30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Zánik POV - pojišťovna vyžaduje důkaz  (Přečteno 3030 krát)

mcsoap

• Zobrazit profil
Zánik POV - pojišťovna vyžaduje důkaz
« kdy: 20 Října 2025, 21:06:48 »

Auto je na vrakáči, vyřazeno z registru a ekologicky zlikvidováno. Na pojišťovnu datovkou zasláno oznámení podle § 24, odst. 2, zákona 30/2024 Sb, že podle odst. 1, písm. e stejného paragrafu zaniká POV. Pojišťovna ale chce doložit papír nebo čestné prohlášení. V zákoně se ale nepíše, že mám něco takového dělat. O zrušení z důvodu popsaných v písmeně e se nežádá a nedokazuje, anobrž se prostě oznamuje. Přijde mi to dost kogentní. Chci je poslat do prodloužených zad. Pojišťovna je Allianz. Prošel si tím už někdo?
IP zaznamenána

l_oupi

• Zobrazit profil
Re:Zánik POV - pojišťovna vyžaduje důkaz
« Odpověď #1 kdy: 20 Října 2025, 23:19:29 »

Pojišťovna má dnes nahled do registru vozidel, tedy pokud jste vozidlo vyřadil z provozu, musí to vidět. Maximálně tam může být prodleva než se to propíše, i tak bych je poslal do háje.
IP zaznamenána

mcsoap

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03 Června 2026, 10:42:58 »

Tento případ stále žije. Pojišťovna mi od té doby volala už asi 6x, v Květnu tohoto roku jejich systém POV zrušil pro neplacení. Rozhoduji se teď mezi tím, jestli jim a) pošlu předžalobku a budu chtít vrácení přeplatku za POV z Října loňského roku, nebo b) počkám, až to prodaj vymahačům (oni samozřejmě prodloužili automaticky na další rok a evidují to jako nedoplatek) a s těmi to teprve u soudu rozjet. Všechny rozhovory mám na záznam, samozřejmě, takže pojišťovna celou dobu ví, jak se věc má. Z konverzací vyplývá, že jejich argument je "neposlal jste nám důkaz" a když jim řeknu, že jim ho ani posílat nemusím a nebudu, tak na to ta operátorka v systému nemá tlačítko, nastane brain-error.exe a tam se to zastaví, takže mi eventuelně někdo zavolá znovu.
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03 Června 2026, 15:24:01 »

Tak sice dle zákona máte pravdu, nicméně Allianzka to má v podmínkách, že "musíte sdělovat pravdivé informace", takže má právo si Vaši pravdu ověřit.
Jinými slovy, proč jste jim rovnou neposlal protokol o vyřazení?
IP zaznamenána

borwyx

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2026, 17:36:59 »

Mesec:
Tak asi v první řadě bych se neptal proč neposlal protokol, neboť nikdo nemůže být nucen dělat něco, co není dáno v zákoně. Protokol posílat nemusí, a Allianz, pokud má pochybnost, to má řešit skrz příslušné orgány. Klient nemá povinnost cokoliv dokládat, pokud je v zákoně jasné dané, že to stačí oznámit.
IP zaznamenána

mcsoap

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2026, 22:55:31 »

má právo si Vaši pravdu ověřit.

Však ať ověřují, pojišťovna disponuje přístupem do registru vozidel a mají tak možnost, kterou já nemám - sami si ověřit, jestli vozidlo je, nebo není v registru. Nadto podle mě upravuje zákon tuto situaci kogentně (děkuji jednomu zdejšímu veteránovi, že mě tohle slovo naučil), tedy je úplně jedno, co si dají do podmínek, použije se vždy to, co je v zákoně.
IP zaznamenána