30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nehoda na polní cestě  (Přečteno 1030 krát)

Šmarjá Josef

• Zobrazit profil
Nehoda na polní cestě
« kdy: 14 Října 2025, 17:53:13 »

V srpnu jsem se na e-biku a celkem hloupě vyboural na polní cestě. Pár stovek metrů jsem popojel a požádal chlapíka u kombajnu na poli aby mne zavolal sanitku, protože jsem sám nebyl schopen. Bohužel, operátor záchranky to rovnou prásknul opicajtům a ti přijeli dřív než sanitka!  Vecpali se i do sanitky abych dýchnul. Dokonce tam později přijela i nehodovka a nechápu co tam dělali, když nikdo neví, kde přesně se to stalo. Mám doma "Potvrzení o účasti na dopravní nehodě", které převzala žena. Tři dny po nehodě jsem měl telefon, ve kterém mně opicajt nabízel symbolickou pokutičku, která to celé vyřeší. S díky jsem odmítnul, s tím, že si nejsem vědom žádného porušení. Dnes jsem dostal notifikaci, že mám v datovce Příkaz. Mám v plánu 23.10. mrknout, co přesně obsahuje. E-bike má RZ i pov. ručení a já  řidičák. Netuším, co po mně můžou chtít.  :o
IP zaznamenána

iWarp

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Nehoda na polní cestě
« Odpověď #1 kdy: 14 Října 2025, 19:12:07 »

To já bych tušení měl. Patnáct kil za § 125c / 1k)...  :D
IP zaznamenána
Jen klid, jen klid. Včera jsem se v baru díval na Matlocka. Sice nešel zvuk, ale myslím, že vím jak na to.

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Října 2025, 19:19:40 »

A jaké povinnosti má fyzická osoba podle Zákona o provozu na pozemních komunikacích na polní cestě?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2025, 19:24:43 »

Těžko říct, jak vlastně ideálně v takovém případě postupovat, zdá se, že už i obyčejné zavolání záchranky je ve zdejší zemi rizikovým podnikem. Uvést, že se věc stala na poli?

Režim má navíc k dispozici i několik tisíc pokuty za zranění sebe samotného ... a je mu jedno, že aplikace zákona je zcela nepřípadná a soud by to měl shodit.
IP zaznamenána

iWarp

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2025, 19:34:36 »

A jaké povinnosti má fyzická osoba podle Zákona o provozu na pozemních komunikacích na polní cestě?

Spousty, např. chovat se při účasti na provozu na pozemních komunikacích ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní... své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace... a tak dále, a tak podobně  ;D
IP zaznamenána
Jen klid, jen klid. Včera jsem se v baru díval na Matlocka. Sice nešel zvuk, ale myslím, že vím jak na to.

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14 Října 2025, 21:36:59 »

Pod které ustanovení zák. 13/1997 Sb. spadá polní cesta?
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14 Října 2025, 21:57:18 »

Polní cesty jsou účelové komunikace, pokud nejsou zařazeny do kategorie místní komunikace.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14 Října 2025, 23:23:09 »

Spousty, např. chovat se při účasti na provozu na pozemních komunikacích ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní... své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace... a tak dále, a tak podobně  ;D

To by mě zajímalo, jak chtějí prokázat, že své chování nepřizpůsobil :-)
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15 Října 2025, 01:06:00 »

Ad Urban - v žádném případě bych si takto kategorický soud netroufl vynést. Judikatura v té věci vůbec není konstantní, nýbrž se zhruba jednou za 4-6 let úplně otočí, výkladů je mnoho a jsou vzájemně protichůdné, technická norma je někdy v rozporu s rozhodováním soudů, atd. A často to, co považujeme za polní cestu, je jen součástí jiného pozemku bez jakékoliv analogie v katastru.
Když se vrátíme ke zdejšímu případu - žádnou pokutu za to udělit nelze, ledva by občan zcela rezignoval na obranu.
IP zaznamenána

iWarp

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 15 Října 2025, 07:54:41 »

stanice35: Tak zkoušejí to… Vzít šablonu příkazu a něco tam nalhat je prakticky nic nestojí. A třeba to zaplatí, nebo nebude umět podat odpor, nebo ho nestihne...
« Poslední změna: 15 Října 2025, 10:29:34 od iWarp »
IP zaznamenána

rfs

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15 Října 2025, 09:25:04 »

Řešil jsem podobnou věc na silnici. Průběh stejný, dechová zkouška v sanitce, telefon že mě má někdo svézt podepsat symbolickou pokutičku. Zastavil to SO2 "spáchání skutku nebylo obviněnému prokázáno". Klíčem bylo nikdy nesdělit jak se nehoda stala, kdo řídil, jak řídil... trvat na tom, že já žádnou nehodu nezpůsobil. Na otázky jak se motorka dostala do škarpy a kdo teda řídil apod. odmítat jakékoli vyjádření. V kuchyni je k tomu vlákno vč. všech rozhodnutí, požádal jsem o vyložení veřejnosti zpřístupněno zde https://www.30kmh.cz/index.php?topic=13577.
« Poslední změna: 15 Října 2025, 09:36:09 od rfs »
IP zaznamenána

am6

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 15 Října 2025, 14:50:15 »

Stalo se mi skoro totéž. Jen to nebyl ebike, ale normální bicykl. Už na místě jsem tušil co na mě šijí, takže jsem odmítl vypovídat. Na dechovou zkoušku jsem jim odpověděl, že nechápu proč mám jako chodec dýchat, ale že klidně dýchnu. Nakonec se záznam o negativní dechovce hodil při pojistném plnění z úrazovky.
IP zaznamenána

Šmarjá Josef

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 15 Října 2025, 18:03:24 »

Rychle jsem nejel, nebyl jsem odřený a to jsem jel v kratasech a tričku. Škoda na ebiku je 0, stačilo srovnat řidítka. Na hrbu se prostě štorclo přední kolo a šel jsem přes řidítka. Blbě jsem trefil hrb na zemi ramenem. Přesné místo nikdo nezná, mohl bych zkusit louku, ale nevím co by to změnilo.To stejné, akorát s menšími následky a na kole se stalo lékaři, který mne řešil na traumatologii. V nemocnici jsem potkal pána co si to přivodil pádem v lese. Znám další dva lidi, kteří zakopli a dopadli podobně....  Rodinný příslušník si při pádu z kola kvůli štěrku zlomil klíční kost, ale u lékaře uvedl, že kolo vedl. Dokonce si ho opicajti v ordinaci našli. Je to komedie.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15 Října 2025, 18:25:52 »

Louka to podle mě jistí, hlavně nikde nevypovídejte. Blbé je, že obrana proti podle všeho nezákonně vydanému příkazu zabere čas.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 15 Října 2025, 19:55:01 »

Můžete poskytnout onen záznam o dopravní nehodě? A manželka potvrdila převzetí?

Dle zákona je dopravní nehoda událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.

A třeba z definici křižovatky, dle  § 2 je zřejmé, že polní cesta není pozemní komunikace.

Tedy se nemohlo jednat o dopravní nehodou, dle 361/2000 Sb., a tedy z toho vyvozovat sankci.
IP zaznamenána