu, že dlužím, a že pokud nezaplatím, předají k vymáhání. V tuto dobu jsem neměl čas ani náladu to řešit, tak jsem zaplatil, s tím, že později se na to podrobněji podívám. Uplynul možná rok, kde sem toto vypustil komplet z hlavy a dál neřešil. Před vánocemi 2025  jsem se podíval na moje bodové konto a tam vidím, že mi přibyli dva body za tento přestupek z roku 2024 (zajímavé je, že ty body tam přidali se zpožděním, protože na jaře/létě 2025, jsem se díval na moje bodové konto, tak tam body žádné nebyli).

No a ted k mému problému. Jde nějak zpětně zjistit / dokázat, jestli sem ten odpor poslal? Nechce se mi věřit, že bych ho neposlal. Bohužel zprávy se mi z datovky smazali a nemám uložený .zfo soubor od mého odporu.

Pokud bych nějak dokázal, že jsem odpor skutečně poslal, tak jak dále postupovat?

Díky všem za pomoc
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Podezření, že úřad ztratil můj odpor datovkou
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2026, 12:32:59 »

- nahlédnutí do spisu, zřejmě jediná možnost zjištění odeslání odporu - nejlépe neohlášenou návštěvou
- byl-li poslán odpor, příkaz byl zrušen - mezitím došlo k promlčení přestupku
- připsání bodů - §123b, odst. 2 zákona 361/2000 - (2) Záznam v registru řidičů provede příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností ke dni nabytí právní moci rozhodnutí o uložení správního trestu za přestupek.... pokud to úřad provedl jinak, jedná se o nesprávný úřední postup. Radši si to zkontrolujte - k jakému datu byly body připsány (mělo by sedět s právní mocí příkazu). Pokud datum připsání bodů neodpovídá právní moci příkazu - ještě si zkontrolujte, zda-li pro vás chyba není výhodná. To by nastalo, kdyby vlivem pozdního zápisu bodů došlo mezitím k odmazání 4 bodů z nějakého předchozího přestupku, zatímco správné připsání bodů by vaše konto zvýšilo :)
IP zaznamenána

lora

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2026, 12:36:59 »

Díky za odpověď, takže pokud tetka z úřadu odpor při poslání nepřiřadila do spisu a já nemám .zfo soubor, tak je nemožné dokázat, že odpor byl poslán, chápu to správně?
IP zaznamenána

lora

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06 Ledna 2026, 12:41:04 »

A v čem je ještě v tomto případě lepší přijít neohlášen? Bydím dvě hodiny od ustí, tak pokud se tam vidám, chci to mít co nejrychleji za sebou a ne se s nima hodinu zbytečně dohadovat
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2026, 13:59:12 »

Můžete zkusit přímo požádat úřad o zaslání doručenky zprávy - možná ji archivují odděleně od spisu. Neohlášená návštěva může předejít manipulaci se spisem ze strany správního orgánu.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06 Ledna 2026, 15:02:59 »

Nemá ta státní schránka historii přijatých a odeslaných zpráv, která zůstává trvale, i když se zprávy z rozhodnutí státu mažou?
IP zaznamenána

lora

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06 Ledna 2026, 15:19:05 »

Nemá ta státní schránka historii přijatých a odeslaných zpráv, která zůstává trvale, i když se zprávy z rozhodnutí státu mažou?

Díky moc. Historie se opravdu nemaže, sem ani nevěděl, že tam nějaká je. No a tak jsem se do tý historie podrobně podíval a chyba byla na mé straně, žádný odpor jsem nepodal (aspoň mám ponaučení pro příště, že si na tohle mám dávat větší pozor).

Pokud sem udal sebe jako řidiče a úřad rovnou poslal příkaz, dá se proti tomu nějak bránit, když jsem totálně zaspal podání odporu? Sem myslel, že aby uřad mohl pokutovat řídiče, tak si ho musí osobně pozvat.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06 Ledna 2026, 16:55:28 »

Příkaz řidiči, aniž by proti němu existoval jakýkoli důkaz (a podání vysvětlení není důkaz)? Možná by šlo ještě zkusit přezkum.
IP zaznamenána