30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: zimní gumy na D1  (Přečteno 159 krát)

MatesBrno

• Zobrazit profil
zimní gumy na D1
« kdy: 31 Října 2025, 20:49:20 »

Chci provětrat veterána a zítra otočit Prahu. Vetoš má ale letní gumy a "prý" u Mirošovic je značka se sněhovou vločkou.

Je tam ta značka, a tím NEmohu projet na lentích po D1?

Žádný sníh ani led zítra nebude
IP zaznamenána

Marack666

• Zobrazit profil
Re:zimní gumy na D1
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2025, 14:03:02 »

Záleží, odkud jedeš, ale třeba mezi Humpolcem a Jihlavou je to v jakési vyhlášce povinnost mít zimáky od 1. listopadu do 31. března
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2025, 14:24:09 »

Na tomto fóru je zvykem mít vyjadřované názory podložené víc než Mániným "v jakési vyhlášce".

Klikal jsem teď chvíli na StreetView a Panoramu a nikde jsem tu C 15a na vjezdech na D1 nenašel, a to ani na fotkách ze zimních měsíců z posledních pár let.

Aktuální znění https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-294 je "bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky", tedy pokud by tam ta značka byla a neměla by pod sebou explicitní omezení daty, tak by bylo nutno mít zimní pneu i v létě i 30.10. Psal o tom i D-Fens v https://dfens-cz.com/jste-pripraveni-na-novou-dopravni-vyhlasku/.

Z toho vyvozuji, že pokud se ty značky někde objeví, tak spíš nějakým explicitním osazením přenosným dopravním značením až to bude vypadat na sníh.
« Poslední změna: 01 Listopadu 2025, 15:35:31 od solaris »
IP zaznamenána

concorde

• hard core 30kmh.cz
  • V for Vendeta
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2025, 14:50:08 »

za sebe musím přiznat, že na cestě z mého bydliště do Rumburku je známý kopec Šébr, kde sněhová vločka na značce bývá. A já s potutelnou radostí vždy, když bylo v zimě slunko a sucho vzal druhé auto na cestu tam, kde mám jen letní pneu (kabrio) a vyhlížel četníky... abych s nimi mohl podiskutovat o materiálním aspektu letních pneu na vozovce za značkou se sněhovou vločkou ... a přímo jsem se těšil na případné správní řízení .Nečekal jsem totiž, že by to švestka na ulici pochopila.

Bohužel nikdy mě nezastavili, takže k tomuto boji nedošlo.

Veterán z Brna do Prahy na letních, kdy bude hezky, slunečno, sucho podle mého je v souladu s duchem zákona.
IP zaznamenána
Concorde