Zdravím, mám pár dotazů ohledně přepisu vozidla po prodeji. Jsem mladý a pořizoval jsem si
svoje první auto. (Koupě proběhla před zhruba měsícem a něco k tomu, není to žádný vrak ale nestárnoucí sportovní ital, jen aby bylo jasné, že se nestresuju kvůli felicii za odvoz)
Pár dní po koupi auto jezdilo, potom
nastala porucha kterou jsem nějakou chvíli řešil - mezitím uběhla 10 denní lhůta na přepsání majitele vozidla z původního na mě. Auto jsem nepřepsal, protože jsem si myslel že je k tomu potřeba evidenčka, auto totiž má STK starší než rok a v tu dobu jsem ještě nevěděl, resp. nebyl seznáměn s novými zákony, které udávají evidenční kontrole stejnou dobu platnosti jako STK, víte jak to je, všude jsem se dočetl už staré info. (Teď už vím, číst jen z MD) Auto jsem tedy přepsat mohl i v aktuálně nepojizdném stavu ale nevěděl jsem o tom. Další dny se kupily.
Teď nastává chvíle, kdy ho konečně po opravě chci přepsat, pojistit a být uveden jako jeho majitel. Zjistil jsem však dnes, že za nepřepsání vozidla do 10 dní od koupě hrozí pokuta až 50 000, což pochopitelně nemám a nevím jak bych sháněl. Jakým způsobem úřad prověřuje koupi vozu? Mám plnou moc a plné oprávnění zastupovat prodávajícího na úřadě, jelikož je z Prahy a já z prdele u Slovenských hranic, tak nejsem schopný zajistit jinak, plná moc je hlavně úředně ověřena - s datumem podpisu. Toto je efektivně jediné datum, od kterého by se mohli odpíchnout, protože přesto že kupní smlouvu mám, tak existovat nemusí a tudíž ji předkládat pochopitelně nechci.
Původní majitel vozidla si je vědom o spoždění přepisu a patřičně jsem ho celým procesem oprav a jiných zálěžitostí prováděl a informoval, takže rozhodně nejde o případ koupím auto a hraju mrtvého brouka.
Co mám teď dělat? Pade nemám, je to moje hloupost, ale z neznalosti. Rozhodně to nebylo naschvál - udělují úřady skutečně takové pokuty, nebo mi spíš dají nějakou symbolickou (ve smyslu že těch 50 tis. je skutečně jen pro lidi co se po koupi vozu vypaří do Angoly) případně žádnou? Jde z toho ven i elegantněji a abych nasral co nejmíň úředníků?
Ptal jsem se už i jinde a tam mi všichni řekli, že to bud nikdo neřeší (v případě že spolupracuji a není to vědomé vyhýbání se úřadu) nebo se rozdávají pokuty za drobné, okolo třeba litru, i přesto bych se raději zeptal i tu, přecejen jsou tu lidi se skutečnými zkušenostmi, a víc hlav, víc ví

Děkuji.