30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nájem, kauce, trestný čin. Myslím, že jsme NIC nespáchali. Ale opravdu ne?  (Přečteno 400 krát)

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

S fízlem se slušný člověk nebaví, jakýmkoli sdělováním čehokoli fízlovi si člověk nemůže pomoci, ale ublížit ano.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Když si tak čtu https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#p1785 a následující, není z té Vaší (její) Smlouvy o smlouvě budoucí jasné, kdo je v ní zavázaná a kdo oprávněná strana. Kdo má tedy vyzývat k podpisu. Už někdo někoho k podpisu té podnájemní smlouvy vyzval? Z
Citace
Holubice mi následně tři měsíce vyhrožovala, že jestli jí hned nedovolím bydlet, [...] pak zase psala, ať jí hned dám klíče [...]
by se dalo vyvodit, že Vaše kamarádka byla vyzvána k podpisu a odmítla, s nějakým odkazem na Vás.

Citace
Takže klíče a smlouvu jí dám až v momentě, kdy mi zaplatí první nájem, jak jsme si ujednali v Předsmlouvě.
Vzhledem k tomu, že kromě nadpisu je celý ten text textem budoucí podnájemní smlouvy, která ještě nebyla podepsána, tak ten odstavec o uhrazení dluhů před podpisem podnájemní smlouvy je divný - zatím není účinný a evidentně se nikdy účinným nestane. Z toho mi také plyne, že Váš nárok na peníze od úřadu je dost na vodě.

Vy v té smlouvě nijak nefigurujete (kromě toho, že je deklarováno, že jste jako majitel nemovitosti s podnájmem souhlasil), ale přesto v tom celém nějak zvláštně aktivně vystupujete, minimálně v tom rozhodování, kdy a jak dvě úplně jiné strany budou jednat.

Citace
V Předsmlouvě není (bohužel) uvedena žádná lhůta, do kdy musí Holubice nájem zaplatit (je tam jen, že nejpozději do podepsání podnájemní smlouvy a předání klíčů), nebo jak dlouho jí musí kámoška byt rezervovat. Nevím, jestli to je problém. Zaplatila dvouměsíční kauci, tak bych předpokládal, že minimálně dva měsíce by měla kámoška byt rezervovat, ale nevím.
Podle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#p1785 ten závazek platí rok, protože v té smlouvě termín není ujednán.

Citace
Jestli je v roli podezřelé, nebo svědka.
Svědek se může snadno stát podezřelým, v tom samém nebo jiném případu.

Doporučoval bych:
  • Vám vzít zpět souhlas s podnájmem;
  • kamarádce informovat budoucí podnájemkyni, že nastala situace dle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#p1788-2 a tudíž že pokud ona jako budoucí podnajímatel měla snad být zavázanou stranou, povinnost zanikla;
  • Vám zeptat se úřadu, kam máte poslat zpět tu "kauci", a následně ji vrátit, jinak se z toho může snadno stát bezdůvodné obohacení;
  • Vám zapomenout na jakékoli pokusy získat nějaké nájemné / podnájemné z někoho, kdo Vám dluží 136 tisíc a nemá se ke splacení toho dluhu;
  • Vám nechat si případné další smlouvy napsat právníkem.
« Poslední změna: Dnes v 12:42:58 od solaris »
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil

Aha.
Myslel jsem, že zavázané i oprávněné jsou ty strany obě. Jedna , že umožní bydlení, druhá to, že tam bude bydlet.

Kamarádka (tedy spíš já, protože Holubice to od začátku až do konce brala tak, že byt je můj, takže bude jednat se mnou) by jí byla bydlení umožnila, ale Holubice nezaplatila ani celé první nájemné, takže nesplnila podmínky. Ano, Holubice vyzývala k podpisu často a naléhavě, ale nesplnila podmínky.

