30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Přepis vozidla po lhůtě 10 dní  (Přečteno 258 krát)

setteinz

• Zobrazit profil
Přepis vozidla po lhůtě 10 dní
« kdy: 28 Října 2025, 15:20:47 »

Zdravím, mám pár dotazů ohledně přepisu vozidla po prodeji. Jsem mladý a pořizoval jsem si svoje první auto. (Koupě proběhla před zhruba měsícem a něco k tomu, není to žádný vrak ale nestárnoucí sportovní ital, jen aby bylo jasné, že se nestresuju kvůli felicii za odvoz)

Pár dní po koupi auto jezdilo, potom nastala porucha kterou jsem nějakou chvíli řešil - mezitím uběhla 10 denní lhůta na přepsání majitele vozidla z původního na mě. Auto jsem nepřepsal, protože jsem si myslel že je k tomu potřeba evidenčka, auto totiž má STK starší než rok a v tu dobu jsem ještě nevěděl, resp. nebyl seznáměn s novými zákony, které udávají evidenční kontrole stejnou dobu platnosti jako STK, víte jak to je, všude jsem se dočetl už staré info. (Teď už vím, číst jen z MD) Auto jsem tedy přepsat mohl i v aktuálně nepojizdném stavu ale nevěděl jsem o tom. Další dny se kupily.

Teď nastává chvíle, kdy ho konečně po opravě chci přepsat, pojistit a být uveden jako jeho majitel. Zjistil jsem však dnes, že za nepřepsání vozidla do 10 dní od koupě hrozí pokuta až 50 000, což pochopitelně nemám a nevím jak bych sháněl. Jakým způsobem úřad prověřuje koupi vozu? Mám plnou moc a plné oprávnění zastupovat prodávajícího na úřadě, jelikož je z Prahy a já z prdele u Slovenských hranic, tak nejsem schopný zajistit jinak, plná moc je hlavně úředně ověřena - s datumem podpisu. Toto je efektivně jediné datum, od kterého by se mohli odpíchnout, protože přesto že kupní smlouvu mám, tak existovat nemusí a tudíž ji předkládat pochopitelně nechci. Původní majitel vozidla si je vědom o spoždění přepisu a patřičně jsem ho celým procesem oprav a jiných zálěžitostí prováděl a informoval, takže rozhodně nejde o případ koupím auto a hraju mrtvého brouka.

Co mám teď dělat? Pade nemám, je to moje hloupost, ale z neznalosti. Rozhodně to nebylo naschvál - udělují úřady skutečně takové pokuty, nebo mi spíš dají nějakou symbolickou (ve smyslu že těch 50 tis. je skutečně jen pro lidi co se po koupi vozu vypaří do Angoly) případně žádnou? Jde z toho ven i elegantněji a abych nasral co nejmíň úředníků?

Ptal jsem se už i jinde a tam mi všichni řekli, že to bud nikdo neřeší (v případě že spolupracuji a není to vědomé vyhýbání se úřadu) nebo se rozdávají pokuty za drobné, okolo třeba litru, i přesto bych se raději zeptal i tu, přecejen jsou tu lidi se skutečnými zkušenostmi, a víc hlav, víc ví :)

Děkuji.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
Re:Přepis vozidla po lhůtě 10 dní
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2025, 16:02:36 »

Hlavně nepanikařte. Před měsícem jsem přepisoval auto.
 Paní za přepážkou nechtěla žádný doklad o prodeji vidět. Doslova mi řekla, že smlouvu k ničemu nepotřebuje. Běžte to přepsat a na případný dotaz tvrdte, že jste auto koupil včera. Plnou moc máte, smlouvu nepotřebujete.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2025, 16:56:51 »

Jediný problém by mohl být, pokud by ta plná moc byla nějaká příliš konkrétní a na kupní smlouvu s konkrétním datem se odkazovala.

Pak by asi bylo vhodné na tu plnou moc a původní smouvu zapomenout a poprosit původního majitele, aby přepis inicioval například pomocí Portálu dopravy: https://portal.gov.cz/sluzby-vs/zapis-zmeny-vlastnika-vozidla-v-registru-silnicnich-vozidel-S8478
IP zaznamenána

setteinz

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2025, 22:40:14 »

Plná moc je taková spíš vágnější, je tam jen to co je potřeba - osobní údaje moje, původního majitele, o jaké vozidlo se jedná a že je platná na neurčito.
To že bych tvrdil že jsem auto koupil včera mi sežrat nemusí, vzhledem k tomu že plná moc má taky svoje datum. Nebo ne? Je to irelevantní?
Spíš jsem se příkláněl k variantě kdy jim vyloženě všechno vyklopím (když se zeptají) a počítat s tím, že budou mít soucit vzhledem k tomu že spolupracuji jak s nimi, tak s majitelem ale předpokládám tedy, že tato varianta je spíš nebezpečnější než prostě říct "koupil jsem včera a čus".

Jestli má ještě někdo nějaký názor, budu rád. Jdu přepsat zítra ve dvě.

Zatím díky za odpovědi.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2025, 23:56:19 »

Plnou moc mohl mít původní majitel klidně nachystanou dopředu, takže tam je datum irelevantní.

Neznám nikoho, kdo by za tohle dostal pokutu, a to ani symbolickou. Prostě tam jdětě a dělejte jakoby nic. Kupní smlouva nikoho zajímat nebude, pouze jestli máte všechny potřebný papíry k tomu převodu. Tzn. techničák, zelenou kartu, evidenčku (TK)
IP zaznamenána

setteinz

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 00:28:19 »

Protokol o provedení technické (evidenčka je už po novu vlastně to samé, má platnost 2 roky od poslední TP) si na úřadu najdou sami nebo ji musím doložit já?
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 00:33:13 »

Najdou sami.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 07:54:01 »

To že bych tvrdil že jsem auto koupil včera mi sežrat nemusí, vzhledem k tomu že plná moc má taky svoje datum. Nebo ne? Je to irelevantní?

Je to irelevantní, pokud to datum je v minulosti a není omezena její platnost.

Ona klidně i ta (ústní) kupní smlouva mohla být uzavřena přede dvěma měsíci a mohlo v ní být, že ke změně vlastníka dojde zaplacením kupní ceny. A k tomu holt došlo včera. Kdyby se teda někdo ptal.
IP zaznamenána