30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Odtažení a likvidace vozidla městským úřadem  (Přečteno 445 krát)

Montgomery

• Zobrazit profil
Odtažení a likvidace vozidla městským úřadem
« kdy: 07 Října 2025, 06:28:29 »

Zdravím. Měli jsme Felicii, kterou jsem asi před dvěma lety dal do depozitu. Byla, respektive stále je psaná na manželku. Minulý rok zhruba v tento čas jsme jí prodali sousedovi s tím, že si jí na sebe přepíše, což dosud neučinil. Soused si jí odvezl a nějakou dobu jsme o ní nevěděli. Pak nám přišla výzva k odstranění vozidla, to bylo někdy okolo 5. srpna tohoto roku - co je na tom zajímavé je, že v té výzvě jsem byl jako vlastník uveden já, i když je to psaný na manželku. Auto stálo někde na zeleni. Kontaktovali jsme teda souseda, a on auto z místa odstranil, prý si ho dal do garáže. No a včera mi poslal zprávu: Auto měl postavené před řadovou garáží před vraty - prý tam stálo měsíc. Přišel ke garáži, auto nikde. Prý volal na policajty, ti o tom prý nic nevěděli, odkázali ho na úřad. Tak zavolal na úřad, a tam mu řekli, že auto nechali odtáhnout, protože stálo na obecní zeleni, a že má zavolat majiteli místního vrakáče. Tak zavolal na vrakáč, a tam se dozvěděl, že auto už je sešrotovaný. Takže mi dal akorát vědět, ať si tam vyzvedneme protokol o likvidaci. WTF?

Za prvé bych rád podotknul, že to tedy nebyla ta samá zeleň jako z té výzvy ze srpna, co nám dorazila. Auto nyní stálo před řadovou garáží, před vraty. Jak ta zeleň vypadá, dávám do přílohy.

Tak jsem trochu hledal na internetu, za jakých okolností může být vozidlo odtaženo, a dočetl jsem se, že to může udělat strážník obecní policie (žádnou tady nemáme), nebo majitel komunikace, pokud je vozidlo zjevně nezpůsobilé provozu a ohrožuje provoz, občany nebo zeleň. Vozidlo bylo kompletní, nevlály z něho plechy, netekl z něho olej, předpokládám že ani gumy nemělo prázdný. Naposled jsem jej viděl na fotkách v té výzvě ze srpna, kde ten stav byl viditelně stejný tomu jak vypadalo, když jsme ho prodali. Takže vrak to zjevně nebyl. Nemám to ale jak dokázat, těsně před odtažením jsem ho neviděl, nemám však důvod o jeho stavu pochybovat. Jediný co mu tedy chybělo, byly spztky.

Abych si to tedy shrnul, vozidlo stálo měsíc před řadovou garáží. Během této doby nám nepřišla jediná výzva k odstranění vozidla. Vozidlo odtáhli, o čemž nám nedali vědět, a vozidlo v podstatě obratem sešrotovali.

Mohl bych se na to vykašlat, ale tak nějak se mi nelíbí, jak svévolně, a zdá se mi, že těžce protizákonně, nakládá městský úřad s naším soukromým majetkem. Myslím si že by z toho měli mít problém, myslím si, že by nám měli uhradit škodu a myslím si, že za své jednání by měli být potrestaní. (Nový majitel to řešit nechce, prý se mu ulevilo, že už to auto nemusí řešit.)

Nevím jak začít. Oznámit na policajtech krádež vozidla?
IP zaznamenána

Montgomery

• Zobrazit profil
Re:Odtažení a likvidace vozidla městským úřadem
« Odpověď #1 kdy: 07 Října 2025, 06:30:22 »

Jo, ještě ta fotka zeleně.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Října 2025, 08:39:27 »

Máte nějaký doklad o prodeji?
IP zaznamenána

Yea

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Října 2025, 08:56:27 »

No, po prodeji vozidla jste stále zodpovědný za přestupky s ním spáchané dokud jej nepřepíšete na nového amjitele. Tzn. že se může stát, že po vás úřad bude ještě chtít uhradit jakési pokuty za domělé přestupky, možná dokonce i náklady na odtah a likvidaci vozidla.
Protože - a to je potřeba ověřit, nový majitel ani vy jste pravděpodobně nenahlásili úřadu účel depozitu a umístění vozidla nebo co to oni chtějí ve lhůtě 12 měsíců tuším. Tedy pak úřad, dle toho co jsem dohledal, může skutečně vozidlo vyřadit svévolně z registru vozidel. A takové vozidlo následně už může svévolně i zlikvidovat....

Ten majitel dle kupni smlouvy už asi těžko bude hlásit na fízla krádež když si ověřil na úrade že auto zlikvidovali a u vás bych raději dělal mrtvého brouka a pokud vám přijdou nějaké náklady na likvidaci nebo pokuty, tak bych se odkazoval na kupní smlouvu, víru v dobrého souseda, stařeckou/mladickou nezkušenost a anerozvážnost a já nevím co ještě abyste z toho vybruslil s co nejmenším postihem, ale je to pouze můj koncept pospojovaný z útržků informací posbíraných, tedy to nebrte že to tak musí být uplně jistě, ale asi se to bude blížit.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Října 2025, 09:09:04 »

Asi by bylo vhodné se nejdřív rozhodnout a dohodnout, zda ten prodej považujete stále za platný, tedy zda fakticky byl naposledy majitelem soused (byť manželka a soused nesplnili povinnost přepsat to auto podle https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-56#p8-2), a tedy cokoli dalšího ideového si má řešit soused. Což on nechce, je vlastně rád, ale Vy (resp. manželka) už do toho zlikvidovaného auta nemáte co mluvit, protože město nezlikvidovalo Váš soukromý majetek, ale sousedův.

A nebo jestli prodej vlastně vůbec neproběhl a naposledy majitelkou byla manželka.
IP zaznamenána

Montgomery

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Října 2025, 10:16:20 »

Je pravda, že máme máslo na hlavě jednak s tím nedokončením přepisu, jednak s tím nahlášením po 12 měs v depozitu, kde se vozidlo nachází. Z toho co sem vyrozuměl, likvidaci provedl svévolně šroťák, aniž by o tom úřad věděl. Mě stejně připadá jako bizár, že město nechá odtáhnout vozidlo bez předchozího upozornění. Natož pak, že tím ještě způsobí jeho likvidaci, i když asi neúmyslně.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07 Října 2025, 10:39:32 »

Spíš bych vycházel ze zákona 542/2020 § 105.

A chtěl bych po úřadu doložit spis k onomu "Odstranění odstaveného vozidla"
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07 Října 2025, 11:38:14 »

Každopádně jakákoliv ústní sdělení jakoby neexistovala.
IP zaznamenána