Smlouva o smlouvě budoucí je ale taky smlouva, ne? A i v ní se dá ujednat, že všechny peníze, došlé na účet, mohou být použity přednostně k zaplacení dluhu, ne? A že smlouvu lze uzavřít, až budou zaplaceny dluhy, složena kauce a uhrazeno první nájemné. Ty dluhy z toho můžeme pro jednoduchost vypustit, rezerovovala si byt, který jsem nemohl dál pronajmout.
Jiná možnost, jak na to koukat: Ono se vlastně stalo to, že Holubice měla (prostřednictvím úřadu) zaplatit peníze kámošce, ale místo toho je zaplatila (prostřednictvím úřadu) na účet mně. Mohu to možná rovnou brát jako splátku dluhu, ne? Jsou to peníze od dlužníka? Jsou. Na splácení dluhu není potřeba žádná další smlouva, bohatě stačí, že u mne má dluhy z té smlouvy před dvěma lety.  Zatímco kámošce Holubice zatím stále ještě žádné peníze na kauci nedala. Úřad vydal HOLUBICI peníze, které nevyužila na účel, na který jí byly vyplaceny, takže by je měla úřadu vrátit – ONA by je měla vrátit.  Stejně tak jako peníze, které později asi od úřadu dostala na nájemné. Holubice mně zatím jenom splatila část dluhu. Na kauci kámošce vlastně ještě nic nedala, takže ani není co vracet.   Jiná věc je, že byly poslány na můj účet (a tedy nikoliv k úhradě kauce kámošce) omylem úřadu - pak by možná opravdu bylo dobré, abych ty peníze předal kámošce na kauci a tím ten omyl napravil - vím přece, že byly peníze určeny pro kámošku.

Moje aktivní  vystupování: na aktivity Holubice vliv nemám. Na aktivity kámošky vliv mám, protože kámoška zjistila, že byt v Praze moc nepotřebuje, zároveň se ale nechtěla vzdávat nájemní smlouvy. A já nemohl nájemní smlouvu jen tak a hned vypovědět. Kámoška souhlasila, že byt dá Holubici do podnájmu. Ale nikdy by to neudělala, kdybych ji nepřemlouval, a kromě toho, že s podnájmem souhlasila, nechala všechny ostatní aktivity na mně. To se smí, ne?

Asi mne hodně zajímá, jestli to tedy je tak, že peníze sice přišly od úřadu, ale dala mi je Holubice. Já přeci úřad o nic nežádal. Holubice žádala a dostala. Správně by mi ty peníze měla poslat ona sama, ale úřad dělá takovou zkratku a posílá je rovnou na účet majitele bytu.  Takže já z úřadu nic nevymámil, ne? Holubice by mohla po úřadu asi požadovat, aby peníze poslal na správný účet, tedy kámošce, ale to ji asi nenapadne. Úřad ovšem omylem (pochybením úřednice) poslal peníze na můj účet – pokud se úřad ozve, že je chce zpět, bude to určitě něco, nad čím bych se měl zamyslet.
Pokud jsem googloval dobře, bezdúvodné obohacení samo o sobě trestné není, řeší se občanskoprávní žalobou a předtím je potřeba písemně vyzvat a poslat předžalobní výzvu.
Trestným činem je ovšem podvod - Pokud někdo získá majetek tím, že uvede jiného v omyl, využije jeho omylu, nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak škodu nikoliv nepatrnou (nad 10 000 Kč), jedná se o trestný čin podvodu.  Stále se domnívám, že jsem nic nezamlčel, a že jen jednám podle toho, co jsme ujednali v Předsmlouvě.  Pokud mne úřad vyzve k vrácení peněz, bude to něco, co budu určitě zvažovat, i když asi by mne měla vyzývat spíš Holubice, když mi peníze vlastně dala ona, ne?
A jestli jsem využil něčího omylu? Omylu se dopustil zřejmě úřad, když peníze poslal mně, a ne tomu, kdo je napsaný v Předsmlouvě. Ale já věděl, komu ty peníze náleží, takže jsem je předal kámošce. A kámoška byt   nemůže podnajmout někomu jinému, takže jí vzniká škoda – šlo by to tak?

Kdyby se náhodou Holubice naplnění předsmlouvy stále dožadovala (to ale skoro vylučuju), musela by stejně zaplatit ten nájem. A kdyby to náhodou bylo potřeba, můžu zrušit nájemní smlouvu – tím by automaticky zanikla i smlouva podnájemní. Takže, předpokládám, není nutné jistit se tím, že bych vypověděl souhlas s podnájmem a kámoška o tom Holubici psala.
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil

číkus: A to se nemůže stát, že policajti usoudí, že se čin nestal, není trestný, nebo jim to nestojí za to, a případ odloží? Tím by si člověk přece zcela jistě pomohl. Ale Vy znáte tu praxi, proto se rozhodně nechci přít, spíš se uctivě ptám: opravdu se toto v praxi nestává?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Může. Také se může stát, že se do sebe vzájemně s policajtkou/policajtem zamilujete, pak se vezmete/zaregistrujete a budete spolu žít šťastně až do smrti.

Pro začátek bych doporučil shlédnout tohle:
Proč nemluvit s policií (část 1/2)
Proč nemluvit s policií (část 2/2)
IP zaznamenána